logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Turistik Alanlarda Mekan Tasarımı

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi turizm işletmeleri arasında yer almaz?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi bir destinasyonun temel bileşenlerini oluşturan etmenlerden biri değildir?

Soru 3:

Kır yaşantısına, çiftlik hayatına dair anlamları taşıyan, doğayla iç içe olmayı ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından bir mağaranın turizme açılmasına dair istenen kriterler arasında aşağıdakilerden hangisi yer almaz?

Soru 5:

Ulaşım yapılarının erişilebilirliği konusunda  erişilebilirlik düzeyi daha yüksek olan ulaşım aracı hangisidir?

Soru 6:

İçerisinde atla gezinti, bisiklete binme, golf, yüzme ve piknik gibi aktivitelerin yapıldığı alanlara ne ad verilir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi 2002’de Johannesburg’da gerçekleştirilen Sürdürülebilir Gelişme Dünya Zirvesi öncesinde Cape Town’da yapılan özel bir toplantıda kabul edilen “Güzergâhlarda Sorumlu Turizm” Bildirgesi’nde kabul edilen esaslardan biri değildir?

Soru 8:

Herkes için turizm Bir hak olarak seyahat Önleme Rehabilitasyon Fırsat Eşitliği Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri 1982 yılında hazırlanan "Engelliler İçin Dünya Eylem Programı"nda sunulan başlıklardandır?

Soru 9:

Anıtların, tarihi mekânların ve kentsel sitlerin genel etkisini bozan, tarihi ve estetik değer taşımayan eklerden arındırılması işlemine ne ad verilir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi yaban hayat turizminin sınıflandırması arasında yer almaz?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi/hangileri Jeoturizm ile ilgilidir. I. Fosiller, mağaralar, yanardağlar gibi oluşumlara ilgi duyan turistlere yöneliktir. II. Akvaryum  ve hayvanat bahçeleri gezilebilecek yerler içerisindedir. III.  Jeoparklar kırsal alanlarda kurulmak zorundadır.

Soru 12:

Dünya genelinde doğa ve açık alan aktivitelerine ilginin artması nedenleri arasında aşağıdakilerden hangisi gösterilemez?

Soru 13:

İlk tasarıma ilişkin sağlıklı verilerin gerekli olduğu,  ancak gerçek yapısal verilere, ya da belgelere dayandırıldığında kabul edilebilen bir uygulama olan tarihi mekânların ve kültürel varlıkların restorasyonu tekniği aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi tarihi mekânların korunması ve işlev kazandırılması aşamalarından değildir ?

Soru 15:

İlkel alanlar Yarı ilkel motorize olmayan alanlar Yolu olan doğal alanlar Kentsel alanlar Yukarıdakilerden hangileri rekreasyonel fırsat dağılımına göre rekreasyon deneyimleri için belirlenen alanlar arasında sayılabilir?

Soru 16:

Turizm mekânlarının biyolojik kapasiteleri aşağıdaki alanlardan hangisi /hangileri ile ölçülebilmektedir? Gürültü Araçlardan çıkan zararlı gazlar Atıklar Trafik/Kalabalık Ziyaretçilerin deneyim kalitesi Enerji tasarrufu

Soru 17:

I. Turist-yerli halk etkileşimi kalıcıdır II. Turist-yerli halk etkileşiminde zaman ve mekân kısıtlamaları bulunmaktadır III. Turist-yerli halk etkileşimi suni bir yapıdadır IV. Eşit olmayan ilişkiler yaşanmaktadır  Yukarıdakilerden hangileri turist-yerli halk etkileşimine uyan temel örneklerdir?

Soru 18:

Jeoloji ve coğrafi görünüme odaklanan doğal alanlarda turizmin bir türü olarak tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Dünya Miras Listesi'nde yer alan aşağıdaki doğal kültürel varlıklar ile bulundukları yerler doğru verilmiştir?

Soru 20:

I- Su kirliliğiII- Hava kirliliğiIII- GürültüIV- Atık sorunuV- Ekolojik bozulmalarVI- Çevresel tehlikelerVII- Arkeolojik ve tarihi yerlerin tahrip edilmesidir.Turizmin mekânlar üzerindeki olumsuz etkileri hangi seçenekte doğru verilmiştir?