Liberalizmin ekonomik ve sosyal etkilerine karşı bir fikir olarak çıkan sosyalizm, özellikle Sanayi Devrimi’nin sonuçlarına yönelik olarak gelişme göstermiştir. Sanayi Devrimi’nin başlangıcındaki emek-sermaye ilişkisinde emeğin zayıf konumu sefalete mahkûm olarak yaşayan büyük bir sınıfın ortaya çıkmasına neden olmuştur. Aşağıdakilerden hangisi bu sınıfın çıkmasının nedenlerinden biri olamaz?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: E) Temel ortaklıkların işçi ve işveren için göz önüne alınması
Sendika kurma ve grev hakkında önemli sınırlamalar getiren, sendikaların faaliyetlerini önemli ölçüde sınırlayan yasa hangisidir?
Doğru Cevap: C) 1982 Anayasası
Türk toplum yaşantısını yansıtan en eski belge hangisidir?
Doğru Cevap: B) Orhun Abideleri
Türk devlet geleneği aşağıdakilerden hangisine göre şekillenmemiştir?
Doğru Cevap: E) Sınıflı Toplumsal Yapı
Aşağıdakilerden hangisi sosyal politika ve diğer sosyal bilimler arasındaki farklardan birisidir?
Doğru Cevap: E) Sosyal refahı konu edinmesidir.
Aşağıdakilerden hangisi "kitlesel tüketim için kitlesel üretim" şeklinde ifade edilen fordist üretim tarzıyla doğrudan ilişkilendirilebilecek bir araçtır?
Doğru Cevap: A) Fabrikalar
1932'de başlayan bu dönemde Birçok KİT (Kamu İktisadi Teşebbüsü) kurulmuş ve devlet, yaptığı yatırımlar ve kamulaştırmalarla birlikte kanun koyucu olarak tebarüz eden mevcut konumunun yanı sıra işveren devlet konumunu da kazanmıştır. Yukarıda verilen bilgiler ışığında Türkiye'nin sözü geçen dönemine ilişkin olarak aşağıdakilerden hangisinin söylenmesi kesinlikle doğru olacaktır.
Doğru Cevap: C) Ekonomik alanda devletçi uygulamalar gözlemlenmektedir.
Sosyal politikanın en önemli taraflarından biri de, “kendi kendine yardım mekanizması” olarak da ifade edilen yapılardır. Avrupa’da Sanayi Devrimi’nin ortaya çıkışını izleyen dönemde çalışma şartlarına tepki olarak örgütlenen işçi sınıfının oluşturduğu yapılar, ilerleyen dönemde sanayi toplumlarının vazgeçilmez birer öğesi haline gelmişlerdir. Paragrafta anlatılan hangi kurumdur?
Doğru Cevap: D) Sendikalar
Sosyal politikaların uygulayıcısı ve denetleyicisi hangi kurumdur?
Doğru Cevap: B) Devlet
Sanayi Devrimi’nin ortaya çıkması ve gelişmesiyle birlikte, servetin topraktan ticarete geçmesi aşağıdakilerden hangisine neden olmamıştır?
Doğru Cevap: E) Köy yaşantısının artmasına ve tarımın gelişmesine
Sanayi sektörünün güç kaybetmesine, buna karşın hizmetler sektörünün genişlemesine neden olan olgu aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: D) Küreselleşme
I. Hukuk anlayışı II. Yönetim biçimi III. Dini değerler Yukarıdakilerden hangisi/hangileri sosyal politika amaçlarının gerçekleştirilmesi için kullanılacak araçların belirlenmesinde etkili değildir ?
Doğru Cevap: E) Yalnız III
Sosyal politikanın ilk uygulamalarının özellikle ağır çalışma şartlarına yönelik olması ile kadın ve çocukları konu alması bu toplumsal güç dengesinin bir sonucu olarak sosyal politikaların en az seviyede ve sadece bu koşullara dayanamayacak durumdaki hassas sınıfları kapsamasına neden olmuştur. Sosyal politikanın bu ilk uygulamalarına aşağıdakilerden hangisinin neden olduğu söylenebilir?
Doğru Cevap: D) Fordist üretim
Sosyal politika biliminin temellerinin atıldığı ülke aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: C) Almanya