Türkiye’de istihdamın yapısı 1980 sonrasında ciddi bir dönüşüme uğramıştır. Tarımın istihdam içindeki payının (Batılı sanayileşmiş ülkelerle karşılaştırıldığında yüksek olmaya devam etmekle birlikte) 30 yıl gibi bir sürede çok hızla gerilediği açıktır. 1980’de tarım dışı istihdam yüzde 47 iken 2010 yılında yüzde 75’e ulaşmıştır. 1960’ta tarım dışı istihdamın payının yüzde 30 civarında olduğu düşünülecek olursa son 50 yıl içinde yaşanan değişimin boyutları daha iyi anlaşılmış olur. Bu bilgilere göre tarım istihdamındaki azalmanın nedenini hangisi ifade edilebilir?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: B) Köyden kente göçün yarattığı sorun alanlarından biridir.
1938 tarihli Cemiyetler Kanunu nasıl bir karakter taşımaktaydı?
Doğru Cevap: C) Otoriter
Demokrat Partinin çalışma ilişkilerine yönelik program ve düşüncelerine yönelik aşağıdakilerden hangisi doğru bir bilgi değildir?
Doğru Cevap: B) Partinin çalışma ilişkileri programı CHP programından daha muhafazakardır
Aşağıdakilerden hangisi İthal İkamesi 'ni tanımlar?
Doğru Cevap: D) İthal mallarının ülke içinde üretimi
19. yüzyılın sonları ve 20. yüzyılın başlarında geliştirilen makine başındaki işçinin davranışlarını, birim zamanda en fazla üretimi gerçekleştirecek biçimde düzenlemeye dayanan sistem aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: A) Taylorizm
Aşağıdakilerden hangisi çalışanların firma içinde farklı faaliyetlere ve görevlere aktarılabilmelerindeki esneklik olarak tanımlanan esnek çalışma biçimidir?
Doğru Cevap: C) İşlevsel esneklik
Özellikle 1980 sonrası yürütülen politikalar sonucunda istihdam payı en çok hangi sektörde artmıştır?
Doğru Cevap: A) Hizmet sektörü
Ülkemizde toplu pazarlık ve grevin kurumsallaşması hangi Yasa ile olanaklı olmuştur?
Doğru Cevap: B) 275 sayılı Yasa
Çalışma süreleri Çalışma yaşı Diğer ülkelerdeki koşullar İşçi sağlığı İş güvenliği Türkiye’de 1946-1963 döneminde ücretlerdeki gelişmeler ile çalışma koşulları hakkında fikir edinmek isteyen bir kişi yukarıdaki unsurlardan hangilerini göz önünde bulundurmalıdır?
Doğru Cevap: E) I, II, IV ve V
Fordizm'de yaşanan birinci krizin sebebi aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: A) Satın alma gücünün düşüklüğü
1963-1980 yılları arasında gerçekleştirilen grevlere dair istatistiklere göre en az grev sayısının olduğu yıl seçeneklerden hangisidir?
Doğru Cevap: A) 1963
I. Çıkarları birbirinden farklı sınıfların varlığı II. II. Dünya Savaşının getirdiği ekonomik sorunlar III. II. Dünya Savaşının getirdiği dışsal nedenler Yukarıdakilerden hangileri Türkiye'de çok partili dönemde çalışma ilişkilerini belirleyen durumlar arasındadır?
Doğru Cevap: A) I, II ve III
Sendika özgürlüğünü korumak için 2821 sayılı Yasa ile getirilen hukuksal güvencelere cezai güvenceler de eklenmiş, toplum çalışma ilişkilerini yakından ilgilendiren düzenlemeler yapılmıştır. Türk Ceza Kanunu'yla belirlenen bu değişiklikler hangi yıl yapılmıştır ?
Doğru Cevap: E) 2004
Fordizmin gelişmekte olan ülkelerdeki biçimine ne ad verilir?
Doğru Cevap: E) Çevre Fordizmi
Aşağıdakilerden hangisi, dönemin iktisadi-siyasi şartlarından ötürü Osmanlı Toplumu içerisindeki ücretliler arasında ayrıksı bir yerdedir?
Doğru Cevap: D) Devlet memurları
1980 sonrasında sendikal haklarda yaşanan sınırlamalara paralel olarak sendikaların toplumsal, iktisadi ve siyasal etkisi zayıflamıştır. Zorunlu işkolu sendikacılığı ilkesi nedeniyle sendika sayısından bir azalma yaşanmış ve merkezileşme eğilimi artmıştır. Sendika kurmayı ve sendikalaşmayı zorlaştırıcı yasal düzenlemeler nedeniyle sendikalaşma oranlarında düşüş yaşanmaya başlanmıştır. Bu durumun yaşanmasındaki temel neden nedir?
Doğru Cevap: A) Darbe sonrası getirilen kısıtlamalar
Hangisi Kamu çalışanlarının 1980’lerin sonunda başlattığı sendikalaşma çalışmalarının bir sonucudur?
Doğru Cevap: A) KESK
1980 sonrası ü retim sistemindeki değişime ağırlık veren yaklaşımların olduğu döneme çeşitli isimler verilmektedir. Aşağıdakilerden hangisi bu isimlerden birisi değildir?
Doğru Cevap: C) Neo-korporatizm
I. Yasa’nın 21. maddesine göre “memleket sağlığı” ve “millî güvenlik” gerekçesiyle grev ertelenebilecekti. II.Yasa yalnızca toplu çıkar uyuşmazlıklarında greve (çıkar grevi) olanak tanımıştır. III.Yasa’ya göre savaş ve genel veya kısmi seferberlik hallerinde grev yapılamaz. Yukarıdakilerden hangisi/ hangileri 275 Sayılı Kanun ile greve ilişkin getirilen düzenlemeler arasında yer alır?
Doğru Cevap: C) I ve III
Küreselleşme döneminde ortaya çıkan, makinenin yerini bilginin, sanayinin yerini hizmetlerin aldığı toplum türüne ne ad verilir?
Doğru Cevap: D) Post-endüstriyalist toplum