logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Çatışma ve Stres Yönetimi 1

Soru 1:

Sürekli olarak sakin kalmaya çalışmak, sanki hiç öfkelenmiyormuş gibi görünmeye çalışmak gibi durumlar aşağıdaki öfke işaretlerinden hangisine örnektir?

Soru 2:

Örgütsel amaçlarına ulaşmak adına genelde zorlayıcı güç kullanan yöneticinin lider tipi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Bu teknikte bireye önce gevşeme ve rahatlama öğretilir. Daha sonra bireyin öfkeyi yaşadığı, korktuğu kişi ve durumları zihninde yaşatması istenir ve imgeleme sırasında ortaya çıkan öfke gevşeme ile söndürülür. Korku ve öfke uyaranları hafiften şiddetliye doğru sıralanır, sürekli yinelemelerle öfke azalır ve söner. Bilişsel- davranışçı terapide kullanılan bu tekniğin adı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

"Bu kuram, öfkeyi engellenme ve saldırganlık ile birlikte ele alır. Bu kuramın savunucularına göre öfkeye ve saldırganlığa verilen tepkiler, tıpkı diğer davranışlar gibi öğrenilmiştir."  Yukarıda öfkeye dair belirtilen fikir hangi kurama aittir?

Soru 5:

Hangisi müzakere sürecinde yapılan hatalardan birisi değildir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi ilgisiz liderlik stilini benimseyen yöneticilerin özelliklerinden birisi değildir?

Soru 7:

Bir matematik öğretmeni beden eğitimi dersinden yeni çıkan öğrencilere derse girmektedir. Öğrenciler bir önceki ders futbol oynamış, teneffüste de oynamaya devam etmiş, ders zili çalınca terli ve yorgun biçimde sınıfa gelmişlerdir. Yaz ayı olduğu için çok sıcak ve bunaltıcı bir ortam oluşmuştur. Öğrenciler dersi dinlememekte, öğretmenleri ile çatışma yaşamaktadır. Bu öğretmenin sağlıklı ders işleyebilmesi için yapması gereken aşağıdaki seçeneklerden hangisinde verilmiştir?

Soru 8:

“Hedef üzerinde bir değişimi gerçekleştirmek isteyen birinin bunu sağlayacağını umduğu anlamı, karşı tarafın anlayacağı biçimde kodlaması ve iletişim kanalları vasıtasıyla hedef tarafa ulaştırması, hedefin de bu anlamı çözerek bundan etkilenme derecesi” şeklindeki iletişim tanımında hangisi yer almaz ?

Soru 9:

Çatışmaya ilişkin genel yaklaşımlar dikkate alındığında aşağıdakilerden hangisi modern yaklaşımlar arasında değerlendirilir?

Soru 10:

Ferzan Bey, departmanında çalışanlar arasında satış yöntemlerinin çeşitlendirilmesi konusunda görüş ayrılıkları ve bir çatışma ortamı oluştuğunu gözlemlemektedir. Bu duruma mantıksal çerçevede yaklaşan Ferzan Bey, çatışmaya endişeli bir yaklaşım sergilemeyip, bu çatışmanın departman için olumlu olduğunu düşünmektedir. Bu süreçte Ferzan Bey'in aşağıdakilerden hangisini yapması beklenir?

Soru 11:

Ali, çatışma yaşayan iki arkadaşı arasında arabuluculuk rolünü üstlenmiştir. Bu rol gereği aşağıdaki davranışlardan hangisini sergilemesi beklenir?

Soru 12:

“Bu yaklaşımda amaç, örgüt içerisinde bazı gelişmeler yaratarak hem birey, hem grup, hem de örgüt bazında olumlu değişmeleri başarabilmektedir.” Verilen tanım hangi demokratik yönetim stratejilerindendir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi öfkenin ifade edilme şekli ve kontrolünü etkileyen durumlar arasında gösterilemez?

Soru 14:

I.Çatı ş ma, zarar vermeye ba ş lamı ş tır. II.Ç ok fazla zaman ve enerji kaybına neden olmaktadır. III.Örgüt amaçlarından uzakla ş ılmaya ba ş lanmı ş tır. IV. İş grupları durağanlıktan memnundur. Yukarıdakilerden hangisi/hangileri çatışma çözümünü gerektiren koşullardandır?

Soru 15:

Tamer, bir basket takımında oyuncu olarak yer aldığı dönemlerde, maç başına alacağı prim miktarlarına daha çok önem verirken; daha sonra aynı takımda antrenör olarak görev yapmaya başladığında yöneticilerin ve oyuncuların ona saygı duyması onun için daha çok önem kazanmıştır. Tamer'in bu tutumu insan doğasına ilişkin varsayımlardan hangisi ile ilişkilidir?

Soru 16:

Öfke kontrolü semineri veren uzman öfkeyi açıklarken, öfkeyi (I) daha çok toplumsal kuralların baskısına, (II) çevrenin beklentilerine cevap verilememesine ve (III) bireyin engellendiğine dair hislerinin sonucuna bağlamış ve (Iv) fiziksel rahatsızlıklara (baş ağrısı vb.) sebep olmasına dair bilgiler vermiştir. Burada uzmanın öfke ile ilgili verdiği numaralandırılmış bilgiler ile bilim alanları eşleşmeleri hangi seçenekte doğru verilmiştir?

Soru 17:

Bireyin sürekli olarak öfke duygusunu bünyesinde barındırması veya öfke eğiliminde olması haline ne ad verilir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi insan doğasına ilişkin karmaşık insan görüşünün bir açıklaması olarak değerlendirilebilir?

Soru 19:

Müzakerecilerin, kendileri için çok az önemi olan veya hiç önemi olmayan bir konu hakkında sanki onlar için çok önemliymiş¸ gibi davranmaları taktiğine ne ad verilir?

Soru 20:

Paylaştırıcı müzakarede kullanılan sert politik taktiklerden büyük/düşük kap taktiği ne anlam ifade eder?