logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - İş Ve Sosyal Güvenlik Hukuku

Soru 1:

2 yıllık kıdem süresi olan işçinin tutukluluğunun kaç haftayı aşması halinde işveren derhal fesih hakkını kullanabilir?

Soru 2:

"Zorlayıcı sebeple işyerinde çalışamayan işçiye, işveren çalışamadığı sürenin ancak .........için ........... ücret öder. " ifadesini en uygun biçimde tamamlayan seçenek aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Fazla çalışmada, her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde kaçının yükseltilmesiyle ödenir?

Soru 4:

Ahlâk ve iyi niyet kurallarına uymayan hallere dayanarak yapılan fesihlerde fesih hakkını kullanma süresi, iki taraftan birinin bu çeşit davranışlarda bulunduğunu diğer tarafın öğrendiği günden başlayarak altı işgünü ve her halde fiilin gerçekleşmesinden itibaren kaç yıl ile sınırlanmıştır?

Soru 5:

I.   Resmi iç hukuk kaynakları II.  Uluslararası kaynaklar III. Özel kaynaklar Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri iş hukukun kaynaklarındandır?

Soru 6:

İşin karşılığı olan ücret ile ücret eki konumundaki prim, ikramiye ve sosyal yardımların oluşturduğu ücrete ne adı verilir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi  sosyal güvenlikle ilgili, ülkemizdeki temel kanunlardan birisidir?

Soru 8:

I. İş görme II. Ücret III. Bağımlılık IV. Beraberlik Yukarıdakilerden hangileri iş sözleşmesinin unsurlarındandır?

Soru 9:

Aşağıdaki hükümlerden hangisi, kadın işçilerin korunmasına yönelik bir düzenleme değildir?

Soru 10:

4857 sayılı İş Kanununa göre, seferberlik sırasında ve bu süreyi aşmamak şartıyla yurt savunmasının gereklerini karşılayan işyerlerinde fazla çalışmaya gerek görülürse işlerin çeşidine ve ihtiyacın derecesine göre Bakanlar Kurulu'nun günlük çalışma süresini işçinin en çok çalışma gücüne çıkarması durumunda yapılan çalışma aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

İnşaatı devam eden bir binanın tesisatının yapımını üstlenen sıhhi tesisatçı (T), kendisine yalnızca bu işin bitimine kadar yardım etmesi için (Y) ile anlaşmıştır. (Y), sıhhi tesisat yapım işi bitene kadar (T)'nin verdiği işleri yapacaktır. (T) ise (Y)'nin çalıştığı gün sayısına söre ücret ödeyecektir. (T) yapım işinin yaklaşık olarak üç hafta süreceğini düşünmektedir. Ancak (T) ile (Y) arasında sözlü olarak yapılan anlaşmada işin kesin bitiş tarihi belli olmadığı için süre belirtilmemiştir.(T) ile (Y) arasında yapılan iş sözleşmesinin niteliği nedir?

Soru 12:

İşçinin iş güvencesinden yararlanabilmesi için işyerinde en az kaç işçinin çalışıyor olması gerekmektedir?

Soru 13:

Yönetmen (Y), çekeceği filmi için yapımcı (A) ile anlaşmıştır. (Y), kendisi ve film çekiminde görevli olan tüm çalışanları adına (A) ile 01.01.206 tarihinde sözleşme imzalamıştır. Bu bilgiler ışığında, olaydaki sözleşmenin niteliği aşağıdakilerden hangidir?

Soru 14:

Bir kimseye bir iş karşılığında işveren veya üçüncü kişiler tarafından sağlanan ve para ile ödenen tutara ne ad verilir?

Soru 15:

İş hukukunun özel kaynakları ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Soru 16:

İşçi ile işveren arasında kurulan ilişkiye ne ad verilmektedir?

Soru 17:

Çalışma hayatıyla ilgili hususları düzenleme, yürütme ve denetlemeyle görevli Çalışma Bakanlığı hangi yıl kurulmuştur?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi iş hukukunun özel kaynaklarından biri değildir?

Soru 19:

Aşağıdaki kanunlardan hangisinde işçi ile işveren arasında kurulan sözleşme için iş sözleşmesi kavramı kullanılmaya başlanmıştır?

Soru 20:

Asıl işveren - alt işveren ilişkine dair olmak üzere aşağıda yer alan ifadelerden hangisi yanlıştır ?