logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Yargı Örgütü Ve Tebligat Hukuku

Soru 1:

Mahkemenin, bir kimseyi huzuruna çağırmasına ne ad verili?

Soru 2:

Bir yargılamaya ilişkin olan işlemleri, o yargılamayla ilgili kişilere, kanunda belirtilen usûle uygun olarak bildirmek için yapılan belgelendirme işlemine ne ad verilir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi asliye ticaret mahkemeleri ile ilgili olarak doğrudur? I İlk derece yargı yerleridir. II Tek ha^kimli mahkemelerdir. III Bir başkan ve yeteri kadar üyeden oluşmaktadır. IV Birden fazla dairesi kurulabilir ve her daireye bir numara verilir. V Dairelere verilen numaralar, dairenin seviyesini gösterir.

Soru 4:

Aşağıda yer alan tebligatlardan hangisi usulüne uygundur?

Soru 5:

Yargıtay ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Soru 6:

Avukat A'nın müvekkilinin yargılanması sürecine ilişkin tebligatlar bürosuna aşağıdaki zamanlardan hangilerinde tebligat yapılabilir? Cumartesi saat 14.00 Salı saat 16.00 Çarşamba saat 19.00 Cuma saat 09.30 Kurban Bayramı'nın son günü saat 11.00

Soru 7:

I. Bir tebligattaki usulsüzlük, kural olarak, tebligat konusu işlemi yapan ve tebligatı çıkaran mercide ileri sürülmelidir. II. Hukuk Muhakemeleri Kanunu anlamında resmi tebligattan söz edilemiyorsa usulsüz tebligattan da söz edilemez. III. Gerek gecikmiş itiraz gerekse eski hale getirme için geçerli bir tebligat olmalıdır. Yukarıda verilen bilgilerden hangisi veya hangileri yanlıştır?

Soru 8:

İdari eylem ve işlemlerden dolayı kişisel hakları doğrudan muhtel olanlar tarafından açılan dava türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

"TEBLİGAT YAPILACAK ZAMAN VE TEBLİGAT İC¸İN UYULACAK SU¨RELER" hakkında hangisi yanlıştır?

Soru 10:

I. Tebligat hilesi yapıldığında, bu fiiller aynı zamanda suç oluşturuyorsa tebligat suçları kapsamında değerlendirilecektir.II. Tebligat evrakı, resmi belge niteliğinde sayılmaz.III. Tebligat evrakındaki sahtelik iddiaları, resmî evrakta sahteliğe ilişkin hükümler dikkate alınarak değerlendirilmelidir.      Yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri doğrudur?

Soru 11:

Tebligat evrakının asılmasına karşı koyanların cezalandırılacağı hükmü aşağıdaki kanunlardan hangisinde yer almaktadır?

Soru 12:

Usulsüz tebligatla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

Soru 13:

İlan yoluyla tebliğ, son ilan tarihinden itibaren ne kadar süre sonra yapılmış sayılır?

Soru 14:

Muhatap yerine tebligat yapılabilecek kişiler ile ilgili hangi ifade yanlıştır?

Soru 15:

Sulh hukuk mahkemesi ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

Soru 16:

Tebligat yapılması gereken hâllerde, bir kişinin adresini yanlış bildirmesi durumunda cezalandırılacağına ilişkin düzenleme aşağıdaki kanunlardan hangisinde yer almaktadır?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisinde usulsüz tebligat söz konusudur?

Soru 18:

Kişi mahkeme kararının usulüne aykırı tebliğ edildiğini ve geç öğrendiğini beyan edip, süresinden sonra kanun yoluna başvuran tarafın kanun yolu süresini geçirdiği gerekçesiyle mahkeme bu talebini talebini reddetmişse bu ret kararına karşınr yapabilir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi idari yargı kolu içerisinde yer alan ilk derece mahkemelerinden biridir?

Soru 20:

Adresine daha önce usulüne uygun bir biçimde tebligat yapılan kimse, yeni adres bildirmez ve adres kayıt sistemindeki (MERNİS’deki) adresi de tespit edilemezse, aşağıdaki işlemlerden hangisinin yapılması gerekir?