logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Çatışma ve Stres Yönetimi 1

Soru 1:

"..............................., çatışmayı istenmeyen, kaçınılması gereken bir durum olarak ele alır. Çünkü bu yaklaşıma göre çatışmanın varlığı doğal bir sonuç değildir. Yanlış, yetersiz kural ve politikalar, geçerliliğini yitirmiş, etkinliğini kaybetmiş hedefler çatışmanın yaşanmasına neden olur. Çatışmanın varlığı, bireyleri psikolojik yönden olumsuz etkiler ve onların yeteneklerini, enerjilerini istenen yönde harcamalarını engeller. Bu durum ise örgüt ve ülkelerde kaynakların etkin kullanılmamasına neden olur. ..............................., çatışmanın doğal bir sonuç olduğunu savunur. Bu yaklaşıma göre bir dereceye kadar olan çatışma desteklenmelidir. Çünkü rekabet yaratır, kaynakların ve yeteneklerin etkin kullanılmasını sağlar. Örgüt ve ülkelerin sahip olduğu potansiyelleri ortaya çıkarır ve değer yaratır." Yukarıda verilen metinde aşağıdaki yaklaşım türlerinden hangileri boşlukları doğru olarak tamamlamaktadır?

Soru 2:

Aşağıda verilen seçeneklerden hangisi bireysel çatışma yönetim stillerini bir arada ele almıştır?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi öfkenin üstü kapalı davranışsal ve sözel işaretlerine bir örnektir?

Soru 4:

"Bir mesajın verilmesini ve alınmasını olumsuz yönde etkileyen çeşitli faktörler vardır. Bunlara örnek olarak önyargılar, hiyerarşi, aşırı gürültü, inançlar, bürokrasi verilebilir." yukarıda örnekte verilen iletişimi engelleyen faktörler gruplandığında hangisi tek başına kalır?

Soru 5:

"Çatışma çok genel olarak, ...... kişi ya da grup arasında ortaya çıkan bir ilişki biçimi olarak tanımlanabilir." ifadesinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Soru 6:

Aşağıda verilen iletişim ögelerinden hangisi ileteceği düşünceleri sözcüklere, rakamlara, şekillere yani sembollere dönüştürür?

Soru 7:

Rekabet ortamı oluşturma, örgüt içi rotasyon, kaynakları arttırma, takım oluşturma vb. çatışma yönetimi girişimlerinde bulunan bir lider ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi yarışmacı veya saldırgan dinleme ile ilgilidir?

Soru 9:

"Firmanın pazarlama bölümünde müdür olarak göreve başlayan Aysun Hanım, bölümde yaşanan sorunların çözümünü kolaylaştırmak için personel arasında olumlu bir iletişimin olması gerektiğine inanıyor. Bu ortamı sağlamak içinde çeşitli sosyal projeler ve buluşma partileri düzenliyordu. Ayrıca bütün personele karşı güler yüzlü ve adil davranmaya özellikle dikkat ediyordu. Yaşanan çatışma durumlarında personelden gelen farklı fikirlere önem veriyordu. Personeli motive edecek küçük hediyer, başarıları ön plana çıkarmak onun sihirli dokunuşlarıydı." Yukarıda verilen parçada bölüm müdürünün yaptıkları topluca değerlendirildiğinde, iş ortamında çatışmaların yönetiminde başvurulan hangi iletişim becerilerine örnek olarak verilebilir.

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi örgüt içinde karşılaşılan iletişim engellerinden, kişisel engeller kapsamında değerlendirilmez?

Soru 11:

Türkiye'de, Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu hangi yılda yasalaştırılmıştır?

Soru 12:

İnsan doğasına ilişkin iyimser görüşün temelinde hangi kavramlar yatmaktadır?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi iletişim sürecini oluşturan başlıca öğelerden biri değildir ?

Soru 14:

Örgüt içerisinde bazı görevlerin tamamlanabilmesi diğer görevlerin tamamlanmasına bağlıdır; bu bağımlılığa ise fonksiyonel bağımlılık denir. Fonksiyonel bağımlılık türleri arasında çatışmanın en az yaşanması beklenenden en çok olana doğru sıralanışı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Çatışma sadece yıkıcı olarak nitelendirilmektir. Öfke bir duygu durumu olduğu için bireysel tabanlıdır. Öfke örgütle veya gruplarla ilişkili değildir. Çatışma, temel olarak bireyler ve gruplar arası ayrımlardan doğmaktadır. Öfkeyle ilgili yukarıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?

Soru 16:

Aşağıdaki seçeneklerden hangisi, konuşmayı etkileyen etmenlerden biri değildir?

Soru 17:

Öfke ile ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

Soru 18:

Max Weber’e göre insan, örgütsel makinede isteksiz bir çark dişlisidir. İşgörenler sıkı bir kontrol altına alınmalıdırlar. Bu bağlamda insanın doğasına ilişkin kötümser görüşün temeline dayanan “ussal-ekonomik insan” kavramı ortaya atılmıştır. Aşağıda verilen sayıltılardan ussal-ekonomik insan kavramına ait olmayanı işaretleyiniz.

Soru 19:

Öfkelerine hâkim olamayan kişilere yardım etmek amacıyla tasarlanmış programlar hangi yıllarda geliştirilmeye başlanmıştır?

Soru 20:

Bireylerin günlük yaşamlarında üstesinden gelemedikleri güçlükler ve yaşam problemleri ile karşılaştıklarında onlara yardım etmek için öğrenme kuramlarını uygulayan, problem odaklı, “burada ve şimdi” ile ilgilenen, davranışçı psikolojik danışma kuramından temel alınarak geliştirilmiş bir tedavi biçimine ne ad verilmektedir?