logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Sosyal Politika 1

Soru 1:

Belirlenen amaç veya hedeflere ulaşmaya yönelik karar ve eylemler bütününe ne ad verilir?

Soru 2:

Sosyal politikanın kişi bakımından kapsamını oluşturan ilk grup aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi sosyal politikanın özel hedeflerinden biridir?

Soru 4:

Ortaçağ feodal düzeni hangi çağlarda hüküm sürer?

Soru 5:

Türkiye’de sendikacılığın ilk örgütlenmesi olarak kabul edilen Ameleperver Cemiyeti hangi yılda kurulmuştur?

Soru 6:

Uluslararası sendikacılar hareketinin en önemlilerinden biri olan Birinci Enternasyonal ilk kez 1864 yılında Avrupa’nın hangi kentinde toplanmıştır?

Soru 7:

Sosyal politikanın en önemli hedefi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

1776 yılında yayımlanan ve kısaltılmış adı ile “Milletlerin Zenginliği” adlı ünlü yapıtın yazarı kimdir?

Soru 9:

Üretimde kullanılan araç ve gereçlerin gelişmesiyle farklı işyerlerinde üretilen parçaların bir araya getirilerek son ürün haline getirildiği imalathanelerin çoğaldığı dönem aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Sosyal politika kavramı ilk kez kullanan bilim adamı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

1983 yılından itibaren uygulamaya konulan sosyal adalet ve sosyal güvenlik politikaları hangi esaslara dayanmaktadır.

Soru 12:

"Temel felsefesini tabiatçılık ve bireysellik üzerine kuran liberal düşünce, toplumu devletin ve diğer kuruluşların müdahalesinden kurtarmayı amaçlayan, ___________________________ şeklinde özetlenen sloganları ile iktisadi düşüncelerine uygun bir sosyal yapılanmayı hedeflemiştir." Buna göre, boşluğa gelecek olan liberal slogan aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Sanayi Devrimi’nin hangi yüzyılda başladığı düşünülmektedir?

Soru 14:

Türk sosyal politika tarihinde bir dönüm noktası olarak kabul edilen, sosyal hukuk devleti ve sosyal adalet anlayışının gelişmesinde önemli katkılar sağlayan anayasa aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Liberalizmin ekonomik ve sosyal etkilerine karşı bir fikir olarak çıkan sosyalizm, özellikle Sanayi Devrimi’nin sonuçlarına yönelik olarak gelişme göstermiştir. Sanayi Devrimi’nin başlangıcındaki emek-sermaye ilişkisinde emeğin zayıf konumu sefalete mahkûm olarak yaşayan büyük bir sınıfın ortaya çıkmasına neden olmuştur. Aşağıdakilerden hangisi bu sınıfın çıkmasının nedenlerinden olamaz?

Soru 16:

Aşağıdaki düşünürlerin hangisi kendisini anarşist olarak niteleyen ve sınıfsız bir toplumun esaslarını ortaya koymaya çalışan düşünürdür?

Soru 17:

Sanayi Devrimi’nin başlangıcından itibaren işçi kuruluşlarının bazı hedefler çerçevesinde toplanarak oluşturdukları bir Genel Konsey aracılığı ile işçi sınıfının mücadelesini yönetme girişimi olan Birinci Enternasyonel 1864 yılında nerede toplanmıştır?

Soru 18:

Bireyin üstünlüğü düşüncesine dayanan yaklaşım, gücünü baskıcı otoriteden alan siyasi, sosyal, ekonomik ve dini bütün kurumlara karşı olan hareket hangisidir?

Soru 19:

Hangi yılda Cemiyetler Kanunu’nda değişiklik yapılarak sınıf temelli cemiyet kurma yasağı kaldırılmıştır?

Soru 20:

1924 Anayasası’nın belirlediği özgürlükler ortamında bireysel iş ilişkilerini düzenleyen Borçlar Kanunu kaç yılında kabul edilmiştir?