logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Çalışma Ekonomisi 1

Soru 1:

Klasik ücret teorilerinden biri de Ücret Fonu Teorisi’dir. Teorinin oluşmasını sağlayan iktisatçı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Malın değerinin tek belirleyicisinin emek olduğunu ve işverenin işçiye ürettiği değerin altında ücret vererek artık değer sağladığını ileri süren Marksist ücret teorisi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

I. Sermaye nüfus oranını değiştirmek II. Çalışan işçi sayısını azaltmak III. Ücret fonu düzeyini azaltmak Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri J. S. Mill’e göre iş gücünün durumunu düzeltmenin yoludur?

Soru 4:

KEPT’in bir versiyonu olan ‘İkili Emek Piyasaları’ görüşünde emek piyasalarının yapıları açısından farklı özellik taşıyan sektörlerden oluştuğu kabul edilir. İkili Emek Piyasalarında kaç sektör vardır?

Soru 5:

Tam rekabet piyasalarında kısa dönemde denge ücretinden sapmalar olabilse de uzun dönemde arz ve talep güçlerinin piyasayı tekrar denge ücretine getireceğini ifade eden kural aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Sermaye ve diğer bütün faktörler sabitken ücret oranı ile firmanın emek talep miktarı arasındaki ilişkiyi gösteren eğri aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi beşeri sermaye ile ilgili yanlış bir ifadedir?

Soru 8:

İlave işçinin istihdam edilmesi ile para birimi cinsinden toplumun sağladığı ekstra üretimi gösterir. Son işçinin verimliliği ürün fiyatı ile çarpılması ile aşağıdakilerden hangisine ulaşılır?

Soru 9:

Malın değerinin tek belirleyicisinin emek olduğunu ve işverenin işçiye ürettiği değerin altında, asgari düzeyde ücret verdiğini savunan teori hangisidir?

Soru 10:

Firmaya özgü eğitim ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Soru 11:

Emek hareketliliğini/ göçünü kısıtlayan unsurlara ilişkin aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır ?

Soru 12:

Aşağıdaki teorilerden hangisi Doğal Ücret Teorisinin kısa dönemde ücret değişmelerini açıklamadaki yetersizliklerini gidermek için ortaya atılmıştır?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi Alfred Marshall ve John R. Hicks tarafından MarshallHicks Türetilmiş Talep Kanunları olarak özetlenen emek talep esnekliğini artıran unsurlar arasında yer almaz ?

Soru 14:

Ücret oranı ve ücret dışı gelir veri iken bireyin elde edebileceği bütün gelir ve çalışma süresi kombinasyonlarını gösteren eğriye ne ad verilir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi piyasada birbirine karşı rekabet edebilen gruplardandır?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi klasik doğal ücret teorisinin eleştirildiği alanlardan biri değildir?

Soru 17:

19. yüzyılın ‘karamsar’ işgücü piyasası koşullarından türetilen teori hangisidir?

Soru 18:

I. Ücret oranındaki bir artış emek talebini hiç etkilemiyorsa emek talep esnekliği 0 olacaktır. II. Ed= 0 olduğu durumda tam esnek talep söz konusudur. III. Sendikalar emek talep esnekliğinin yüksek olduğu piyasalarda örgütlenmek isterler. Yukarıda emek talep esnekliğine ilişkin verilenlerden hangisi/ hangileri doğrudur?

Soru 19:

Grafikte yer alan "Piyasa Emek Arz Eğrisi" hangi noktadan sonra "geriye kıvrımlı" hale gelir?

Soru 20:

I. Emek arz ve talebini eşitleyen ücrettir. II. İşsizliğin olmadığı ücret düzeyidir. III. Piyasayı temizleyen ücret de denilir. IV. Oligopol piyasası için geçerlidir. Denge ücrete ilişkin yukarıda verilenlerden hangisi/ hangileri doğrudur?