logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Hayat Sigortaları Ve Bireysel Emeklilik Sistemi

Soru 1:

Bir devletin yurttaşlarının bugününü ve yarısını güvence altına almayı amaçlayan ve birbiri arasında sıkı bir birlik ve uyum içerisinde olan kurallar bütünü olarak tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Sosyal güvenlik kavramı, ilk kez aşağıdaki hangi ülkede ve hangi tarihte kullanılmıştır?

Soru 3:

Sosyal güvenlik açısından özel sigortadan yararlanma düşüncesi ilk olarak 19. yüzyılda hangi ülkede ortaya çıkmıştır?

Soru 4:

"1975’den günümüze süren bu dönem sosyal güvenlik sistemlerinin kriz içine düştüğü, mevcut sistemlerin değişen toplumsal ihtiyaçlara cevap veremediği, yeniden yapılanma arayışlarının başladığı dönemdir." Yukarıda açıklaması verilen sosyal güvenliğin kaçıncı dönemidir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi “sigortalının ödediği ücret” anlamına gelen terimdir?

Soru 6:

Gelecekte meydana gelmelidir Mutlak olmamalıdır Sigortacı ile sigortalının iradeleri dışında olmalıdır. Ölçülebilir nitelikte olmalıdır Bir noktada yoğunlaşmış olması gerekir. Yukarıdakilerden hangileri riziko ile ilgili doğru ifadelerdir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi sigorta ettiren ve sigortacıya bağlı olmaksızın çeşitli sigorta dallarında sigorta almak isteyenlere bilgi vererek sözleşmenin şartlarını müzakere eden, riskin konusu ve yapısına göre teklifnamenin hazırlanmasında rol alan ve bu hizmeti karşılığında komisyon alan gerçek ve tüzel kişilerdir?

Soru 8:

Amerika'da Aktüerlik mesleğinin ortaya çıkış yılı hangisidir?

Soru 9:

Sigortacılık Genel Müdürlüğü hangi bakanlığın bünyesinde bulunmaktadır?

Soru 10:

"Bir ünvana sahip, esas sermayesi belirli ve paylara bölünmüş olan ve borçlarından dolayı yalnız mal varlığı ile sorumlu bulunan şirket olup, ortakların sorumluluğu taahhüt etmiş oldukları sermaye payları ile sınırlıdır." Yukarıdaki tanım aşağıdakilerden hangisi ile eşleşir?

Soru 11:

Sigortacı, sözleşme doğrudan kendisi veya acentesi tarafından yapılmışsa, sözleşme tarihinden itibaren kaç saat içinde yetkililerce imzalanmış bir poliçeyi düzenleyerek sigorta ettirene vermek zorundadır?

Soru 12:

Sigorta süresi içinde, sigortalının hayatını kaybetmesi durumunda belirlenen tazminat tutarı poliçede lehdar olarak belirlenen kişilere veya poliçede lehdar olarak kimsenin belirlenmemesi durumunda ise kanuni varislere ödenen hayat sigortası türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

"Sigorta piyasasını sigortalı adına araştıran ve birçok sigorta şirketi ve sigorta türü arasında sigortalı için en uygun seçimin yapılmasında etkili olan ve sigortalısını yönlendiren sigorta aracısıdır." Yukarıdaki tanım, Türk hayat sigortası şirketlerinde dış organizasyon yapısını oluşturan sigorta aracılarının hangisine aittir?

Soru 14:

İlk özel emeklilik programları kaç yılında kurulmuştur?

Soru 15:

Hayat sigortalarında kullanılan hayatta kalma ve ölme olasılıklarına dayalı olarak hazırlanan tablolara ne ad verilir?

Soru 16:

Aşağıda verilen, ölüm rizikosunun gerçekleştiği hallerden hangisi hayat sigortası genel şartlarına göre sigorta teminatı dışında kalmaz?

Soru 17:

Hayat Sigortaları, Sigorta Hukuku içerisinde hangi sigorta türünün bir alt grubunda yer alır?

Soru 18:

Ölüm ve/veya yaşama ihtimallerine bağlı teminatlar ile bunlara bağlı ek teminatların verilebildiği, ürünün özelliğine göre birikim priminin de alınabildiği ve tazminat ve/veya birikimlerin belirli bir tutarda ya da prim iadesi veya irat şeklinde ödenebildiği sigorta branşı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Ülkemizin kanun ile kurulan ve üyeliği zorunlu olan ilk sosyal güvenlik kuruluşu aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Belirsizliğin finansal sonuçlarını yöneten, risk analizi ölçümlenmesi ve fiyatlandırması üzerine çalışan, risk yönetimine ilişkin problemleri matematiksel ve istatistiksel yöntemler kullanarak çözen ve şirketler tarafından alınan riskleri minimize etmek için doğru strateji üretilmesine yardımcı olan kişi ya da kurum aşağıdakilerden hangisidir?