logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Sosyal Politika 2

Soru 1:

Türkiye göç ülkesi olmasının yanında aynı zamanda göç veren bir ülkedir. Türkiye’den Avrupa’ya göçler ilk olarak F.Almanya ile 30.10.1961 tarihinde imzalanan İşgücü Alımı Anlaşması ile başlamıştır. Aşağıdaki ülkelerden hangisi ile buna benzer bir anlaşma yapılmamıştır?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi çocuk işçiliğinin nedenlerinden biri değildir?

Soru 3:

ILO tarafından farklı tarihlerde çok sayıda sözleşme ve tavsiye kararı kabul edilmiştir. Aşağıdakilerden hangisi bu sözleşmedeki çocukları koruyucu düzenlemelerden biri değildir?

Soru 4:

Dünya Sağlık Örgütünün yaptığı bir ayırımda kronolojik yaş dikkate alınarak, hangi yaşın üstü "ihtiyarlık" şeklinde sınıflandırmıştır?

Soru 5:

4857 sayılı İş Kanunu’nun 71. Maddesinde okula devamı engellemeyecek hafif işlerde çalıştırılmalarına izin verilen çocuklar için belirlenmiş olan asgari yaş sınırı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Birleşmiş Milletler Uluslararası Çocuklara Yardım Fonu’nun (UNICEF) çocuk işçiliği ile ilgili verileri kaç yaş aralığındaki çocukları kapsamaktadır.

Soru 7:

Seçeneklerden hangisi geniş anlamda sosyal güvenlik tanımı içerisinde yer almaz?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi sosyal sigortaların özelliklerinden biri değildir?

Soru 9:

Toplumu oluşturan fertler ve sosyal gruplar arasında bölüşümden kaynaklanacak çatışmaları ortadan kaldırarak toplum hayatının refah ve huzur içinde sürekliliğini sağlamaya yönelik politikalar ve tedbirler bütününe ne ad verilir?

Soru 10:

"İşyeri merkezinin dışında, işyerindeki işçilerden ayrı yapılan ve yeni teknolojilerin bu ayrılmayı iletişim olanakları sağlayarak temin ettiği çalışma şeklidir." Bu tanım aşağıdakilerden hangisine aittir?

Soru 11:

"ırk veya etnik köken, din veya inanç, yaş, engellilik ve cinsel yönelim gibi nedenlerden birine bağlı olarak bir kişinin onuruna zarar verme ve onu yıldırma, ona karşı düşmanca, aşağılayıcı, küçük düşürücü veya saldırgan bir çevre yaratma amacı taşıyan veya etkisi olan istenmeyen bir davranıştır”. verilen ayrımcılık türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Farklı cinsel yönelime sahip olduğu için kişinin toplumsal yaşamdaki etkinliklere alınmaması, farklı davranışlarla veya sürekli engellerle karşılaşması aşağıdaki sosyal dışlanma biçimlerinden hangisine bir örnektir?

Soru 13:

Güvenceli asgari gelir kavramının .................. hukukunda somutlanmış şekli asgari tutunma geliri’dir. Karşılıksız olan asgari tutunma geliri ............. yılında yürürlüğe giren bir kanunla düzenlenmiş, daha sonra kanunda farklı tarihlerde değişiklikler yapılmıştır. Yukarıdaki paragrafta boş bırakılan yerleri aşağıdakilerden hangisi doğru olarak tamamlar?

Soru 14:

Bir işverenin iş sözleşmesine koyduğu bir madde veya yaptığı bir uygulama ile bir işçiye diğer bir işçiye göre ırk, din, cinsiyet, engellilik, cinsel yönelim, etnik köken veya yaş gibi nedenlerden dolayı farklı muamele yapması hangi tür ayrımcılığı oluşturmaktadır?

Soru 15:

Çalışma ekonomisi açısından yaşlılık için genel kabul gören alt yaş sınırı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi sosyal güvenlik uygulamalarının katkılarından birisi olarak görülemez?

Soru 17:

Sanayi devrimi öncesinde sosyal güvenlik ile ilgili olarak aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır?

Soru 18:

1990’lı yıllardan itibaren geniş anlamda sosyal güvenlikle kastedilen bütün uygulamaları kapsamak üzere aşağıdaki terimlerden hangisi kullanılmaya başlanmıştır?

Soru 19:

UNESCO Anayasası’nın 1.maddesi hangi tarihte kabul edilmiştir?

Soru 20:

Hangisi sosyal sigortaları, aynı tekniği kullanan özel sigortalardan ayıran temel bazı özelliklerden biri değildir?