logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Çatışma ve Stres Yönetimi 1

Soru 1:

Örgüt üyeleri, bir davranış bilimleri uzmanının yönetiminde bir araya gelerek, hür ve açık bir ortamda birbirleri ile olan etkileşim süreçlerini tartışmaktadırlar. Burada çatışmaların etkin bir şekilde yönetilmesini sağlamak üzere verilebilecek eğitimlerden hangisi kullanılmaktadır?

Soru 2:

Üniversitesi öğrencisi Selda ailesi ve arkadaşları ile yaşadığı problemlerde sorunun onlardan kaynaklandığına inanmakta, bu nedenle kendisinin bu sorunları çözmede pek fazla etkisi olmadığını düşünmektedir. Buna göre Selda'nın kendisine yönelik bu inançları, onun kişiliğinin aşağıda verilen özelliklerden hangisini yansıttığını göstermektedir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi grubun yapısı kaynaklı çatışma sorununa neden olmaz ?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi çatışmanın bireyler üzerindeki olumlu sonuçlarından biridir?

Soru 5:

"Birey, mezun olduktan sonra yüksek lisans yaparak kariyer imkânlarını artırmak istiyordur. Fakat hem okul ücretleri çok pahalıdır hem de yüksek lisansa ayırması gereken süre çok uzundur. Yüksek lisans yapacağı sürede askerliğini yaparak zaman kazanmış olur ve de daha kolay iş bulabilir. Fakat askerlik yaptıktan sonra yüksek lisans için yaşı ilerlemiş olacaktır ve bir daha bu şansı elde etmesi zor olabilir." Yukarıda tanımlanan durum aşağıdaki çatışma türlerinden hangisine örnek olarak verilebilir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi çatışmaya ilişkin geleneksel yaklaşımlar arasında yer alır?

Soru 7:

İşbirlikçi Çatışma Yönetim Stillerinin Sonuçları aşağıdakilerden hangisinde açıklamasıyla doğru olarak verilmiştir?

Soru 8:

Aşağıdaki müzakere sürecinin temel unsurlarından hangisi, işleri tek başına yapmak, birlikte yapmaktan daha maliyetli olduğu için karşı tarafa ihtiyaç duyulması anlamına gelir?

Soru 9:

"Gerekli verileri saklayarak ciddi bir çatışma yaratılabilir. Verileri veya bilgileri saklamak yanında belirsiz, net olmayan bilgiler yaymak da taraflar arasında hızlı bir şekilde çatışma doğmasına neden olabilir." Yukarıdaki bilgi aşağıda verilen çatışmayı teşvik etmek için kullanılabilecek yöntemlerden  hangisine aittir?

Soru 10:

“Bir birimin işini yapmasının diğer birimin işini yapmasına bağlı olduğu durumlar” hangi fonksiyonel bağımlılığın tanımıdır?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi, çatışmanın örgüt üzerinde yarattığı olumlu sonuçlardan biridir?

Soru 12:

Pondy (1967), çatışmayı bir süreç olarak modelleştirmiştir. Aşağıdakilerden hangisi çatışmanın aşamaları arasında değildir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi, bir örgütte çatışmanın teşvik edilmesi için yararlanılan yöntemlerden biri değildir?

Soru 14:

Satış pazarlıkları tamamlanmış olan bir ev için sözleşme imzalanmadan hemen önce alıcının cam balkon yaptırılmasını istemesi ve sözleşmeye bu maddeyi de ekletmesi durumu aşağıdaki sert politik taktiklerden hangisine bir örnektir?

Soru 15:

Çatışma sürecinde  çatışmanın tarafların davranışlarına sözlü, yazılı veya fiziksel olarak  yansıdığı aşama aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Bireysel çatışma yönetim stillerinden hangisi kazan-kazan yaklaşımını benimsemiştir?

Soru 17:

Ahmet Bey, şirketinde son zamanlarda yenilikçi fikir ve uygulamaların azaldığını ve durağanlığın arttığını fark etmiştir. Toplantılarda hep aynı kişilerin söz alması ve geri kalan çalışanların da onlarla aynı fikirde olması bu durağanlığı daha da arttırmaktadır. Bunun üzerinde Ahmet Bey, çalışanlar arasında sevilen bir birim yöneticisinden toplantılarda grupta ortaya atılan fikirleri sürekli eleştirmesini ve tartışmaya açmasını istemiştir. Yukarıda verilen örnek olayda çatışmayı teşvik etmek için aşağıda verilen yöntemlerden hangisi kullanılmaktadır?

Soru 18:

"Olabildiğince çok insan için olabildiğince en iyisini yap" söylemi, aşağıdaki müzakere etik ilkelerinden hangisine örnektir?

Soru 19:

Üniversiteyi bitirdikten sonra aile şirketinde çalışan Hakan Bey, şirketin yönetiminden sorumlu olan babasıyla anlaşmazlıklar yaşamaya başlamıştır. Babasının otoriter ve yakından denetim eğilimi gösteren yönetim anlayışı, Hakan Bey'in okulda öğrendiği takım çalışması, ve öz-denetimin yaygınlaştırılması gibi uygulamalara ters düşmektedir. Bu durumda Hakan Bey'in iş yerinde çatışmaların temel kaynağı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Bir annenin bütün evi dağıtan , kirleten ve huzursuzluk çıkaran çocuğa değil de ona yardımcı ve daha ılımlı olan çocuğuna gösterdiği tepkisel öfkelenme hangi çatışma türüyle açıklanabilir?