logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Çatışma ve Stres Yönetimi 1

Soru 1:

Müzakerenin hızını ayarlayıp, seçenekleri ortaya çıkarırken tartışmaları yürütme, tarafları teşvik etme, koçluk yapma ve öneriler geliştirerek arabuluculuk sürecinde taraflara yardım etmeye yönelik teknikler kullanır. Arabulucu süreçte bu teknikleri kullanarak soruna odaklanmayı sağlar ve daha açık bir iletişim ortamı geliştirir; böylece duyguların üstesinden gelmeyi ve güven ortamı sağlamayı başarır. Arabulucu, taraflara kendi düşüncelerini dayatmak yerine, taraflar arasında ortaya çıkan verilere dayalı olarak tarafların kendilerinin bir sonuca varmalarına öncülük eder. Yukarıda bahsi edilen yaklaşım ne tür bir Arabuluculuk stratejisi veya tarzını tanımlamaktadır?

Soru 2:

"Müzakerenin can alıcı noktasıdır. Taraflar tekliflerini, bakış açılarını, düşüncelerini, duygularını birbirlerine aktarırlar. Bu nedenle müzakerecilerin başarılı olabilmesi, iyi bir dinleyici olmalarına, kendilerini etkili şekilde ifade etmelerine ve karşı tarafa etkili sorular sormalarına bağlıdır. Sözlü ya da sözlü olmayan şekli de müzakere sürecini etkilemektedir". Yukarıda verilen açıklama Müzakere Sürecini Etkileyen Birey Ve Ortama İlişkin Faktörlerden hangisine aittir?

Soru 3:

Önceden belirlenmiş ortak amaçların gerçekleştirilmesi için bir araya gelen insanların oluşturduğu toplulukların bireyleri arasında gerçekleşen iletişimlere ne isim verilmektedir?

Soru 4:

Sude hanım uzun yıllardır çalıştığı şirkette terfi almayı beklerken henüz 5 ay önce işe giren Ali bey, Sude hanımdan önce terfi almış ve şirketin yönetici kadrosunda çalışmaya başlamıştır. Bu durum karşısında Sude Hanım; I. Üzüntü gibi yoğun duygusal uyarılma yaşayabilir II. Ali beye uzun süreli kin ve düşmanlık besleyebilir III. Ali beye saldırganca bir tepki gösterebilir Sude hanımın yaşayabilecekleri aşağıdaki seçeneklerden hangisinde sırasıyla isimlendirilmiştir?

Soru 5:

"İnsanın aşağı yukarı belli bir yapı ve doğuştan düşüncelerle dünyaya gelir.” varsayımı kime aittir?

Soru 6:

Aşağıda verilen ifadelerden hangisi insan doğasına ilişkin karmaşık görüş için söylenemez ?

Soru 7:

"İşi için sürekli seyahat etmesi gereken bir kişinin, aynı zamanda ailesiyle daha fazla vakit geçirmek istemesi" hangi çatışma türüne örnek oluşturmaktadır?

Soru 8:

I. Hedefleri yüksek tutar. II. Verimlilik odaklıdır. III. Kendisini örgütsel amaçlara ulaşmada kritik etken olarak algılar. Bu özelliklere sahip bir liderle ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi doğrudur?

Soru 9:

İş servisini dakika farkıyla kaçıran bireyin, sinirlenmeden iş yerine en yakın mesafeye giden otobüsü düşünüp o durağa yönelmesi öfke kontrol yaklaşımlarında hangisi ile açıklanabilir?

Soru 10:

aşağıdaki durumlardan hangisi olumlu çatışmaya örnek olarak verilebilir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi öfkenin doğrudan sözel ya da bilişsel işaretlerine bir örnektir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi iletişim sürecini olumlu yönde etkiler?

Soru 13:

İnsanın doğası gereği tembel olduğunu ve esas ilgisinin kendi çıkarı olduğunu düşünen biri ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi klasik yönetim öncüsü Frederik W. Taylor’un öne sürdüğü  insan doğasına ilişkin kötümser varsayımlardan biridir?

Soru 15:

Bir lider işgörenleri arasındaki problemlere doğrudan müdahil olmuyor ve öncelikle kendi aralarında çözmeleri için fırsat sunuyordur. Böyle davranmasının temel nedeni işgörenlerine olan güveni ise bu lider hangi liderlik stilini uygulamaktadır?

Soru 16:

I. Ekonomik olarak en kazançlı işi yapar. II. Kendini kontrol altında tutamaz. III. Dış isteklendiricilerle güdülenmelidir. Yukarıda verilen maddelerden hangisi ya da hangileri Ussal – Ekonomik‘in insana ilişkin sayıltıları arasındadır?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi otokratik liderlik stiline sahip yöneticilerin genel özelliklerinden biridir?

Soru 18:

Bürokrasinin kurucusu kimdir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi çatışma yönetiminde öfkeye yol açan nedenlerden biri değildir?

Soru 20:

Bireyin beklentilerine uygun biçimde yanıtlanmayan veya var olan algıya yeterince uygun ?olmayan durumların olması hangi öfke durumunu işaret eder?