logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Bankaların Yönetimi Ve Denetimi

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi bankacılık krizini engelleyici önlemlerden mevduat sigortasının sakıncalarından biri değildir?

Soru 2:

Denetim ve vergilendirmenin en az düzeyde olduğu yerlerde, konvertıbl paralar üzerinden işlem yaparak, çok uluslu şirketlere ve uluslararası girişimlere hizmet veren bankalara ne ad verilir?

Soru 3:

I. Sorunlu aktiflerin yönetimi II. Devletin mevduat sigortası sağlaması III. Özel sermaye desteği IV. Merkez bankasının bankalara likidite sağlaması Yukarıda verilenlerden hangisi ya da hangileri bankacılık krizlerinin çözümü için başvurulan mali yöntemlerdendir?

Soru 4:

Aktif pasif yönetiminin en temel amacı nedir?

Soru 5:

I. Yönetim kurulu adına bankanın iç kontrol, risk yönetimi ve iç denetim sistemlerinin etkinliğini ve yeterliliğini kontrol etmek, II. Yönetim kurulu tarafından seçilen bağımsız denetim kuruluşlarının faaliyetlerini düzenli olarak izlemek III.Banka bünyesinde işlevsel görev ayrımının tesis edilmesi ve sorumlulukların paylaştırılmasını sağlamak IV. Bankanın iç kontrol, risk yönetimi ve iç denetim sistemleri ile muhasebe ve raporlama sistemlerinin Bankacılık Kanunu ve ilgili düzenlemeler çerçevesinde işleyişini ve üretilen bilgilerin bütünlüğünü gözetmek Yukarıdakilerden hangisi yada hangileri banka denetim kurulunun görevle ve sorumluluklarındandır?

Soru 6:

Sermaye sahiplerinin sermayelerini yatırdıkları hisse senetlerinden, bekledikleri karı hesaplamakta kullanılan oran aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Bankalarda kârın kalitesinin analizinde, en yüksek kârın aşağıdaki hangi kaynaktan elde edilmesi istenir?

Soru 8:

Ülke parasının değerinin diğer yabancı paralar karşısında değer kaybetmesi veya bankanın döviz pozisyonunda mevcut yabancı paraların birbirleri arasındaki değerlerinde meydana gelen değişimler sonucu uğranılabilecek zarar olasılığına ne ad verilmektedir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi finansal piyasalarda asimetrik bilgi sorununun artmasına ve dolayısıyla krize yol açan sebeplerden biri değildir?

Soru 10:

Dursayon analizi ile ilgili olarak verilen ifadelerden hangisi veya hangileri yanlıştır? I-Bir finansal varlığın veya yükümlülüğün fiyatının faiz oranlarındaki değişime duyarlılığını ölçen bir esneklik ölçüsüdür. II-Faiz oranı riskini tespit etmemizi sağlar. III-Aktif ve pasifin beklenen nakit akışlarının ve çıkışlarının elde edildiği veya ödendiği zamanın ağırlıklı ortalamasıdır. IV-Sabit getirili ve maliyetli iktisadi kıymetlerin de faize olan hassasiyetinin ölçümünde kullanılır. V-Durasyon analizinde faize duyarlı varlıklar dikkate alınır.

Soru 11:

Merkez bankasının, görev süresi üç yıl olan, başkan ve başkanın dört yardımcısından oluşmakta olan organı hangisidir?

Soru 12:

Aşağıdaki oranlardan hangisi CAMELS risk analiz sisteminde kullanılan temel oranlar gruplarından biri değildir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi faize duyarlı aktiflerin meydana geldikleri finansal araçlardandır?

Soru 14:

I. Bağımsız Denetçiler II.  İç Denetçiler III. Kamu Denetçileri IV. Faaliyet Denetçileri Yukarıda verilenlerden hangileri denetçi türlerindendir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi kamu denetçisi  değildir?

Soru 16:

Bir yıla kadar vadeli mevduatlarda zorunlu karşılık oranı ne kadardır?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi aktif-pasif yönetiminin yasal sınırlarından biri değildir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi aktif pasif yönetimi kapsamında ticari bankaların kontrolünde olan sınırlamalardandır?

Soru 19:

Hangisi BDDK’nın görevlerinden değildir?

Soru 20:

Uluslararası bankacılıkta yukarıda belirtilen yönetim ve danışmanlık hizmetlerinin dışında verilen hizmetlerden biri değildir?