logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Sosyal Politika 1

Soru 1:

Toplumda adalet ve eşitliğin sağlanmasında devletin yoksullukla mücadelesine ve özgürlüğün ve eşitliğin sağlanması anlamına gelen kamu yararı düşüncesine işaret eden Toplum Sözleşmesi eseri aşağıdakilerden hangisine aittir?

Soru 2:

Türkiye’nin ilk işçi konfederasyonu aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi sosyal politikanın amaçlarını gerçekleştirmek üzere kullanılan araçların seçiminde etkili olan hususlardan hangisi değildir ?

Soru 4:

Klasik liberal düşüncede piyasa mekanizması ve fiyatlar sistemi her türlü ekonomik ve sosyal sorunu kendiliğinden çözümleyen özel bir işlev görmektedir. Bu işlev aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi sosyal politikanın finansman kaynaklarından birisi değildir?

Soru 6:

"Emek sahiplerinin elde ettiği ücret gelirinin temel ihtiyaçlar düzeyini karşılamakta yeterli olmadığı ücret düzeyine __________ denir." Tanımındaki boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Soru 7:

I. Haçlı Seferleri II. Coğrafi Keşifler III. Dünya Savaşı IV. Rönesans ve Reform Hareketleri V. Ortaçağın Başlangıcı Sanayi devrimini hazırlayan başlıca gelişmeler hangileridir?

Soru 8:

"Ekonomi politikalarını sosyal politikalarla birlikte düşünen, sosyal refahın artırılması çabasında olan, sosyal adaletin sağlanması için piyasalara aktif ve kapsamlı bir müdahale öngören devlet anlayışına _________ denir." Cümlesindeki boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi geniş anlamda sosyal politikaların özellikleri arasında yer alır?

Soru 10:

Orhun Abideleri ile ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi ekonomik yönden güçsüz kesimler arasında yer almaktadır?

Soru 12:

2014 OECD istatistiklerine göre, Türkiye'de bağımlı statüde çalışanların nüfusa oranı (%) nedir?

Soru 13:

Sosyal politikanın, sosyal kesimler arasındaki ilişkileri ve bu ilişkilerin nasıl kurulup geliştiğini incelemesi, onun hangi bilim dalıyla olan ilişkisini göstermektedir?

Soru 14:

Avrupa’da nüfuzunu sürekli artıran burjuva sınıfı hangi gelişme ile bu gücü siyasal alana taşıma imkânı bulmuştur?

Soru 15:

Hangi iktisat anlayışının bir sonucu olarak devletin piyasada aktif rol alması, piyasa müdahalesi anlayışının güçlenmesine ve kamu harcamalarının artmasına neden olmuştur?

Soru 16:

Osmanlı devletinde vakıflar çok büyük gelişmeler göstermiştir. Bu durum da tarihçilerin Osmanlı devletine “vakıflar cenneti” demesine sebep olmuştur. İlk olarak bu tabir kaçıncı yüzyılda söylenmiştir?

Soru 17:

Kooperatifçilik hareketi ilk olarak hangi ülkede ortaya çıkmıştır?

Soru 18:

İşçi sınıfını ortaya çıkaran olgu aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Makinelerin çalışanları işsiz bırakarak sanayi toplumlarını iki sınıfa ayırdığı ve bu çatışmanın önlenmesinde devletçe uygulanacak sosyal politikaların önemi üzerinde hangisi durur?

Soru 20:

I. İktisatçılar ve Sosyologlar etkili olmaya başlamışlardır II. Yeni üretim düzeni başlamıştır. III. Kentlerden köylere göçler başlamıştır IV. Sömürgeler yoluyla ticaret ülkeri zenginleştirmiştir. Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri 18. yüzyıl sanayii devriminin ekonomik yapısında meydana gelen değişimlerdendir?