logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Çalışma Ekonomisi 1

Soru 1:

Schultz (1963) eğitimin faydaları üzerine kaç yönlü bir yaklaşım sergiler?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi genel amaçlı işyerinde eğitimle ilişkilidir?

Soru 3:

"Emek arz ve talebini eşitleyen ücrettir. İşsizliğin olmadığı bu ücret düzeyine piyasayı temizleyen ücret de denir" ifadesi aşağıdakilerden hangisi için geçerlidir?

Soru 4:

Geleneksel ücret teorilerinde yaklaşım farklılıkları bulunmasına rağmen hepsinin ortak noktası aşağıdakilerden hangi durumu açıklamaktır?

Soru 5:

"........... piyasası işçilerin ve işverenlerin piyasadaki işler ve çalışma koşulları hakkında tam bilgiye sahip olduklarını varsayar."

Soru 6:

Çalışma ekonomisinin temel kavramlarından birisi olan emeğin fiyatı nasıl belirlenir?

Soru 7:

I. İstenmeyen işlerde gönüllü çalışmayı teşvik etmek.II. Kötü koşullarda çalışmayı kabul eden kişileri ödüllendirerek ücret sistemini daha adil hale getirmek.III. İşgücü piyasasına girişi kolaylaştırmak.Yukarıda verilenlerden hangisi/ hangileri telafi edici ücret farklılıklarının uygulamada yararlı olan fonksiyonları arasında yer almaktadır?

Soru 8:

I. Sendikalı işçilerin daha yüksek ücret alma nedenlerinden biri verimlilik farklılığıdır. II. Küçük firmalarda büyük firmalara oranla işçi sayısı daha az, ücretler daha yüksektir. III. Genelde sendikalı işyerlerinde çalışma kuralları ve temposu daha gevşektir. IV. TEÜF uygulamasında iki temel belirleyici emek arzının büyüklüğü ve işlerin zararlı yönleri hakkında bilgi sahibi olmaktır. Yukarıda işlerin heterojenliği ve ücret farklılıklarına ilişkin verilen ifadelerden hangileri doğrudur?

Soru 9:

İşletme sahibi Handan Hanım, işçiyi denetlemenin ve performansını ölçmenin zor olması ve işçinin hatalı üretim yapmasının işletmeye büyük maliyetler getirmesi gibi durumların varlığında, işçisine kendi isteğiyle piyasa denge ücretinin üzerinde ücret vermektedir. Yukarıdaki paragrafa göre; Handan Hanım'ın yaptığı bu uygulama ücreti farklılaştıran kaynaklardan hangisine örnek verilebilir?

Soru 10:

I.Beslenme Modeli II.Kaytarma Modeli III. İşçi Devri Modeli IV. İçsel Emek Piyasaları Modeli Etkin Ücret Teorisi’ ni savunan iktisatçılar, piyasa denge ücretinin üstünde ödenecek ücretlerin verimliliği nasıl arttıracağını açıklarken yukarıdaki modellerin hangilerinden yararlanmışlardır?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi Malthus’un Nüfus Teorisi’ne göre uzun dönemde meydana gelebilecek bir durumdur?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi klasik doğal ücret teorisi gibi 19. yüzyılın ‘karamsar’ iş gücü piyasası koşullarından türetilen teorilerden biridir?

Soru 13:

Tekelci bir firmanın emek talep eğrisi tam rekabetçi bir firmanın emek talep eğrisinin sol tarafında yer alır ve daha dik bir konumdadır. Bunun nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Hangi dönemlerde işsizler zor, tehlikeli, pis işleri TEÜF farkı olmaksızın kolay, tehlikesiz ve temiz işlere verilen ücretler karşılığında; hatta ondan daha düşük ücret düzeylerinde yapmaya istekli olabilmektedir?

Soru 15:

Tam rekabetçi emek piyasasında "piyasa dengesi" emek arzı ile emek talebi eğrilerinin kesiştiği noktada kurulur bu durum nasıl açıklanır?

Soru 16:

Ücretin işverenlerin bu amaçla daha önce ayırdıkları fonun bir fonksiyonu olduğunu savunan klasik ücret teorisi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Emek piyasasındaki kategorilerin uluslar arası düzeyde kabul edilmiş bir standarda oturtulması konusunda yetkili kuruluş aşağıdaki seçeneklerde verilenlerden hangisidir?

Soru 18:

Klasik iktisadi görüşleri savunan başlıca iktisatçılardan olmayan hangisidir?

Soru 19:

Çağdaş Ücret Teorilerinden biri olan Pazarlık Gücü Teorisine ilişkin aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Soru 20:

Eğitim ile kalkınma arasında olumlu bir ilişki olduğunu düşünen yazarların görüşleri üzerinden aşağıdakilerden hangisi eğitimin kalkınmaya “katkı”larından biri değildir?