logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Çalışma İlişkileri Tarihi

Soru 1:

24 Ocak kararlarından kısa bir süre sonra toplu iş sözleşmelerinde izlenecek ana politikaları belirlemek amacıyla, hükümet tarafından Toplu Sözleşme Koordinasyon Kurulu oluşturulmuştur. Kurul, Başbakanlık Müsteşarı Turgut Özal imzasıyla özel sektör ve kamu sektöründe toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde izlenmesini istediği ana prensipleri bir genelgeyle saptamıştır. Hangisi bu genelge kapsamında ele alınan konulardan biri değildir?

Soru 2:

Türkiye’de sendikaların “yükseliş dönemi” aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Sendika aidatının kaynaktan kesilmesi uygulaması nasıl adlandırılır?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi Türkiye'de 2. Dünya Savaşı sonra iktisat politikalarında uygulanan değişikliklerden biri değildir?

Soru 5:

Kıdem tazminatı tutarı hangi yılda 30 güne çıkarılmıştır?

Soru 6:

Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Kanunu'na ilişkin ifadelerden hangisi doğrudur?

Soru 7:

"G azino kapitalizmi” denen süreç ile ifade edilen aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

1989-90 yıllarında grev dışı eylemlerinin en yaygın ve kapsamlısı ……………………..olarak adlandırılan eylem dizisi olmuştur. Boşluğu en doğru şekilde hangisi tamamlar?

Soru 9:

Çalışma ilişkilerinin incelenmesinde kullanılan karşılaştırmalardan hangisi, işçi, işveren ve devlet arasındaki pazarlıklarla ulaşılan bir sosyal anlaşmaya dayanır?

Soru 10:

“ 1980 sonrası dönemin temel özelliği çalışma ilişkilerinde ____________ ve ____________ güçlenmesidir. ” Verilen cümledeki boşluğa hangi seçeneğin getirilmesi en uygun olur?

Soru 11:

2000 li yılların başında Türkiye tarafından imzalanan ILO sözleşmesi işverenlerin hangi açıdan daha çok itirazına yol açtı?

Soru 12:

Türkiye'deki ilk toplumsal anlaşma kaç yılında imzalanmışıtr?

Soru 13:

Çalışma ilişkilerinin incelendiği farklı dönemlerde terminolojide de değişiklikler yaşanmıştır. Birinci dönemde endüstri ilişkileri olarak adlandırılan terim, ikinci dönemde ne olmuştur?

Soru 14:

Çalışma ilişkileri alanının giderek gelişmesi ile devletin bu alana yönelik bağımsız bir örgütlenmesi olarak kurulan Çalışma Bakanlığı hangi yıl kurulmuştur?

Soru 15:

I. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), II.Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), III. Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK), Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri zorunlu üyelik sistemine dayalı odalardan oluşan konfederasyonlardır?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi, Tatil-i Eşgal Kanunu ile ilgili doğru bilgilerden biridir?

Soru 17:

1980 sonrasında yaşanan grevler ve işçi eylemlerine ilişkin aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır ?

Soru 18:

Fordizmle ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 19:

I. Yasa toplu iş sözleşmesi yapma ehliyetini, işçi sendikalarına ve konfederasyonlara vermiştir. II. Yasa’ya göre yetki için gerekli 2 koşuldan biri olan işkolu barajı; işçi sendikasının kurulu bulunduğu işkolunda çalışan işçilerin en az yüzde onunu üye kaydetmiş olmasıdır.  III. Yetki tespit işlemleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılmaktadır. 2822 Sayılı Yasa' ya ilişkin yukarıda verilen bilgilerden hangisi/ hangileri doğrudur?

Soru 20:

Ç alışma ilişkileri konusunda, dönemlerin sosyoekonomik yapısını temel alarak 1945 sonrası birinci dönemi tanımlamak için hangi ifadeyi kullanırlar?