logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - İş Ve Sosyal Güvenlik Hukuku

Soru 1:

Sendikaların, sendika şubelerinin ve konfederasyonların en üst düzeyde yetkiye sahip zorunlu organı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

I.İşçi II.İşçi Sendikası III.Sendikalı işveren IV.Sendikasız işveren V.İşveren Sendikası Yukarıdakilerden hangileri toplu iş sözleşmesinin bir tarafı olabilir?

Soru 3:

Bir kapak basma fabikasında işçinin bastığı kapak sayısı karşılığında aldığı ücret türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Çerçeve sözleşme, taraflardan birinin çağrısı ve karşı tarafın çağrıya olumlu cevap vermesi ile hangi yıl aralıklarında yapılır?

Soru 5:

Sendika ve konfederasyonların denetime ilişkin aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Soru 6:

Çocuk ve genç işçilerin çalıştırılmasıyla ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Soru 7:

Aşağıdakilerdenhangisi Türk İş Hukukunun yürürlükteki düzenlemeleri arasında yer almaz?

Soru 8:

I- Kişisel/hukuki bağımlılıktan söz edebilmek için işin, işverenin emir ve direktiflerine uygun biçimde görülmesi gerekir. / II- İşverenin vereceği emir ve talimatlar yasalara aykırı olsa dahi işçi bunlara uymak zorundadır. / III- Bağımlılık unsuruna göre işin işyerinde görülmesi zorunluluğu vardır. / IV- 1475 Sayılı Kanunda bağımlılık unsuruna yer verilmemiştir. / İş sözleşmesinin bağımlılık unsuruna ilişkin yukarıdaki ifadelerden hangisi/hangileri doğrudur?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi işveren tarafından işçinin yaptığı işten duyulan memnuniyeti göstermek veya yeni yıl, evlenme ve doğum gibi bazı özel nedenlerle verilen ek bir ödemenin tanımıdır?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi yazılı şekil şartı olmayan sözleşmelerden birisidir?

Soru 11:

Olağanüstü genel kurul, yönetim kurulu veya denetleme kurulunun gerekli gördüğü hallerde ya da genel kurul üye veya delegelerin beşte birinin yazılı isteği üzerine kaç gün içinde yazılı istekteki konuları öncelikle görüşmek üzere toplanır?

Soru 12:

18 ve daha küçük yaştaki işçilerin yıllık ücretli izin süresi kaç günden az olamaz?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi sendikal kuruluşların zorunlu organları arasında yer almaz?

Soru 14:

Türk Hukukuna göre aşağıdakilerden hangisi toplu iş sözleşmesi yapma ehliyetine sahiptir?

Soru 15:

Toplu iş sözleşmesinin önemi ve fonksiyonuyla ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi geleneksel sosyal güvenlik tekniklerinden biri değildir?

Soru 17:

İşveren tarafından belirli bir işyerinde çalışma koşullarını belirlemek için tektaraflı olarak hazırlanan objektif ve genel nitelikte düzenlemelere ne ad verilir?

Soru 18:

Nitelikleri bakımından en çok 30 işgünü süren işlere ne ad verilir?

Soru 19:

I. Devletçe bakılma II. Yardımlaşma sandıkları III. Sosyal yardımlar ve sosyal hizmetler IV. Özel sigortalar Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri modern sosyal güvenlik tekniklerindendir?

Soru 20:

İşletme toplu iş sözleşmelerinde ise işyerleri bir bütün olarak değerlendirmekte ve işletme kapsamındaki işyerlerinde çalışan toplam işçi sayısının yüzde ............. ilgili işçi sendikasının üyesi olması gerekmektedir. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru olarak tamamlar?