logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Ceza Hukuku

Soru 1:

(A), hasmı (B)’nin özel uçağına, uçak havadayken patlamak üzere zaman ayarlı bomba yerleştirmiştir. Bomba, uçak havadayken infilak etmiş, (B)’nin dışında uçağın pilotu (C) de ölmüştür. (A)’nın (C)’ye karşı işlediği suçu, tipikliğin manevi unsurlarından hangisi ile işlediği kabul edilir?

Soru 2:

I. Taksirle işlenen fiiller, kanunun açıkça belirttiği hâllerde cezalandırılır. II. Taksir, kastın hafifletici bir şeklidir. III. Failin kasten mi, yoksa taksirle mi hareket ettiğinin belirlenemediği hâllerde, taksirden dolayı mahkûm edilmesi gerekir. IV. Taksirle işlenen suçlarda, teşebbüs ve iştirak hükümleri uygulanmaz. Yukarıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 3:

Kolluk görevlileri, toplumda huzur ve güvenin sağlanması ve vatandaşların can ve mal güvenliğinin teminat altına alınması şeklindeki görevlerinin ifası kapsamında gerektiğinde zor kullanma yetkisine sahip kılınmışlardır. Bu yetki hukuka uygunluk sebeplerinden hangisiyle ilişkilidir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi sırf hareket suçları arasında yer alır?

Soru 5:

Ceza hukukunun hangi fonksiyonu vardır ve bunu nasıl yerine getirir?

Soru 6:

İnfaz rejimine ilişkin düzenlemelerin zaman bakımından uygulanmasında kural olarak hangi ilke geçerlidir?

Soru 7:

TCK’ya göre; kişinin öngördüğü neticeyi istememesine karşın, neticenin meydana gelmesi hâlinde hangi manevi unsur türüyle hareket edilmiş olur?

Soru 8:

Kanunların zaman yönünden uygulanmasına dair ilkeler çerçevesinde düşünüldüğünde ceza infaz rejimine ilişkin düzenlemeler  bakımından geçerli olan ilke aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi kastı kaldıran hata hallerinden değildir?

Soru 10:

Hangisi/leri kastın kapsamına giren unsurlardandır? I-Suçun konusu II-Fail III-Mağdur

Soru 11:

İngiliz vatandaşları (İ) ve (L) örgüt kurarak; internet üzerinden (X) Türk Kamu Tüzel kişisinin bilişim sistemlerine sızmış ve tüm bilgilerini alarak bir başka devlete satmıştır. Bu olayda düzenlenen suç ile ceza hukukunun hangi dalı arasındaki ilişki görülmektedir?

Soru 12:

Yapısında hukuka aykırılığa ayrıca yer verilen suçlar aşağıdakilerden ancak hangisiyle işlenebilir?

Soru 13:

Ceza infaz rejimine ilişkin düzenlemeler bakımından derhal uygulama kuralının geçerli olduğu Türk Ceza Kanunu'nun kaçıncı maddesinde yer almaktadır?

Soru 14:

Yönlendirici irade tarafından hâkim olunan, belli bir amaca yönelen, etkileri dış dünyada hissedilen insan davranış aşağıdaki kavramlardan hangiis ile ifade edilir?

Soru 15:

A, bir başkasını öldürmek isterken yanlışlıkla babasını öldürmüştür. Bu duruma ilişkin olarak aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

Soru 16:

İdari yaptırım gerektiren fiiler nasıl nitelenir?

Soru 17:

Hırsızlık suçunu düzenleyen "Zilyedinin rızası olmadan başkasına ait taşınır bir malı, kendisine veya başkasına bir yarar sağlamak maksadıyla bulunduğu yerden alan kimseye bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilir" (TCK 141/1) hükmüne ilişkin aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Soru 18:

Hırsızlık suçunu düzenleyen Türk Ceza Kanunu’nun 141. maddesine göre “Zilyedinin rızası olmadan başkasına ait taşınır bir malı, kendisine veya başkasına bir yarar sağlamak maksadıyla bulunduğu yerden alan kimseye bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilir." Görüldüğü üzere TCK suçu oluşturan hareketin şekli ve nasıl bir hareketle işlenebileceği hususunda herhangi bir özelleştirme yapmamıştır. Buna göre Buna göre hırsızlık suçu fiilin kanuni tanımda düzenleniş biçimine göre nasıl bir suçtur?

Soru 19:

"Yolda yürüyen bir kişiye gasp etmek amacıyla saldırılması ve sonucunda kişinin hayatını kaybetmesi" aşağıdakilerden hangisine bir örnektir?

Soru 20:

İdarenin düzenleyici işlemleri ile suç ve ceza ihdas edilemeyeceği hususu TCK’nın 2. maddesinin ikinci fıkrasında açıkça ifade edilmiştir: “İdarenin düzenleyici işlemleriyle suç ve ceza konulamaz”. Bu ifade aşağıdaki ceza hukukuna hâkim ilkelerden hangisi ile en sıkı şekilde ilişkidedir?