logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Temel Mutfak Teknikleri

Soru 1:

Isparta yöresinde tuzlanan etin bir kap içinde bekletildikten sonra ipe dizilerek kurutulmasıyla elde edilen ürüne ne ad verilmektedir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi deniz ürünlerinden biri değildir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi temel soslardan biridir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi turşu üretiminde karşılaşılan sorunlardan biri değildir ?

Soru 5:

I- Et II- Balık III- Viski IV- Sebze ve Meyve Yukarıda yer verilen gıda maddelerinden hangileri için fümeleme işlemi yapılabilmektedir?

Soru 6:

Aşağıdaki hangisi kurutulmuş et ürünlerinin farklılığına sebep olan nedenler arasında yer almamaktadır.

Soru 7:

Yiyeceklerin içerdiği suyun bir kısmının uzaklaştırılması ve dumandaki bazı gazların yiyeceğe geçişini sağlayarak zararlı mikroorganizmaların yaşama ve çoğalmasını önleyerek yapılan yiyecek saklama metodu aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi sakatat grubundadır?

Soru 9:

a-Beyaz           b-Sarı c-Yeşil             d-Mavi e-Kırmızı         f-Kahverengi I-Su ürünler­i hazırlığında; balık II-Süt ürünleri­ hazırlığında; peynir, tereyağı III-Tüm meyve ve sebze hazırlığında IV-Tüm pişmiş ürünlerin ­işlenmes­inde V-Kanatlı etlerin hazırlığında; tavuk, hindi­ VI-Kırmızı etlerin hazırlığında; dana, koyun ­ Yukarıda karışık olarak verilen kesme tahtası renk kodları ve kesme tahtası kullanım amaçları hangi seçenekte doğru olarak eşleştirilmiştir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi kuru ısıda pişirme yöntemlerinden değildir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisinde doğrama tahtası ve bıçaklarda kullanılan renk kodları doğru bir şekilde verilmiştir?

Soru 12:

Etin hızla kurutulduğunun göstergesi olan,  paketleme ve depolama aşamaları boyunca etin mikrobiyolojik bozulmaya yatkın olduğunu göstererek istenmeyen bir durum yaratan duyusal durum hangisidir? I. Kurutulmuş ette kötü koku olmamalıdır. II.  Kurutulmuş et renginin ise tek tip ve koyu kırmızı olması istenmektedir. III. Periferik bölgenin koyu renk, merkezin parlak kırmızı olması,

Soru 13:

a-Jelatinleştirme b-Karamelizasyon c-Maillard reaksiyonu I-Yüksek konsantrasyonlarda karbonhidrat (seker) içeren gıdaların ısıyla kurutulması ve fırında kızartılması süresince meydana gelir. II-Nişastanın ve nişastalı yiyeceklerin belli bir ısının üstünde jelatinleşmesini sağlamak veya düşük ısılarda modifiyeli nişastanın jelatin hâle gelmesi örnek verilebilir. III-Şekerin karamela edilmesi haricindeki esmerleşmedir. Yukarıda karışık olarak verilen pişirme yöntemleri ve tanımları hangi seçenekte doğru olarak eşleştirilmiştir?

Soru 14:

İngilizcede 'Roasting' Fransızca da ise 'Braise-Roti' olarak ifade edilen kuru ısıda pişirme yönteminin Türkçesi aşağılardan hangisidir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi kümes hayvanları etlerinin bir parçası değildir?

Soru 16:

Beyaz Stok hazırlar iken kullanılacak kemiklere, stok suyunun ne ve berrak olması için yapılan işleme ne ad verilir?

Soru 17:

Tavuk et, bonfile gibi yumuşak etler kuş başı doğranarak kısık ateşte 65-85 °C sıcaklıkta az miktarda lezzet ve kıvam vermek için ilave edilen soslarla pişirilirken balıklar az yağda, kendi suyunda sote edilerek kısık ateşte pişirilmektedir. Genelde soslarda kıvam vermek ve lezzet arttırmak için uygulanan bir yöntemdir. Pişirme işleminin ocak üzerinde veya fırında yapılmasına göre kullanılacak araçlar değişiklik gösterir. Fırında pişirmede kalın kenarlı tepsiler kullanılır. Yukarıda tanımı verilen suda pişirme yöntemi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Sakatatlar arasında enerji değeri en yüksek olan aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Pişirilen reçelin köpüğünün alınması reçele hangi özelliği katar?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi kuzu etinin özelliklerinden biridir?