logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Çalışma Ekonomisi 1

Soru 1:

Piyasada emek arzı sabitken emek talebinin artması ya da emek talebi sabitken emek arzının azalması aşağıdakilerden hangisine yol açar?

Soru 2:

Telafi edici ücret farklılıklarına ilişkin aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?

Soru 3:

Ücret oranındaki bir artış emek talebini hiç etkilemiyorsa emek talep esnekliği aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Son işçinin verimliliğinin ürün fiyatı ile çarpılarak bulunan ve ilave işçinin istihdam edilmesi ile para birimi cinsinden toplumun sağladığı ekstra üretimi gösteren kavram hangisidir?

Soru 5:

Hangi teoriye göre mal ve hizmet üretim miktarını belirleyen temel unsur tüketicilerin faydası veya satın alma isteğidir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi klasik ücret teorilerinden biri olan Ücret Fonu Teorisinin özellikleri arasında yer almaktadır?

Soru 7:

Tam rekabetçi emek piyasasında "denge ücreti" noktası vardır aşağıdakilerden hangisi "denge ücreti" için yanlıştır?

Soru 8:

İş gücüne etkin ücret vererek işten ayrılma oranlarının azaltılabileceği ve bu yolla maliyet tasarrufu ve verimlilik artışı sağlanabileceğini savunan etkin ücret modeline ne ad verilir?

Soru 9:

I. Sermayenin çoğalmasını önleyici vergilendirme gibi uygulamalar -fon miktarını azaltacağı için- ücretlerin artmasına neden olacaktır. II. Uzun dönemde ücretleri belirleyen unsur nüfus miktarının gıda maddeleri miktarına olan oranıdır. III. Ücret Fonu Teorisine göre piyasayı kısıtlayan düzenlemeler ve sendikalar ücretleri ancak kârlar pahasına artabilecektir ki bu da kalıcı bir artış olmayacaktır. Ücret Fonu Teorisine göre yukarıda verilen bilgilerden hangisi ya da hangileri doğrudur?

Soru 10:

"İlave işçinin istihdam edilmesi ile para birimi cinsinden toplumun sağladığı ekstra üretimi gösterir. Son işçinin verimliliği ürün fiyatı ile çarpılarak bulunur." ifadesi aşağıda verilen kavramlardan hangisine karşılık gelmektedir?

Soru 11:

"İşleri birbirinden farklı kılan unsurlardan biri de beceri gereklerinin farklı olmasıdır." Verilen cümlede tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

I.   Malthus'un "Nüfus Teorisi"ne dayanmaktadır. II.  Ücret düzeyinin asgari geçim düzeyinin üstüne çıkamayacağını savunur. III. Ücretlerdeki kısa dönemli değişmeleri açıklamak amacıyla formüle edilmiştir. Ücretin Tunç Kanunu ile ilgili yukarıdaki ifadelerden hangisi/hangileri doğrudur?

Soru 13:

I. Doğal ücretin daha yumuşak bir kavram olması II. Ücretlerin doğal ücret düzeyinde kilitlenme nedenleri III. Emek arzının sağlanma şekli Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri Marksist Artık Değer Teorisinin Klasik Doğal Ücret Teorisinden ayrıldığı alanlardır?

Soru 14:

A- Ürün piyasasında tam rekabetçi, emek piyasasında eksik rekabetçi B- Ürün ve emek piyasalarında tam rekabetçi İki firma karşılaştırıldığında aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Soru 15:

I. Ölüm ve yaralanma riski II. Gelir düzenliliği III. Bireysel tercihlerin farklılığı IV. İşin statüsü Yukarıdakilerden hangisi/ hangileri telafi edici ücret farklılığı uygulamasının nedenleri arasında yer almaktadır?