logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Çalışma İlişkileri Tarihi

Soru 1:

Aşağıdaki ülkelerden hangisi endüstri ilişkilerinde "çekirdek ülkeler modeli"ne dahil bir ülkedir?

Soru 2:

I. Yeni sendikal yasalarla grev mekanizmasının son derece karmaşık bir prosedüre bağlanması II. Sonuç alınmasının zorluğu III. Greve katılımların azalması Yukarıdakilerden hangileri 1980 sonrası grev dışı eylemlerdeki artışın nedenlerindendir?

Soru 3:

1945’ten günümüze çalışma ilişkilerinde, 1945-1970’lerin sonu arasındaki dönem hangi isimle anılmaktadır?

Soru 4:

Yalın üretim ile ilgili ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 5:

İkinci Dünya Savaşı sonrasında Avrupa ülkelerinde işçi ve işveren örgütlerinin birbirleriyle ve devletle yapısal ve işlevsel ayrıcalıklara sahip biçimde ilişkiye girecekleri, kurumsallaşmış işbirliğine ne ad verilir?

Soru 6:

1961 Anayasası aşağıdakilerden hangi tarihe kadar devam etmiştir?

Soru 7:

Fordizmin ikinci aşamasın da, ABD’de Başkan Roosevelt’in, sendikaları güçlendiren, toplu pazarlık sistemini destekleyen, bireysel işçi haklarını ve sosyal güvenliği geliştiren politikalar aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

1954 tarihinde kabul edilen Deniz iş Kanununa göre haftalık çalışma süresi kaç saat olarak belirlenmiştir?

Soru 9:

I. Sendika kurma, sendikal faaliyetlere kısıtlama getirmiştir. II. Toplu iş sözleşmesi ve grev hakları konusunda önemli kısıtlamalar getirilmiştir. III. 1961 Anayasası ile uyumludur. IV. Sendikal hakları dört ayrı madde ile (51, 52, 53 ve 54. Maddeler) ayrıntılı bir biçimde düzenlemiştir. Yukarıdakilerden hangileri 1982 Anayasası’na ait doğru bilgilerdir?

Soru 10:

I. İşyeri sendikası II. İşkolu sendikası III. Federasyon sendikası 275 sayılı yasaya göre, yukarıda verilen sendika türlerinden hangilerinin kurulması yasaldır?

Soru 11:

İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra başlayan ve 1970’li yılların sonuna kadar olan döneme iktisat yazınında ne ad verilir?

Soru 12:

1982 Anayasası ve 1983 yılında çıkarılan ...................  ile 1961 Anayasası’nın getirmiş olduğu özgürlükçü düzen ortadan kaldırıldı. Boşluğa hangisi gelmelidir?

Soru 13:

I. Çalışma süreleri, çalışma yaşı, ücretlerin belirlenmesi gibi temel konulara ilişkin olarak koruyucu düzenlemeler getirilmiştir. II. Sosyal sigortalar konusunda düzenlemeler yapılmıştır. III. Madenlerde zorunlu çalıştırmaya son verilmiştir. IV.  Çalışma süreleri günlük 11 saat ile sınırlandırılmakta ve bunun üzerindeki çalışmalar, gönüllülük esasına bağlanmaktadır. 1921 tarihli ve 151 sayılı Ereğli Havza-i Fahmiyesi Maden AmelesininHukukuna Müteallik Kanun ile getirilen düzenlemelere ilişkin yukarıda verilenlerden hangisi/ hangileri doğrudur?

Soru 14:

Türkiye’de 1980 sonrası iktisat politikasının temel hedeflerinden biri değildir?

Soru 15:

Türkiye'de çok partili dönemde kamu kesimi çalışanlarının toplam ücretliler içerisindeki payı hangi yılda düşüş göstermiştir?

Soru 16:

Çalışma Bakanlığı hangi yıl kurulmuştur?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi çalışma ilişkileri tarihine kurumsal yaklaşımın potansiyel olumsuzluklarından birisi değildir?

Soru 18:

Sendikalaşma hakkının özünü zedeleyen 1317 sayılı Yasa da AP hükümeti döneminde aşağıdakilerden hangi tarihte  kabul edilmiştir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi grev dışı işçi eylemi değildir?

Soru 20:

İthal ikameci sanayileşme süreci ile ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?