logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Gastronomi Tarihi

Soru 1:

Selçuklu mutfağında koyun, kuzu eti, kümes hayvanı ve av kuşlarıyla hazırlanan kebaplara ne ad verilir?

Soru 2:

Aşağıda Alt Paleolitik Çağ insanı ile ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır ?

Soru 3:

Mutfağı olan işletmelerin diğer işyerlerine de hizmet vermeye başlamasıyla oluşan yemek hizmetine ne ad verilmektedir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi Endüstri Devrimi’nin mutfaklara doğrudan etki eden özelliklerinden biri değildir ?

Soru 5:

Fransız şef Careme tarafından Fransız mutfağının temel üç sosundan biri olarak tanımlanan, un, tereyağı ve et/tavuk/balık suyuyla hazırlanan beyaz sosa ne ad verilmektedir?

Soru 6:

I-Çorbalar veya konsomeler II-Ordövrler III-Salatalar IV-Relevs (ağırlıklı küçük başlangıç yemekleri) V-Entrees (et, balık veya av etiyle hazırlanan başlangıç yemekleri VI-Sorbe veya punç VII-Rots (Ana Yemek olarak fırında pişirilmiş et yemekleri) VIII-Balık yemekleri IX-Sebzeler X-Entremets (tatlı, pasta, jöle veya kremalar) XI-Tatlılar 19. yüzyılda klasik Fransız menülerindeki yemeklerin sofraya geliş sırası incelendiğinde yukarıdakilerden hangisi yer değiştirirse doğru sıralamayı elde etmiş oluruz?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi 17. Yüzyılda seçkin Fransız mutfağında yaşanan değişimlerden biri değildir ?

Soru 8:

Sağlığı korumak veya düzeltmek amacıyla uygulanan beslenme düzeni, perhiz, rejim şekline ne denir?

Soru 9:

Vejeteryanizim uygulaması açısından kaç gruba ayrılmaktadır?

Soru 10:

Gerçek anlamda bir Endüstri Devriminin yaşandığı ve sanayileşmenin en hızlı ve etkili olduğu ülke hangisidir?

Soru 11:

Hangi devrimden sonra restoranların sayısı artmış, mutfak kültürü demokratikleşmiş ve burjuva sınıfının erişebileceği bir alana inmiştir?

Soru 12:

Restoran kelimesinin bir mekan adı olarak kullanılması 1765 yılında Boulanger tarafından gerçekleştirildi. Boulanger bir mekan açtı ve servis ettiği yemeğin ismini (Restoran) bu mekana verdi. Bu yemek aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

I-Hristiyanlık tüketim alışkanlıklarını etkiledi. II-Havyar mutfaklarında bulunmaktaydı. III-Tıp anlayışı mutfağın şekillenmesine yol açmıştır. Yukarıdaki açıklamalardan hangisi ya da hangileri Bizans mutfağı için doğrudur?

Soru 14:

“Yeni Mutfak” anlayışını yaratan şefler arasında değildir ?

Soru 15:

Teknolojik gelişmeler anlamında aşağıdakilerden hangisi mutfaklarda en önemli etkiyi gerçekleştirmiştir?

Soru 16:

1980 ‘i ve 90’lı yıllarda geleneksel beslenme alışkanlıklarına, yerel ürünlere ve yöresele dönüşü savunan akıma ne denir?

Soru 17:

-Karmaşık ve uzun yemek pişirme tekniklerinin reddedilmesi -Karmaşık ve uzun yemek pişirme tekniklerinin reddedilmesi -Et, balık, deniz ürünleri, kümes hayvanı, av eti, sebze yemeklerinin ve patelerin hazırlanma süresinin yiyeceklerin doğal tadını muhafaza etmesi için kısaltılması -Buharda ve kağıtta pişirme metotlarının tercih edilmesi -Mutfakta bulunabilecek en taze ürünlerin kullanılması Yukarıdaki prensipler hangi mutfak akımına aittir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi Endüstri Devrimi’ni tetikleyen nedenlerden biri değildir ?

Soru 19:

I-Anadolu II-İtalya III-Sicilya IV-Orta Asya V-İspanya Orta Çağ Arap mutfak kültürünün izlerin günümüzde hala gözlemlendiği yerler hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 20:

yüzyılda Fransız mutfağı Orta Çağ döneminde çokfazla kullanılan baharat kullanımının azaldığı, sebze ve taze otların sade tatlarının yeniden keşfedilerek, tereyağı kullanımının önem kazanmasıyla bugünkü tereyağı bazlı sosların ortaya çıktığı bir dönemdir. Bu döneme damgasını vuran şef aşağıdakilerden hangisidir?