I. Tarafların anlaşma yolu iş sözleşmesini sona erdirmek için yaptıkları, iş sözleşmesini sona erdirme sözleşmesidir. II. Zımnî olabileceği gibi açık olarak da yapılabilir. III. İş Kanunlarında iş sözleşmesinin feshine ilişkin sonuçlar ikale bakımından da uygulanır. İkaleye ilişkin yukarıda verilen bilgilerden hangisi veya hangileri doğrudur?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: B) I ve II
İş sözleşmesinin diğer bütün sözleşmeler için geçerli olan ve Türk Borçlar Kanunu’nda "belirtilen sözleşme taraflarından birinin irade beyanıyla sona ermesine" ne ad verilmektedir?
Doğru Cevap: B) Fesih
Aşağıdaki iş türlerinden hangisinde çalışanlar için iş güvencesinden yararlanabilmek için kıdem şartı aranmaz?
Doğru Cevap: D) Yer altı işlerinde çalışanlar
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na göre işyerinde işverenin iş sağlığı ve güvenliği kurulu oluşturması için en az kaç çalışanın olması gerekir?
Doğru Cevap: C) 50
İşçinin iş sözleşmesinin kıdem tazminatına hak kazanacak biçimde feshedilmesi halinde kanunda öngörülen düzenleme gereğince her geçen tam yıl için işverence kaç günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenecektir?
Doğru Cevap: C) 30
Belirli süreli iş sözleşmesine ilişkin aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
Doğru Cevap: E) Belirli süreli iş sözleşmelerinde fesih bildirimi kıdem süresine göre değişmektedir.
İş hukukundaki "bağımlı çalışma" kavramı ile kastedilen nedir?
Doğru Cevap: A) Başkasının iş organizasyonuna katılarak ve başkasınca belirlenen bir şekilde iş görme
İş sözleşmesinin unsurları ile ilgiliaşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
Doğru Cevap: C) Hatır için veya ahlaki amaçla ücretsiz yapılan çalışmalar da iş sözleşmesinin oluşmasına yol açar.
Bir işverenin, zorunlu nedenlerle işin 3 gün durması sebebiyle, zorunlu sebebin kalkmasından sonra çalışanlarından çalışılmayan sürenin ek mesai yapılarak kapatılmasını istemiştir. Bu işyerinde hangi çalışma yapılacaktır?
Doğru Cevap: A) Telafi çalışması
I. İş güvencesi kapsamındaki işçilerin iş sözleşmesinin feshi II. İş güvencesi kapsamı dışındaki işçilerin iş sözleşmesinin feshi III. Toplu işçi çıkarmayı gerektiren sebeplerle iş sözleşmesinin feshi IV. İş sözleşmesinin sağlık nedenleriyle derhal feshi V. İş sözleşmesinin zorlayıcı nedenlerle derhal feshi Yukarıdakilerden hangisi/hangileri geçerli bir sebebe dayanma zorunluluğu koşullarının gerçekleşip gerçekleşmemesine göre belirlenen süreli fesih türlerinden değildir?
Doğru Cevap: E) IV - V
Aşağıdakilerden hangisi ülkemizdeki ilk sanayileşme hareketlerinin Avrupa’ya kıyasla daha geç başlamasının nedenleri arasında sayılmamaktadır?
Doğru Cevap: A) Küreselleşme
Nitelikleri bakımından en çok 30 iş günü süren işlere ne ad verilir?
Doğru Cevap: A) Süreksiz iş sözleşmesi
"Bırakınız yapsınlar, bırakınız geçsinler" şeklinde ifade edilen düşünce hangi dönemde ortaya çıkmıştır?
Doğru Cevap: B) Fransız Devrimi
Belirli sağlık, yaş, ehliyet koşulu aranan bir işte bu şartları sağlamayan birinin çalıştırılması, işverenin hangi borcuna aykırılık teşkil eder?
Doğru Cevap: E) İşe Uygun İşçi Çalıştırma Borcu
İşyerinin devri halinde devirden önce doğmuş ve devir tarihinde ödenmesi gereken borçlarından devreden ile devralan birlikte sorumluluğu devir tarihinden itibaren ne kadar süreyle sınırlıdır?
Doğru Cevap: D) 2 yıl
İş Kanunu’na İlişkin Çalışma Süreleri Yönetmeliği’ne göre, “işyerinde tam süreli iş sözleşmesi ile yapılan emsal çalışmanın .............. oranına kadar yapılan çalışma kısmi çalışma; bu çalışmaya ilişkin iş sözleşmesine ise kısmi süreli iş sözleşmesi” denir. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru olarak tamamlar?
Doğru Cevap: A) üçte ikisi
İş hukukunda egemen olan işçiyi koruma amacının sınırı aşağıdaki şıklardan hangisinde yer almaktadır?
Doğru Cevap: E) Toplum yararı
Niteliği itibariyle 30 günden fazla süren işlere ne ad verilir?
Doğru Cevap: A) Sürekli iş
Aşağıdakilerden hangisi işçinin yan borçlarındandır?
Doğru Cevap: E) Sadakat borcu
4857 Sayılı İş Kanunu’nun kişiler bakımından uygulama alanı ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
Doğru Cevap: E) Asıl işverenin işçilerinin alt işveren tarafından işe alınarak çalıştırılmaya devam ettirilmesi suretiyle hakları kısıtlanamaz.