logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Sosyal Politika 1

Soru 1:

Biyolojik olarak ortak bir kökene sahip olmak Çocuk bakımı faaliyetini kendi içinde üstlenmek ve yürütmek, sığınma, koruma ve himaye sağlayıcı bir işleve sahip olmak tarih boyunca karşılaşılan bir sosyal kurum olması Bağımlılık duygusunu bünyesinde taşıması Aileye dair yukarıda verilen özelliklerden hangileri onun sosyal politika bağlamında bir geleneksel koruma kurumu olarak işlev üstlenebiliyor oluşunun doğrudan göstergeleridirler?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi sosyal politikanın Sanayi Devrimi öncesi bir bilim dalı olarak ortaya çıkmasının önüne geçen sebeplerden değildir ?

Soru 3:

Hangisi toplumun bireye üstüm olduğu düşüncesini geliştirir?

Soru 4:

Sosyal politikaların uygulayıcısı ve denetleyicisi hangi kurumdur?

Soru 5:

"Dar anlamda sosyal politika, işçi statüsünde çalışanların iş ilişkileri ve çalışma yaşamında korunması amacıyla devletçe alınan karar ve sürdürülen uygulamaları konu alan bilim dalıdır." Buna göre, dar anlamda sosyal politika, aşağıdakilerden hangileri arasında ortaya çıkan çelişkileri düzeltmek üzere geliştirilmiş bir kavram olabilir?

Soru 6:

Polis Nizamı hangi yılda çıkarılmıştır?

Soru 7:

Sanayi Devrimi ve sonrasında ortaya çıkan ekonomik ve toplumsal ilişkilerin gelişmesine neden olan fikirlerin ortaya çıkmasını sağlayan ve siyasal yapıları değiştirmiş olan gelişme hangisidir?

Soru 8:

Aşağıdaki düzenlemelerden hangisi ile sendika kurma ve grev hakkında önemli sınırlamalar getirilmiş ve sendikaların faaliyetleri önemli ölçüde sınırlanmıştır?

Soru 9:

Sosyal politikanın dar ve geniş anlamda tanımları yapılırken bu bilim dalının amaçlarından da söz edilmişti. Aşağıda verilen seçeneklerden hangisi bu amaçlara değil , sonucuna işaret etmektedir?

Soru 10:

Sanayi Devrimi’nin çalışma ilişkilerinde yarattığı sorunlarla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlış bilgi içermektedir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi Cumhuriyetin ilanının hemen öncesinde temel ekonomik politikaların belirlendiği ve tüm sosyal tarafların davet edildiği organizasyondur?

Soru 12:

İktisadi gelişmenin yollarının arandığı Türkiye İktisat Kongresi hangi yılda toplanmıştır?

Soru 13:

Sosyal politika Sanayi Devrimi’nin ortaya çıkardığı kötü sonuçları önlemeye çalışarak aslında aşağıdakilerden hangisinin varlığını sürdürmesini sağlar?

Soru 14:

Osmanlı devletinde vakıflar çok büyük gelişmeler göstermiştir. Bu durum da tarihçilerin Osmanlı devletine “vakıflar cenneti” demesine sebep olmuştur. İlk olarak bu tabir kaçıncı yüzyılda söylenmiştir?

Soru 15:

18. yüzyıldaki dönüşüme altyapı hazırlayan ve birbirini tamamlayarak ilerleyen gelişme(ler) aşağıdakilerden hangisinde tam olarak verilmiştir? I) Haçlı Seferleri II) Matbaanın icadı III) Sanayi Devrimi IV) Coğrafi Keşifler V) Rönesans ve Reform Hareketleri

Soru 16:

1982 Anayasası'nın sosyal politika alanına ilişkin olarak "koruma" ilkesi yerine "düzenleme" ilkesini benimsemesi aşağıdaki yorumlardan hangisinin yapılmasına imkan vermektedir.

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi ile işçi sınıfında belirli bir sosyal ideale inanma temelinde güçlenen sınıf bilinci, ekonomik ve sosyal durumları düzeltme hareketi olarak güç kazanmıştır?

Soru 18:

Sosyal politikanın bilim dalı olarak diğer sosyal bilim dallarından temel farkı hangisidir?

Soru 19:

Sanayi Devrimi hangi yüzyılda başlamıştır?

Soru 20:

Ahi Teşkilatının Osmanlı İmparatorluğu’ndaki esnaf ve sanatka^rlar üzerindeki etkisi hangi yüzyıldan itibaren azalmaya başlamıştır?