logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Çatışma ve Stres Yönetimi 1

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi iletişim sürecini oluşturan başlıca öğelerden birisi değildir ?

Soru 2:

İnsanın kendi kendine konuşması aşağıdaki iletişim türlerinden hangisiyle eşleştirilebilir?

Soru 3:

Çatışma yönetim sürecinde karşı tarafın düşünce biçimini anlamanın sağlayacağı yarar, aşağıdaki seçeneklerden hangisinde yer almaktadır?

Soru 4:

Öfke kontrolü için rehberlik servisine giden Ahmet, öfkelendiğinde (I)ağzının kuruduğunu, (II)kalp atışlarının hızlandığını, öfkelendiği kişiye karşı (III)olumsuz düşüncelere beslediğini fakat genellikle öfkesini (IV)bastırdığını belirtmiştir. Aşağıdakilerden hangisinde Ahmet tarafından sergilenenler ile öfkenin fizyolojik, bilişsel ve davranışsal boyutları doğru eşleştirilmiştir?

Soru 5:

I. M. T. Cicero, John Locke ve Thomas Hobbes insan doğasına ilişkin iyimser görüşün öncüleridir. II. İyimser görüşe göre insan ilişkilerinde işbirliği saldırganlıktan daha üstün bir konuma sahiptir. III. İyimser görüşlerin temelinde “toplumsal insan” ve “kendini gerçekleştiren insan” kavramları yatmaktadır. İnsan doğasına ilişkin görüşlerden “iyimser görüş” ile ilgili olarak yukarıda verilen ifadelerden hangisi\hangileri doğrudur?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi çatışma yönetimindeki liderlik stillerinden karmaşık insan görüşünün benimsediği düşüncelerden birisi değildir?

Soru 7:

Aşağıda verilen örneklerin hangisi McGregor’un Y kuramının yansıması olarak değerlendirilebilir?

Soru 8:

Çatışma durumlarında aktif rol üstlenip işbirlikçi yaklaşım sergileyen liderlik stilini benimseyen yöneticinin yaklaşımı hangi düzey kapsamında ele alınmaktadır?

Soru 9:

Örgütte çatışma ortaya çıktığında ilgili kişileri ceza ile tehdit etme eğilimi olan liderlik stili aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Ortaokul 8 sınıf öğrencisi olan Arzu, özellikle matematik dersinde sınavların okunacağı derste heyecanlanmakta, kalp atışları hızlanmakta, yüzü kızarmakta ve etrafındaki arkadaşlarına karşı olumsuz davranışlar sergilemektedir. Öğretmeni ders notları iyi olmasına rağmen Arzu’nun neden öfkelendiğini merak edip sorduğunda, Arzu ilkokul yıllarında düşük not alması sonucunda yaşadığı olumsuz bir deneyimi öğretmeni ile paylaşmıştır. Rehberlik servisine yönlendirilen Arzu’nun öfke ile baş etmesi için aşağıdakilerden hangisinin yapılması en uygundur?

Soru 11:

Aşağıdaki kavramlardan hangisi bireyler, gruplar ya da toplumlar arasında çeşitli yöntemlerle bilgi, düşünce ve inanç alışverişini sağlayan etkileşim süreci için kullanılır?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi çatışma yönetiminde demokratik liderin yararlanabileceği yönetim tekniklerinden biri değildir?

Soru 13:

Aşağıda çatışma ile ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

Soru 14:

I. Öfke kontrol edilebilirse sağlıklı öfke ortaya çıkarılabilir, II. Sağlıklı öfke bireyin mücadele etmesine yardımcı olup, sorunun çözümüne yardımcı olur, III. Sürekli öfke çevredeki uyarıcılara bağlı olarak değişebilmektedir, IV. Öfke durumluk ve sürekli olmak üzere iki boyuta ayrılır. Öfkeyle ilgili olarak yukarıda verilen bilgilerden hangileri doğrudur?

Soru 15:

İşgörenlerin yeni beceriler kazanmalarına yardımcı olan, bireylerin çatışma ortamından uzaklaşmasını sağlayan ve örgüt içi esnekliği arttıran yöntem aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi çatışma yönetiminde öfkenin bilişsel boyutunda değerlendirilebilir?

Soru 17:

Çatışmalı ortamlarda çekinik duran ve olabildiğince nötr bir duruş sergileyen bir yöneticinin hangi liderlik stilini benimsediği varsayılır?

Soru 18:

Sözsüz iletişim kavramları ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 19:

İnsan gereksinimleri Maslow’un kuramına göre hiyerarşik bir yapı oluşturmaktadır. Aşağıdakilerden hangisinde ihtiyaçlar en önce gerçekleştirilmesi gerekenden diğerine doğru sıralanmıştır?

Soru 20:

İletişim sürecinde sözel ve fiziksel saldırganlığa başvurmadan çatışmaları yönetebilmek için aşağıdaki becerilerden hangisi yararlı olmaz?