logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Mesleki Yazışmalar

Soru 1:

Aşağıda yer alan şıklardan  hangileri özel yazı yazışmalarında dikkat edilmesi gereken hususlardır? I- Günün tarihi yazılır II- İstifanın bildirildiği tarih yazılır III-Yazı; insan kaynakları müdürlüğüne hitaben; ya da genel müdürlüğe yazılır. IV- Ayrılış tarihi belirtilir.

Soru 2:

Tanıtım Broşürü Fiyat Listesi Referans numarası Yukarıda yer alan ifadeler iş yazısı bölümlerinden hangisinde kullanılabilir.

Soru 3:

S¸irkette uygulanması düşünülen yeni politika ve stratejileri belirlemek ya da bir sorunu çözmek amacıyla yazılan raporlardır. Yukarıda tanımı verilen rapor türü hangisidir?

Soru 4:

Yazının gönderildiği kurum, kuruluş ve kişi ile bunların bulundukları yeri belirtir. Yukarıda iş yazısının bölümlerinden hangisinin tanımı verilmektedir?

Soru 5:

I. Hitap II. İlgilinin dikkatine III. Dağıtım IV. Saygı ifadesi Yukarıdakilerden hangisi iş yazılarında ikinci derece bölümlerdendir?

Soru 6:

İyi dilekleri sunmak, başarıları kutlamak ve mutlulukları paylaşmak amacıyla, kişi ya da kurumlara yazılan yazılara ne ad verilir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi etkili bir şikayet yazısı için dikkat edilmesi gereken noktalardan biridir?

Soru 8:

Yeni mezun olmuş biri özgeçmiş hazırladığında sahip olduğu başarı belgelerine (onur belgesi, yüksek onur belgesi vb.) hangi başlık altında yer vermelidir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi iş yazısı türlerinden biridir?

Soru 10:

İlişkilerin en üst seviyeye çıkarılması için elden gelenin yapılacağı ifade edilmesi Usulünce özür dilenmesi Hatanın tekrarlanmayacağı konusunda karşı tarafa güven verilmesi Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri bir özür yazısında bulunması gereken özellikler arasındadır?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi iş yazısı hazırlanırken dikkat edilmesi gereken ilkelerden değildir?

Soru 12:

I. Gizlilik derecesi sayfa başına ve sonuna büyük harflerle yazılır, altı çizilir. II. Gizlilik dereceleri önem sırasına göre: ÇOK GİZLİ,ÖZEL,GİZLİ, HİZMETE ÖZEL şeklinde sıralanır. III. Gizlilik derecesi başlığın son satırı hizasına ve parafın iki satır aşağısına sol marjdan başlanarak yazılır. Yukarıdaki maddelerden hangisi ya da hangileri gizlilik ve acelelik dereceleri ile ilgili doğrudur?

Soru 13:

İş yazılarına cevap verme süresi en fazla kaç gündür?

Soru 14:

I. İlgi II. Ek III. Hitap IV. Paraf Yukarıdakilerden hangileri iş yazılarındaki ana bölümlerdendir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi bir iş yazısında olması gereken ikinci derece bölümlerden biridir?

Soru 16:

Şirkette uygulanması düşünülen yeni politika ve stratejileri belirlemek ya da bir sorunu çözmek amacıyla yazılan rapor türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Taraflar kural olarak, bir sözleşme yaparken içeriğini ve kapsamını diledikleri gibi belirleyebilirler. Buna sözleşme serbestisi denir. Sözleşme serbestisi belirli sınırları da belirtilmektedir. Aşağıda verilen sözleşme serbestisi sınırları eşleştirildiğinde hangisi dışarıda kalır?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi ihtiyaç duyulan ürün veya hizmetin alımının yapılabilmesi için yazılan yazılardan birisidir?

Soru 19:

4778 sayılı Kanunla değiştirilen 7’nci maddesinde, yapılmakta olan işlemin safahatı veya sonucu hakkında, yetkili makamlarca dilekçe sahiplerine en geç kaç günde cevap verilmelidir?

Soru 20:

I. Gizlilik derecesi sayfa sonuna , 14 puntoluk harfler ile yazılır. II.  Gizlilik derecesi parafın iki satır aşağısına sağ marjdan başlanarak yazılır. III. Gizlilik dereceleri önem sırasına göre şöyle sıralanır: ÇOK GİZLİ, GİZLİ, ÖZEL, HİZMETE ÖZEL. IV. Acelelik derecesi sayfanın üst bölümüne damga vurularak veya büyük harflerle yazılan bir uyarmadır. Genelikle “GÜNLÜDÜR”, “İVEDİ” veya “ÇOK İVEDİ” sözcükleriyle ifade edilir. V.  Acelelik derecesi gizlilik derecesinin soluna, bu bölüm yoksa onun yerine yazılmalı veya damgalanmalıdır. İş yazılarının gizlilik ve acelelik derecesi ile ilgili verilen bilgilerden hangileri  doğrudur?