logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Bankacılık Ve Sigortacılığa Giriş

Soru 1:

Riskin ölçülmesi aşamasında ‘bütünleşik etki’ nasıl hesaplanır?

Soru 2:

Ülkemizde bireysel emeklilik sistemi neyin parçası olarak faaliyet göstermektedir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi riskin tanımlanmasında kullanılan yöntemlerden biri değildir ?

Soru 4:

İstanbul'dan sonra Türkiye genelinde en fazla bireysel emekilik müşterisinin yerleşik olduğu iller sırasıyla hangi seçenekte doğru olarak verilmiştir?

Soru 5:

Poliçedeki sigorta bedelinin, sigorta konusunun gerçek ve makul değerinin üzerinde olmasına ne ad verilir?

Soru 6:

I. Ödenmiş sermaye ve buna ilişkin enflasyona göre düzeltme farkı, II. Hisse senedi ihraç primleri, III. Hisse senedi kârları, IV. Yedek akçeler ve bunlara ilişkin enflasyona göre düzeltme farkları V. Net dönem kârı ile geçmiş yıllar kârı Yukarıdakilerden hangileri bankacılık düzenlemelerinde yer verilen ana sermayenin unsurlarındandır?

Soru 7:

Tür sigortacılık sektöründe 2017 yılı verilerine göre 10.692'si hayat dışı branşında, 584'ü hayat branşında, 8.369'u emeklilik alanında ve 238'ü reasürans alanında olmak üzere toplam 19.833 personel çalışmaktadır. Bu bağlamda yapılacak değerlendirmede, Türk sigortacılık sisteminin yapısal açıdan durumu hakkında aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılabilir?

Soru 8:

"İnsanın sağlığı, hayatı veya sahip olduğu her türlü mallarının; kazaya uğrama, yok olma gibi tehlikelere karşı, belirli bir ücret karşılığında değerini tazmin taahhüdüyle temin etmek" Yukarıdaki tanım aşağıdaki kavramlardan hangisine aittir?

Soru 9:

Sigorta rizikoları ile primlerini istatistik ve olasılık hesaplamaları yoluyla tespit eden ve geleceğe yönelik stratejik değerlendirmeleriyle sigorta sözleşmelerinin temel ilkelerini belirleyen uzman kişi aşağıdaki şıklardan hangisinde verilmiştir?

Soru 10:

Türk bankacılık sektörü ile ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi/hangileri doğrudur? I.Mevduat bankaları için tasarruf mevduatının toplam mevduat içindeki payının ortalaması % 60,7dir. II.Aktik  büyükleriyle itibariyle en büyük banka türleri Kalkınma ve yatırım bankalarıdır. III.Kalkınma-yatırım bankalarında perakendeci bankacılığa yönelik bir iş modelinin uygulanmaktadır.

Soru 11:

Sıcak paraya yön veren en önemli değişken aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

I. Şirkette en az 2 yıl kalmak şartıyla, bireysel emeklilik hesabındaki birikimlerini başka bir emeklilik şirketine aktarabilir. II. Yılda en fazla 6 kez fon dağılım oranını ve yılda en fazla 4 kez emeklilik planını değiştirebilir. III. Aynı veya farklı şirketlerde açılmış olan bireysel emeklilik hesaplarının birleştirilmesini talep edebilir. Yukarıda bireysel emeklilik sistemi katılımcılarına ve haklarına ilişkin verilen bilgilerden hangisi veya hangileri doğrudur?

Soru 13:

Bankaların kendi iç kontrol uygulamalarındaki aksaklıklar sonucu oluşabilecek hata ve usulsüzlüklerin gözden kaçması, üst düzey yönetimdeki kişiler de dahil olmak üzere çalışanların zaman ve koşullara uygun hareket edememesi, yönetim hataları, bilgi teknolojisi sistemlerindeki hata ve aksamalar ile deprem, yangın ve sel gibi felaketler veya terör saldırıları nedeniyle ortaya çıkabilecek zararlar hangi risk türünü ifade etmektedir?

Soru 14:

I. reasürans II. Neosürans III. Koasürans IV. Retrosesyon Sigorta şirketleri üstlendikleri riskin bir kısmını, mali yapılarını ve riskin durumunu dikkate alarak, çeşitli yöntemler ve enstrümanlar yoluyla transfer ederler. Yukarıdakilerden hangileri bu yöntemler arasındadır?

Soru 15:

Baltalimanı Ticaret Antlaşması kaç yılında imzalanmıştır?

Soru 16:

Modern sigortacılığın ilk adımları, 14. yüzyılda tarihte sigortaya özgü ilk sözleşmeleri yapan kimler tarafından atılmıştır?

Soru 17:

Hayat sigortalarında, sigorta sözleşmesine taraf olmamakla birlikte, lehine sigorta sözleşmesi kurulan ve rizikonun gerçekleşmesi halinde kural olarak sigorta tazminatını sigortacıdan isteme hakkına sahip olan kişiyi ifade eder. Verilen açıklama aşağıdakilerden hangisine aittir?

Soru 18:

I. Hastalık / Sağlık II. Finansal kayıplar III. Yangın ve Doğal Afetler IV. Kara Araçları Sorumluluk V. Bireysel Emeklilik Sistemi Yukarıdakilerden hangileri ‘hayat dışı’ sigortalar kapsamına girmektedir?

Soru 19:

Sigortalının zararından fazlasını tazminat olarak almasının önlenmesi sigortacılığın hangi genel ilkesi ile ilişkilidir?

Soru 20:

İlk merkez bankası nerede kurulmuştur ?