logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Çatışma ve Stres Yönetimi 1

Soru 1:

Çatışma yönetiminde müzakere sürecinin adımları aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi bütünleştirici müzakarede kullanılan stratejilerde biri değildir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi, müzakerelerde yapılan etik dışı bir davranıştır?

Soru 4:

Bireyin hayalini kurduğu mesleğe ilişkin eğitim programını üniversite giriş sınavında kazanması, fakat okuyacağı programın yüksek ücretli bir program olması durumu aşağıdaki çatışma türlerinden hangisiyle tanımlanabilir?

Soru 5:

Müzakere için öncelikle aşağıdakilerden hangisinin olması gereklidir?

Soru 6:

“Olabildiğince insan için olabildiğince en iyisini yap” düşüncesi aşağıdaki müzakere taktiklerinin etik olup olmadığının değerlendirilmesinde kullanılan kriterlerden hangisini ifade etmektedir?

Soru 7:

Bir inşaat firması mal sahibinden kat karşılığı aldığı arsada yapacağı masrafın karşılığında daire mi yoksa iş yeri mi alacağına ilişkin müzakere yapmaktadır. firma işyerlerini almayı hedeflemektedir. Müzakere toplantısında Firma müzakerecileri daireleri çok istedikleri konusunda arsa sahibini iknaya çalışmışlar, ve işyeri karşılığında iş yapmayı kabul ettirmişlerdir. Bu firmanın müzakerecilerinin kullandığı müzakere taktiği aşağıdakilerden hangisine örnek olarak verilebilir?

Soru 8:

Sporcuların yaşam tarzlarını, beslenme alışkanlıklarını, çalışma disiplinlerini düzenleyen çok katı kuralların olması, bir süre sonra sporcuların koçlarıyla veya kulüp yöneticileriyle aralarında çatışma yaşanmasına neden olabilecektir. Örneği aşağıdaki çatışma sebeplerinden hangisiyle ilgilidir?

Soru 9:

I. Konuları belirlemek II. Alternatiflerin farkında olmak III. Araştırma yapmak IV. Hedefleri belirlemek Müzakere sürecinin planlama aşamasının ilk ve son adımı yukarıdakilerden hangileridir?

Soru 10:

Bir emlakçının çalışanları arasında uzun süredir devam eden çatışmalar, bu iş yerinin çok yakınına başka bir emlakçının açılması sonucu yerini iş birliği ve iletişime bırakmıştır. Yukarıdaki durumu en iyi açıklayan çatışma çözme yöntemi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Bir bankanın sigorta satışı yapan biriminde alınan yeni bir kararla, ay sonu performans hedefleri bireysel olmak yerine tüm çalışanlar için ortak bir hedef olarak belirlenmiştir. Buna göre, ay sonunda belirlenen performansa ulaşılması durumunda ikramiyeler tüm çalışanlara eşit miktarda dağıtılacaktır. Bankanın bu yeni uygulaması, çatışma çözme yöntemlerinden hangisi ile açıklanabilir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi paylaştırıcı müzakerenin özellikleri arasında yer almaz?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi müzakere sürecinde yapılan hatalardan biridir?

Soru 14:

"Konuşulan ve üzerinde anlaşmaya varılan noktalara son şekli verilir; genellikle yazılı anlaşmalarla uzlaşmaya varılan noktalar garanti altına alınır. Anlaşmalar, kararların hayata geçirilmesi ve sürdürülmesi açısından önemlidir. Bununla birlikte çoğu zaman sadece bir el sıkışmak da yazılı anlaşmaların yerine geçebilmektedir." Yukarıda verilen açıklamalar müzakere sürecinin hangi aşaması ile ilgilidir?

Soru 15:

"Bir yöneticinin, çalışana daima dürüst davranması gerektiğini söylerken, diğer taraftan çalışana ihaleyi kazanmak için rüşvet vermesi gerektiğini söylemesi veya bir basketbol takımının koçunun başarılı olmak için takımda işbirliği ve güvenin çok önemli olduğunu söylerken, diğer taraftan takım oyuncularına birbirini çekiştirmesi." Yukarıdaki iki durum aşağıdaki çatışma türlerinden hangisine örnek olarak verilebilir?

Soru 16:

Uzun süreden beri işsiz olan bireyin bulduğu iki işten birinin ücretinin çok düşük olması ve bir diğer işin de başka bir şehirde olması durumu aşağıdaki çatışma durumlarından hangisiyle tanımlanmaktadır?

Soru 17:

Hangisi çatışmanın bireyler üzerindeki olumsuz sonuçlarından biri değildir ?

Soru 18:

Bireysel çatışma yönetim stillerinden hangisi çatışmalara kökten bir çözüm üretebilmektedir?

Soru 19:

I. Duygusal çatışmalar, bireylerin iş tatmininin azalmasına yol açmaktadır. II. Bilişsel çatışmanın düzeyinin çok yükselmesi, bireyler arasında duygusal çatışmaya neden olmaktadır. III. Orta düzeyde bilişsel çatışma, bireylerin yaratıcılığının orta düzeyde azalmasına neden olmaktadır. IV. Bilişsel çatışmanın çok yüksek düzeyde olması, yalnızca kısa dönemli hedefler belirlenmesine yol açmaktadır. Yukarıda örgütlerde yaşanan çatışmaların sonuçları ile ilgili verilen bilgilerden hangileri doğrudur?

Soru 20:

Bir örgütteki iki ayrı üretim biriminde ustabaşı olarak çalışan Fatih Bey ve Kenan Bey arasında kaynak paylaşımı konusunda bir anlaşmazlık yaşanmaktadır. Bu çatışmanın çözümü için gerçekleşen müzakere sürecinin çekirdek amaçlarından biridir?