logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Türk Dili 2

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisinde yazım yanlışı vardır?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi, anlatılacakların sırasıyla aktarılmasını sağlayan sözlerin sınırlarını gösteren noktalama işaretidir?

Soru 3:

Sözcük anlamı olarak farklı parçaların bir araya getirilmesiyle oluşturulan bütünü ifade eden, resim, müzik, heykel gibi sanat dalları ile çeşitli bilim dallarında parçaların bütünü oluşturacak bir düzende bir araya getirilmesi anlamına kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Yapıtın ortaya konduğu dönemdeki sosyolojik ve tarihsel özelliklerin yapıta etkilerinin gözlendiği, yapıtın bir belge olarak görüldüğü, estetik yönünden çok, onu etkileyen tarihsel ve sosyolojik koşulların belirlenerek değerlendirildiği eleştiri türüne ne ad verilir?

Soru 5:

Eleştirmenin değerlendirmek için ele aldığı yapıtı özellikle sanatçının varlığını ölçü alarak yaptığı eleştiri türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Herhangi bir konuyu yeni ve kişisel görüşlere ele alarak etkili bir anlatımla sunan düzyazılara ne denir?

Soru 7:

"Güzelmi güzel bir kızdı. Öyle bir havası vardı ki yanına kimse yaklaşamıyordu bile. Mahalledeki kızlar da ona hayrandı." Parçadaki yazım yanlışı hangi durumla ilgilidir?

Soru 8:

Hem bağlaç hemde edat olarak kullanılan ile ne şekilde kullanılmaktadır?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi bir kompozisyonda dili etkili kullanma becerisini kazandıran ve bilgi donanımını arttıran etkinliklerden biridir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisinde ünlü düşmesi gereksiz ve yanlış kullanılmıştır?

Soru 11:

Bir sanat eserini çeşitli yönleri ile inceleyip açıklamak, anlaşılmasını sağlamak ve değerlendirmek amacıyla yazılan yazılara ne denir?

Soru 12:

Aşağıdakilerin hangisinde pekiştirme sıfatının yazımı yanlıştır?

Soru 13:

Bilimsel yazılarda, önemli kişilerin doğum ve ölüm, olayların başlangıç ve bitiş, aynı şekilde devletler, kurumlar veya kuruluşların kurulma ve yıkılma, eserlerin üretilmesinin başlama ve bitiş tarihleri aralarına konur. Aşağıdakilerden hangisi yukarıdaki tanımın kullanımıdır?

Soru 14:

Hangi cümlede -ki eki doğru bir şekilde kullanılmıştır?

Soru 15:

' başarılı idi / başarılıydı, gelmeli idi / gelmeliydi, hasta imiş / hastaymış, yolcu iken / yolcuyken' Yukarıdakiler hangi yazıma örnektir?

Soru 16:

"İnsanları, bir konu üzerinde düşündürmeyi, tartıştırmayı, bu yolla gerçeklere ulaştırmayı amaçlayan yazı türlerine düşünce yazıları denir." Bu tanımdan hareketle seçeneklerden hangisi düşünce yazısıdır?

Soru 17:

Aşağıdakilerin cümlelerin hangisinde ‘’ki’’ nin yazımı ile ilgili bir yanlışlık yapılmıştır?

Soru 18:

Aşağıdakilerin hangisinde /k/ > /ğ/ nöbetleşmesi görülür?

Soru 19:

Aşağıdaki birleşik sözcüklerin hangisinde yazım yanlışı vardır?

Soru 20:

I. Olaya dayalı plan II. Akışa dayalı plan III. Duyguya dayalı plan IV. Üsluba dayalı plan Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri kompozisyon yazımında uygulanabilecek plan türlerindendir?