logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Dış Ticaret İşlemleri

Soru 1:

Dış ticaret işlemlerinde bir ülkenin ithalatının ihracatından fazla olmasına ne ad verilir?

Soru 2:

Bir çeşit takas işlemidir. Alıcının ithalat bedelini ödemek için yeterli dövizinin olmadığı, fakat satmak istediği malı olan kurum veya kuruluşların başvurduğu bir yöntemdir. Bu ticaret şekli daha çok finansman zorluklarının yaşandığı ülkelere yönelik ihracatlarda gündeme gelmektedir. Bahsi geçen bu ödeme türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi ihracat bedelinin tahsil şekillerinden biri değildir?

Soru 4:

Kesin satışı daha sonra yapılmak üzere dış alıcılara, komisyonculara, şube ve temsilciliklere mal gönderilmesi şeklinde yapılan ihracat biçimi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Dış ticaret işlemlerinde ihracatçı tarafından düzenlenen ve imzalanan, ithalatçının ödediği veya gelecekte belli bir sürede ödemeyi taahhüt ettiği tutarı ihracatçıya ödeyeceğini gösteren belgeye ne ad verilir?

Soru 6:

İhracat bedeli dövizlerin alışı, ihracatçı ile banka arasında mutabık kalınan serbest kurdan Döviz Alım  Belgesi (DAB) düzenlenmek suretiyle yapılır.  İhracat bedeli aşağıdakilerden hangisi ile tahsil edilmez?

Soru 7:

Uluslararası ticaret politikasının amaçları arasında aşağıdaki şıklardan hangisi: 'Ülke idaresi; kamu ahlakını, kamu güvenliğini, canlıların sağlığını olumsuz yönde etkileyen malların ithalatını kısıtlamak eğilimindedir.'cümlesini kapsar

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi uluslararası ticaret politikasının amaçlarından değildir?

Soru 9:

....... rejimine tabi tutulan eşya; • Yabancı bir ülkeden gelip yabancı bir ülkeye, • Yabancı bir ülkeden Türkiye’ye, • Türkiye’den yabancı bir ülkeye, • Bir iç gümrükten diğer bir iç gümrüğe, taşınabilir. Açıklamada verilen boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Soru 10:

İhraç konusu malın ihraç ülkesinden nakliye vasıtasına yüklenerek sevk edilmesinden sonra sevk edildiğini gösteren belgeleri ihracat bedelinin ödenerek bankadan teslim alınması yoluyla yapılan ödeme şeklidir. Uluslararası ticarette yaygın olarak kullanılan bir ödeme aracıdır. Bahsi geçen bu ödeme türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Karşı ticarette satıcının ihracat sözleşmesindeki değerin belirli bir yüzdesindeki malı karşı taraftan ya bizzat satın alması ya da satışın bir üçüncü tarafça gerçekleştirilmesini sağlamaya dayanan işlem aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

İthalattan men edilen firmalarca, yatırım teşvik belgesi ve dâhilde işleme izin belgesi kapsamındaki malların ithalatı gerçekleştirilebilir. İthalattan men edilme tarihinden önce; açılmış akreditif kapsamındaki işlemler, çıkış ülkesinden ihraç edilmiş mal veya vesaik mukabili işlemler ve peşin olarak dövizi satılmış işlemler bankalarca sonuçlandırılabilir. İthalattan men edilen firmalarca, yatırım teşvik belgesi ve dâhilde işleme izin belgesi kapsamındaki malların ithalatı gerçekleştirilemez. İthalat işlemlerinde müeyyide uygulamalarıyla ilgili yukarıdaki bilgilerden hangileri doğrudur?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi “peşin ödeme” yönteminin özellikleri ile ilgili yanlış bilgi içermektedir?

Soru 14:

Satıcının malları belirlenen varma yerinde veya limanında belirlenen terminalde gelen taşıma aracından boşaltılmış bir şekilde alıcının tasarrufuna bırakmak suretiyle malları teslim ettiğini ifade eden teslim şeklidir ve DAT taşıma moduna sahiptir. Bu taşıma şekli aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi beyan edilen dövizi gösteren döviz beyan tutanağına verilen addır?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi, ihracatta yetkili merci olan Ticaret Bakanlığı’nın yetkileriyle ilgili yanlış bir ifadedir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi akreditif türlerinden biri değildir?

Soru 18:

Hangisi mücavir illerden biridir?

Soru 19:

Vesaik mukabili ödeme yöntemi ile ilgili mevcut kuralları Uluslararası Ticaret Odası, Tahsiller İçin Yeknesak Kurallar başlığı altında 522 sayılı broşürde toplamıştır. Bu broşüre göre vesaik kaç bölümde değerlendirmiştir?

Soru 20:

Dış ticaret işlemlerinde kullanılan belgeler beş ayrı grupta incelenmektedir. Bahsi geçen bu belge ihracatçının sipariş sırasında ithalatçıya gönderdiği teklif faturasıdır. Bu belge üzerinde, ihracatçı ve ithalatçının kimlik bilgileri, malın fiyatı, tanımı, miktarı, eşyanın taşınma şekli ve navlun bedeli ile teslim şekli, sigorta ve yükleme tarihi, boşaltma yeri, malların ağırlıkları ile ambalaj şekilleri, koli sayısı ve teklif edilen fiyatın hangi tarihe kadar geçerli olduğu da belirtilir. Bu belge aşağıdakilerden hangisidir?