logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - İş Ve Sosyal Güvenlik Hukuku

Soru 1:

6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’na göre “işveren sendikaları” ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Soru 2:

Yetki belgesi bulunmaksızın yapılan bir toplu iş sözleşmesiyle ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Soru 3:

Ülkemizdeki işçi sendikaları aşağıdakilerden hangisine göre kurulabilmektedir?

Soru 4:

Her üye ya da delegenin genel kurulda kaç oy hakkı vardır?

Soru 5:

İşveren, bir işçisini sendika üyesi olduğu için şefliğe yükseltmemiştir. Bu durum Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu kapsamında sendika üyeliğinin güvencesinden hangisiyle ilgilidir?

Soru 6:

Tarafların anlaşması üzerine bir işçi sendikası ile bir işveren sendikası arasında, birden çok üye işverene ait aynı işkolunda kurulu işyerleri ve işletmeleri kapsamak üzere yapılan toplu iş sözleşmesi türüne ne ad verilir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununa göre, işçi ve işveren sendikalarının kurulabileceği işkollarından birisi değildir?

Soru 8:

6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nda sendikalarla ilgili pek çok düzenleme yapılmıştır. Aşağıdakilerden hangisi düzenleme yapılan konulardan birisi değildir?

Soru 9:

Sanayi Devrimi'nden sonra devletin pasif rolünü bırakarak, çalışma hayatına müdahale etmesi ve aldığı sosyo - politik önlemler ile çalışma hayatını disiplin altına alması ilk olarak hangi ülkede gerçekleşmiştir?

Soru 10:

I. İşçinin korunması / II. İşçi yararına yorum / III. Mevzuat dışı kararların oluşturulması / IV. İşçinin kişiliğinin tanınması / Yukarıdaki ifadelerden hangisi/hangileri iş hukukunun temel ilkeleri arasında sayılabilir?

Soru 11:

İşyerinin miras yoluyla intikali halinde ise mirasçıları, ölüm tarihinden itibaren en geç ne kadar süre içinde işyeri bildirgesini Kuruma vermekle yükümlüdür ?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi, kadınların doğum izinleri ile ilgili doğru bir bilgi verilmektedir?

Soru 13:

Olağan Genel Kurul en geç kaç yılda bir toplanır?

Soru 14:

Türk Borçlar Kanununa göre sözleşmede hüküm bulunmayan hallerde işçiye hangi ücretin ödenmesi gerekir?

Soru 15:

İşçi sendikası ile işveren sendikası veya sendika üyesi olmayan işveren arasında yapılan ve toplu düzeyde iş ilişkilerini düzenleyen hukuk kaynağına ne ad verilir?

Soru 16:

Toplu iş görüşmelerinde, işçi sendikası ile işveren haftalık çalışma süresi konusunda anlaşamamışlardır. Burada hangi tür iş uyuşmazlığı bulunmaktadır.

Soru 17:

“Sürekli iş göremezlik geliri” hangi durumlarda verilir?

Soru 18:

Evlendikleri için gelir ve aylıkları kesilecek olan kız çocuklarına talepte bulunmaları halinde ödenen evlenme ödeneği miktarı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Bir işkolunda çalışan işçilerin yüzde birinin tespitinde Bakanlıkça her yıl hangi aylarda yayımlanan istatistikler esas alınır?

Soru 20:

Hangi işlerde çalışanlar bakımından iş güvencesinden yararlanabilmek için belli bir kıdem süresine sahip olma koşulu aranmaz?