logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Hayat Sigortaları Ve Bireysel Emeklilik Sistemi

Soru 1:

Hayat sigortası sözleşmelerinde aşağıdakilerden hangisi sigortacının yükümlülükleri arasında yer almaz ?

Soru 2:

"........... departmanı, aktüerya departmanı ve tıbbi personelle birlikte sigorta başvurularının değerlendirilmesi ile ilgili kriterlerin oluşturulmasına yönelik stratejileri belirler." Yukarıdaki tanımda boşluğa uygun olan seçenek aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

I- Primler II- Vergiler III- Faizler Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri bir sosyal güvenlik güvenlik sistemini başvurabileceği finansman kaynakları arasındadır?

Soru 4:

Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK) ne zaman kurulmuştur?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi Türk hayat sigortası şirketlerinde dış organizasyon yapısını oluşturan sigorta aracılarından değildir?

Soru 6:

Ülkemizde sigorta şirketlerinin elementer branşlarda (sağlık, yangın, kaza, vb.) hizmet veren departmanlarında aktüer bulundurmaları hangi yılda çıkarılan sigorta kanunu ile zorunlu hale gelmiştir?

Soru 7:

Hayat sigortalarında birikim üzerinden ayrılan ve primin tamamını kapsayan tutar olarak tanımlanan kavram aşağıdaki şıkların hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 8:

Hayat sigortaları temel olarak kaça ayrılır?

Soru 9:

I. Matematikçilerin olasılık teorisini geliştirmesi II. Sigorta matematiğinin oluşması III. Anonim anlayışının kabul görmesi Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri modern hayat sigortacılığın ortaya çıkmasına zemin hazırlayan gelişmelerdendir?

Soru 10:

1. Hayat sigortası bir meblağ sigortasıdır. 2. Bir kimsenin hayatı üzerine birden çok sigorta yaptırmak mümkündür. 3. Aynı kişi için yapılan sigortalarda sigorta değerleri farklı gösterilemez. Yukarıda hayat sigortasıyla ilgili verilen bilgilerden hangisi ya da hangileri doğrudur?

Soru 11:

I- Hayat sigortasını diğer sigorta branşlarından ayıran en önemli unsur, koruma ve tasarruf fonksiyonlarına birlikte sahip olmasıdır. II- Hayat sigortasında riziko, esas olarak hayatı üzerine sigorta yaptırılan kişinin ölümü veya belli bir tarihte hayatta kalmasıdır. III- Bir kimsenin hayatı, ya o kimse veya onun bilgi ve izni olmasa bile dilediği bir veya birkaç sigortacıya çeşitli bedellerle üçüncü bir kişi tarafından sigorta ettirilebilir. Ancak, üçüncü kişinin o kimsenin hayatının devamında maddi veya manevi menfaatinin bulunması, sigortanın geçerliliği için şarttır. Hayat sigortalarının kavramsal çerçevesi ile ilgili olarak yukarıdaki bilgilerin hangileri doğru olarak verilmiştir?

Soru 12:

Aşağıdaki seçeneklerden hangisi sosyal güvenlik sistemlerinin karakteristik özelliklerinden birisi değildir?

Soru 13:

İlk milli sigorta şirketi hangi yılda kurulmuştur?

Soru 14:

Aşağıdaki seçeneklerden hangisi sosyal güvenliğin finansmanı içine girmez?

Soru 15:

"Bu ilke gereğince yüksek gelire sahip sigortalılardan diğer sigortalılara kıyasla daha yüksek prim alınmaktadır. Uygulamada bu ilke sigortalılardan bireysel rizikolara bakılmaksızın gelirleri üzerinden prim alınması, fakat sağlanan sosyal gelirlerde ödenen primlerin her zaman göz önünde bulundurulmaması yoluyla gerçekleştirilmektedir." Yukarıda detayları verilen sosyal güvenlik ilkesi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Hayat sigortalarının diğer bütün sigorta türlerinden en önemli farkı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi Risk-Riziko teriminin tanımıdır?

Soru 18:

Sigorta ettiren, sigortacının kendisine cayma hakkını kullanabileceğini bildirmesinden itibaren kaç gün içinde sözleşmeden cayabilir?

Soru 19:

I. Prim, bir endekse bağlı olarak artırılır II. Prim, piyasa faiz oranı seviyesine artırılır III. Prim, istikralı bir yabancı para birimine bağlanır Enflasyonist ortamlarda primi alım gücünün korunması için yukarıdakilerden hangisi veya hangiler uygulanabilir?

Soru 20:

I- Hayat sigortaları, temel olarak yaşlılığı güvence altına almak ve sigortalının ölümü halinde sigortalının yakınlarının hayatlarını devam ettirmelerine yardımcı olabilecek bir tasarruf yapma düşüncesini konu almaktadır. II- Ekonomik kalkınmasını başarmış bir ülkenin ana sigorta branşı hayat sigortaları olup, yatırımlar için fon toplama işlevi sağlaması ile en önemli sigorta dalıdır. III- Ülke sermaye birikimini arttırmaktadırlar. IV- Bireysel tasarrufların hayat sigortaları aracılığıyla mali sektörde toplanması finansal aracılığı geliştirerek, para ve sermaye piyasalarının sığlığını önler ve bu piyasaların istikrarını artırır. Hayat sigortaları ile ilgili olarak yukarıdaki bilgilerin hangileri doğru olarak verilmiştir?