logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Gastronomi Tarihi

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi "Nemli sıcaklıkta pişirme açıklanacak olursa, bunun geçirgenliği önlenmiş yani içine konulan sıvıyı alt tabakaya geçirmeyecek hâle getirilmiş çukurlara döşenen sıcak taşların üzerine su konulup taşların ısısını suya transfer etme, yeniden ısıtılmış taşlar koyarak suyu kaynar duruma getirme ve eti bunun içinde pişirme" yöntemidir?

Soru 2:

Mezopotamya bölgesine ait yeme-içme kültürü hakkında bilgiler veren ipuçları hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 3:

Mezopotamya’da ekonomik nedenler ile ortaya çıkan yazı yaklaşık hangi tarihte ortaya çıkmıştır?

Soru 4:

Tilki, tavşan, kunduz ve yaban domuzu ilk olarak aşağıdaki bölgelerden hangisinde ilk olarak görülmüştür?

Soru 5:

Etlerin denatürasyonu yaklaşık kaç derecede gerçekleşir?

Soru 6:

Çatalhöyük'teki evlerin içindeki kilden yapılmış kubbeli fırın veya ocaklarla ilgili aşağıdaki önermelerden hangisi yanlıştır ?

Soru 7:

Yemek yapma ile ilgili olarak anlatılan pişirme teknikleri dışında eklenmesi gereken en önemli nokta bir bitkisel besin maddesi ile bir hayvansal besin maddesinin bir araya getirilmesi suretiyle yeni bir ürünün ortaya çıkarılması sürecidir. Bir diğer deyişle buğday ve arpanın ana vatanı olan Güneydoğu Anadolu’da bu iki ürünü öğütüp suyla karıştırarak değişik hamur veya bulamaçlar yapılmış bu bulamaç etle karıştırılmış olabilir. Bunun yanı sıra çimlenmiş arpadan bira, buğdaydan boza benzeri Fermentatif ürünler de yine Güneydoğu Anadolu’da geliştirilmiş olabilir. Bu tahminlerin maddi kanıtları nerede bulunmuştur?

Soru 8:

İnsanoğlunun sahip olduğu beş duyudan hangisi doğal tarih zekâsının gelişiminde etkili olmuştur?

Soru 9:

Levi-Strauss; “Vahşiler (Yabaniler)” adını verdiği araştırmada, yiyecekler ile kültür arasındaki bağlantıyı ikili zıtlıklarla açıklamaya çalışmıştır. Aşağıdakilerden hangisi bunlardan biri değildir ?

Soru 10:

Carpaccio ve sashimi yiyeceklerinin ortak özelliği nedir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi Eski Mezopotamya’da tapınaklarda ibadet ve şükür amacıyla kansız kurban olarak kullanılan ürünlerden değildir ?

Soru 12:

Yeme-içme uğraşısında kullanılan ilk aletleri yaratan insanlar aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Çatalhöyük’ün beslenmedeki önemini ortaya koymak için arkeobotanik, arkeozoolojik ve etnoarkeolojik bazı incelemeler yapılmış, bunun sonunda da Çatalhöyük flora ve faunasına ilişkin önemli bilgilere ulaşılmıştır. Aşağıdakilerden hangisi bu bilgilerden dolaylı olarak çıkarılamaz ?

Soru 14:

İnsanı kültürel, toplumsal ve biyolojik çeşitliliği içinde anlamaya; insanların başlangıcından beri değişik koşullara nasıl uyarlandığını, bu uyarlanma biçimlerinin nasıl gelişip değiştiğini, çeşitli küresel olayların bu uyarlanmaları nasıl dönüştürdüğünü görmeye ve göstermeye çalışan bilim dalı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi "Protein veya nükleik asitlerin doğal yapısında mevcut olan bazı yapıların fiziksel veya kimyasal yolla bozunmaları ve kimyasal yapılarının değişmesi" anlamına gelmektedir?

Soru 16:

Aşağıdaki evrelerden hangisi insanlığın tarih öncesi devirlerindeki besin üretimi evresinde meydana gelmektedir?

Soru 17:

I-Ekilen ana bitkiler; emmer buğdayı, ekmeklik buğday ve kabuksuz arpadır. II-Isı kaynağı olarak tezek, odun ve kömür kullanılmaktadır. III-Hayvansal ürünlerin çoktan aza tüketim sıralaması; koyun, sığır ve keçidir. IV-Dini sebeplerle avlanma için yalnızca karadaki canlılar tercih edilmiştir. Çatalhöyük’ün flora ve faunasına ilişkin yukarıdaki önermelerden hangisi/hangileri doğrudur?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi "baklagiller" ile ilgili yanlış bir bilgidir?

Soru 19:

Avcı-toplayıcı beslenme biçimi hangi dönemde ortaya çıkmıştır?

Soru 20:

Mutasyona uğradığı fark edilerek ilk ekimi yapılan ürün aşağıdakilerden hangisidir?