logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Temel Mutfak Teknikleri

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi beyaz etli balıklar grubundandır?

Soru 2:

Faydalı mikroorganizmaların faaliyetlerinden yararlanılarak yapılan saklama yöntemi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Aşşağıdaki tanım  hangi şıkdaki terime aittir? "Sosları tamamlamak, kıvam vermek ve parlatmak için kullanılan, servisten hemen önce sıcak sosların içerisine katılan küp olarak ya da farklı şekillerde doğranmış¸ tereyağıdır".

Soru 4:

Yemeği birkaç saniyeliğine kaynayan suya batırıp sonrasında soğuk suya batırmak ve suyu süzmek işlemine ne ad verilir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi etin özelliklerinden biridir?

Soru 6:

Gerdan, büyükbaş hayvanlarda boynun altındaki kemiksiz, üçüncü kalite ettir. Bu et ne tür yemekler için uygundur?

Soru 7:

I) Keskin, sağlam ve paslanmaya karşı dayanıklı olmasına, II) Pahalı ve estetik olmasına, III) Ergonomisine (dengeli, ele oturan ve çalışırken yormayan), IV) Saplarının çok kalın olmasına, V) Muhafaza için çanta, kutu, kılıf gibi yerde saklanmasına özen gösterilmelidir. Bıçak alırken dikkat edilmesi gereken hususlar aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir?

Soru 8:

Donma yanığı aşağıdakilerden hangisinde görülür?

Soru 9:

Yiyeceklerin 85 derece ile 96 derece arasındaki sıcaklıklarda kaynayan bir sıvı içerisinde pişirme yönetime ne denir?

Soru 10:

Sterilizasyon ile ilgili bilgilerin hangileri doğrudur? I. Isıya dirençli bakteri sporlarının öldürülmesi için kullanılır, böylece bozulma yapan bakteriler ve sporları yok edilir. II. Sterilizasyonda bakteriler canlı kalamazlar, steril ürünlerin raf ömürleri pastörize ürünlerin raf ömürlerinden daha uzundur. III. İşletmeye gelen süt, pastörize sütlerde olduğu gibi süzülür; daha sonra 140–150 °C’de 2–6 saniye ısıtılıp hızla soğutulur ve özel kutularda ambalajlanır. IV. Sterilizasyonun dezavantajı süt gibi bazı ürünlerin kalitelerini olumsuz etkilemesidir ve bazı vitaminler ( B vitaminleri ve C vitaminleri ) kayba uğrar.

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangi iç ısı derecesi pişirme esnasında yiyeceklerin farklı ısılarda iki dakika süreyle tutulması mikroorganizmaların sağlığı tehdit edecek boyutların altına inmesini sağlar?

Soru 12:

Meyvenin rengini canlı tutar Böcek ve yumurtalarını yok eder Ürün kalitesini korur C vitamini kaybını azaltır Yukarıdakilerden hangileri, kurutulan meyvelerin 1-2 saat boyunca kükürtdioksit gazına maruz bırakılmasıyla elde edilen olumlu sonuçlardandır?

Soru 13:

Zengin protein ve madensel madde kaynağıdır. Lezzetli olması için pişirme esnasında limon sıkılırsa, bileşimlerindeki kalsiyumun suya geçmesi sağlanır. Kızartma ve haşlama olarak kullanılır Bu sakatat aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Beyaz stok hazırlanırken kullanılacak kemiklere, stok suyunun net ve berrak olması için yapılan ön pişirme işlemine ne ad verilir?

Soru 15:

Av hayvanlarının pişirme öncesi +2 ile -4ºC ısı aralığında bekletilme süresi yedi ile 14 gün boyunca olabilir.

Soru 16:

Etler buzdolabı ortamında 0-4 derecede ne kadar bekletilebilir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi temel soslardan biri değildir ?

Soru 18:

Özellikle yeşil yapraklı sebzeleri üst üste koyduktan sonra bu yapraklardan sıkı bir rulo yaparak incecik kıyılması yöntemine ne ad verilir?

Soru 19:

Kesimden sonra hayvanda oluşan ölüm sertliği nin atlatılması için hayvanın uygun koşullarda bekletilmesine ne ad verilir.

Soru 20:

Besin değeri açısından zengin fakat kolay bozulabilmeleri nedeniyle de riskli olan ve zaman kaybetmeden tüketilmesi veya işlenerek tüketilmesi gereken -32 derecede dondurulup, -18 derecede saklanması gereken besin maddesi grubu nedir?