logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Ceza Hukuku

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi kasten yaralama suçunun sağlığın bozulmasına sebebiyet verilmesi şeklinde işlenmesinin bir örneğini oluşturur?

Soru 2:

Bir kişinin haksızlık yanılgısı içinde olup olmadığının belirlenmesinde aşağıdakilerden hangisine bakılmaz?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi suçun icraya başlanmasıyla tamamlanması arasında söz konusu olan hukuki bir durumdur?

Soru 4:

I. Kısa süreli hapis cezasına mahkumiyet halinde cezayı hakim seçenek yaptırımlara çevirmek zorundadır. II. Kısa süreli hapis cezasına mahkumiyet halinde hakim TCK m. 50 dışındaki yaptırımlara da hükmedebilir. III. Kısa süreli hapis cezasına mahkumiyet halinde  mahkumiyet adli para cezasına çevrilebilir. Yukarıdaki önermelerden hangisi/hangileri doğrudur?

Soru 5:

A, canını yakmak amacıyla ve ölebileceğini de düşünerek elindeki sopayla B’nin başına vurur. Beyin kanaması geçiren B hayatını kaybeder. Böyle bir durumda A'nın sorumluluğu nedir?

Soru 6:

Aşağıda azmettirme ile ilgili olarak verilen bilgilerden hangisi yanlıştır ?

Soru 7:

Davanın ve cezanın düşmesine ilişkin verilen bilgilerden hangisi doğrudur?

Soru 8:

Suçun objektif ve sübjektif tüm unsurlarını tek başına gerçekleştiren kişiye ne denir?

Soru 9:

Af Dava zamanaşımı Ceza zamanaşımı Şikayetten vazgeçme Sanığın veya hükümlünün ölümü Davanın veya cezanın düşmesi yukarıdaki belirtilen durumların hangisinde gerçekleşir?

Soru 10:

Bir yabancı tarafından yurt dışında Türkiye’nin veya Türk vatandaşının ya da Türk kanunlarına göre kurulmuş özel hukuk tüzel kişisinin zararına bir suç işlenmesi hâlinde bu suçtan dolayı Türkiye’de yargılama yapılabilmesi şeklinde tanımlayabileceğimiz yer bakımından uygulanma ilkesi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

I. Kişinin üzerinde mutlak surette tasarrufta bulunabileceği bir hakkın varlığı II. Kişi rızaya ehil olmalıdır III. Rızanın Açıklanması Yukarıdakilerden hangisi ilgilinin rızası hukuka uygunluk nedeninin şartları arasında yer alır?

Soru 12:

TCK'de müsadere kaça ayrılmaktadır?

Soru 13:

I. Fiilin tekliği II. Tek fiille birden fazla suçun oluşumuna sebebiyet verilmesi III. Aynı suçun birden fazla işlenmesi

Soru 14:

“İşlendiği zaman yürürlükte bulunan kanuna göre suç sayılmayan bir fiilden dolayı kimseye ceza verilemez ve güvenlik tedbiri uygulanamaz.” ceza hukukunun hangi ilkesini ifade eder?

Soru 15:

I. Hukuk düzeninin davranış normlarıyla yasakladığı fiillerdir.                                II.  Fail ile fiili arasındaki manevi bir bağı ifade eder.                                                III. Failin, hukuka uygun davranmak imkânı varken, hukuka karşı gelmesi, haksızlığı seçmesi nedeniyle hakkında yapılan kınama yargısıdır.  Yukarıdakilerden hangileri ceza hukukunda kusurun özellikleri arasındadır?

Soru 16:

I. Birden çok fiilin bulunması II. Birden fazla fiilin tamamının aynı suçu oluşturması III. Birden fazla aynı suçun bir kişiye karşı işlenmiş olması IV. Aynı suçun bir suç işleme kararının icrası kapsamında birden çok defa işlenmesi Yukarıdakilerden hangileri zincirleme suçun şartlarındandır?

Soru 17:

Kısa süreli hapis cezasının seçenek yaptırımlara çevrilmesi istisnalar dışında kimin takdirine bağlıdır?

Soru 18:

Hükümlünün hayatı boyunca devam eden ve sıkı güvenlik rejimine göre infaz edilen hapis cezası aşağıdakilerden hangisinde tam ve doğru olarak verilmiştir?

Soru 19:

I. Haksız bir fiilin varlığı                      II. Haksız fiilin failde hiddet veya şiddetli elem meydana getirmiş olması                                               III. Suçun hiddet veya şiddetli elem altında işlenmiş olması Yukarıdakilerden hangileri haksız tahrikin şartlarındandır?

Soru 20:

Temelinde toplumu faile karşı koruma amacı bulunmaktadır. Kişiyi işlediği suçtan pişmanlık duymak amacı güder. Kişinin yeniden sosyalleşmiş bir kişi hâline gelmesi amaçlanır. Yukarıdakilerden hangisi güvenlik tedbiri için söylenebilir?