logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Turistik Alanlarda Mekan Tasarımı

Soru 1:

Her insanın gündelik yaşamında çevreye, ulaşım ve ulaştırma hizmetlerini eşit şekilde kullanabilmesi aşağıdakilerden hangi tanıma uyar?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi turistik seyahat amaçlı hem şehir içi hem şehirler arası kullanılan bir ulaşım aracıdır?

Soru 3:

Evrensel tasarım piramidinin 8. basamağında hangi grup bulunmaktadır?

Soru 4:

Amerika Birleşik Devletleri Orman Servisi rekreasyonel fırsat dağılımına göre rekreasyon deneyimleri için belirlenen alanlar doğru olarak aşağıdaki hangi seçenekte verilmiştir?

Soru 5:

Yeni bir kara parçasının keşfi, daha iyi yaşam koşulları arayışı gibi nedenlerle yapılan göçlere ne ad verilir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi bir doğal mekânın turizm nedeniyle biyolojik kapasitesinin aşılmasına neden olan faktörlerden atık oluşumuna neden olmaktadır?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi bir turistik mekâna ilişkin uygulanmayan yasalar ve yönetmeliklerle ilgilidir?

Soru 8:

I. Mezarlıklar II. Parklar III. Hayvanat bahçeleri IV. Botanik Bahçeleri V. Meydanlar Yukarıdakilerden hangileri şehirlerin turizm mekanlarındandır?

Soru 9:

Birleşmiş Milletler Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme aşağıdaki hangi tarihte Türkiye için bağlayıcılık kazanmıştır?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi İstanbul Tarihi Yarımadada yer alan ve daha önce hapishane olarak kullanılan fakat günümüzde otele dönüştürülerek turizme kazandırılan tarihi mekândır?

Soru 11:

Hangisi hareketlilik türlerinden değildir?

Soru 12:

" Sosyolog Urry’ye göre Seyahatin ölçeği oldukça büyük olup mekân üzerinde doğrudan etkisi vardır". Bu etkiler aşağıdakilerden hangisi ya da hangileridir? I) Doğal çevre özelliklerine dayalı doğal çekici etkiler. II) Ziyaretçilerin, gezdikleri yerleri yeniden yapılandırmasıyla o yerler üzerinde yarattıkları etkiler. III) Sanatsal olarak yaratılan özel tür ve İnsan faaliyetlerine dayalı kültürel etkiler. IV) Dış ülkelere turistle birlikte önemli miktarlarda para, imaj, toplumsal ve kültürel yapı vb. gönderen ülkeler üzerindeki etkiler. V) Uçak pistlerine, otobanlara, tren istasyonlarına yakın her türden ara mekânlar üzerindeki etkiler.

Soru 13:

Yapılan tamirat ve değişikliklerle zamanımıza kadar gelen ve  1932’de son şeklini alan Louvre Müzesi nerededir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi turistler açısından yollar ve patikaların genel kullanım amaçlarından değildir?

Soru 15:

Seyahatin erişilebilirliği konusunda ülkemizde mevcut erişilebilirlik uygulamasını düzenleyen resmi doküman aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Az sayıda aile veya kişinin birbirinden bağımsız bir şekilde farklı nedenlerden dolayı başka ülke veya bölgeye göç etmesine ne ad verilmektedir?

Soru 17:

Almanya’nın hangi şehrindeki bir semt, orada yaşayan yoğun Türk nüfusuna bağlı olarak ‘Küçük İstanbul’ diye adlandırılır?

Soru 18:

Bir yapının bütün boyutlarını ölçerek plan, kesit ve görünüşünü yeniden çıkarma anlamına gelen mimari terim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

I. Yerel, bölgesel, ulusal, din gibi bir kimliğin oluşturulması II. Estetik-sanatsal değerleri nedeniyle koruma III. Turizm getirisi nedenli koruma IV. Kuşaktan kuşağa aktarılması için temel alan koruma Yukarıdaki maddelerin hangileri tarihsel ve kültürel çevre değerlerinin korunmasına ilişkin gerekçeler arasında yer almaktadır?

Soru 20:

Türkiye’de oluşturulan ilk yürüyüş yolu aşağıdakilerden hangisidir?