logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Sosyal Politika 1

Soru 1:

Belirlenen amaç veya hedeflere ulaşmaya yönelik karar ve eylemler bütününe ne ad verilir?

Soru 2:

Liberalizmin temeli kim tarafından atılmıştır?

Soru 3:

Kadınların işgücünde yer almayı daha çok talep etmesi Nitelikli ve niteliksiz işgücü arasındaki farklılaşmanın artması Tarımın öneminin azalması Bazı meslek türlerinin ortadan kalkması Teknolojik gelişmelerin etkisinin azalması Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri küreselleşmenin çalışma alanına etkileri arasında gösterilebilir?

Soru 4:

Türkiye’de sosyal politika bilincinin gelişmesine hangi olayın önemli katkıları olmuştur?

Soru 5:

Aşağıdaki görüşlerden hangisi üretim araçlarının bireylere ait olmasını reddetmektedir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi Türk devlet yapılanmasındandaki en önemli olgudur?

Soru 7:

Çalışanların mevcut düzen içerisinde ekonomik ve sosyal durumlarını düzeltmeye başlamaları, kendi gelecekleri üzerinde söz sahibi olmaları ve amaçlarının gerçekleşmesine katkı sağlamaları, aşağıdaki gelişimlerin hangisi sayesinde olmuştur?

Soru 8:

Sanayi Devrimi ile beraber meydana gelen en önemli sınıfsal gelişme aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Okuyucunun bir konuya ilişkin kanı, düşünüş ve davranışını etkilemeyi, değiştirmeyi amaçlayan anlatım biçimi hangisidir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi Türk sendikacılık tarihindeki ilk örgütlenmedir?

Soru 11:

Sosyal politikanın bir bilim dalı olarak ortaya çıktığı süreçte, sosyal politikanın kişi bakımından kapsamını oluşturan tek kesim aşağıdakilerden hangisiydi?

Soru 12:

Sanayi Devrimi’nin ortaya çıkması ve gelişmesiyle birlikte, servetin topraktan ticarete geçmesi aşağıdakilerden hangisine neden olmamıştır?

Soru 13:

Bireysel yaklaşımın ve sınıflı toplum yapısının reddedildiği, zanaat ilişkilerinin üretim döngüsünü oluşturduğu “din” ve “kültür” kurumlarının şekillendirdiği Türk Toplumsal Yapısı farklı bir sosyo-ekonomik temele oturmaktadır. I. Aile koruması II. Kamu düzenlemeleri III. Dezavantajlı grupların korunmasının sosyal ve dinî bir sorumluluğa dayanması Yukarıdaki seçeneklerden hangisi ya da hangileri bu sosyo – ekonomik temelin özelliklerindendir?

Soru 14:

Feodal ekonomik düzen genellikle nasıl tanımlanır?

Soru 15:

Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde Anadolu’da yaşayan Müslüman halkın sanat, ticaret ve ekonomi gibi mesleki alanlarda yetişmesini sağlayan mesleki örgütlenmeye ne ad verilir?

Soru 16:

19. yüzyılın Liberalizm öğretisine en ciddi ve tutarlı eleştiri olan Bilimsel Sosyalizm hangi düşünür tarafından geliştirilmiştir?

Soru 17:

1954 yılında uygulanmakta olan liberal ve devletin geri çekilmesi ilkesini merkeze  alan politikalardan uzaklaşılması ardından KİT’lerin (Kamu iktisadi Teşebbüsleri) sermayeleri artırılmış, yeni KİT’ler kurularak kamu sektörünün genişlemesi yoluna gidilmiştir. Yukarıda özellikleri verilen dönem ile ilgili olarak aşağıdaki yorumlardan hangisinin yapılması doğru olacaktır.

Soru 18:

Nitelikli ve niteliksiz işgücü farklılaşmasının artması Sanayi sektörünün küçülmesi Emek-yoğun istihdam biçimlerinin yaygınlaşması Hizmetler sektörünün genişlemesi Kadınların işgücünde yer almayı daha çok talep etmesi Yukarıdakilerden hangisi küreselleşmenin etkileri arasındadır?

Soru 19:

En geniş anlamıyla insan davranış ve ilişkilerini ele alan bilim dalı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Türkiye hangi yıllarda dışa açık büyüme ve yeni liberal piyasacı uygulamalarla yeni bir kapitalist birikim stratejisi izlemeye başlamıştır?