logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Ceza Hukuku

Soru 1:

Mehmet,  aracıyla hız sınırlarına uygun bir şekilde seyir halinde ilerlemektedir. O esnada gökyüzünde bir kargo uçağının kaptanı olan Robert, bir anlık dalgınlığı sonucu kargo kapaklarından birisini açmıştır. Açılan bu kapaktan 20 kg ağırlığında bir keçi Mehmet’in aracının ön kaputuna düşmüştür. Mehmet ne olduğunu anlayamamış ve ani bir şekilde frene basmıştır. Aracın hakimiyeti kaybolmuş ve yol kenarında otobüs bekleyen İsmail, Mehmet’in aracının altında kalarak can vermiştir. Yukardaki olaya göre, Mehmet’in cezai sorumluluğuyla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Soru 2:

Kastın aranacağı zaman ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Soru 3:

Emredilen hareketi yapmamak suretiyle işlenen suçlara ne ad verilir?

Soru 4:

Suçta ve cezada kanunilik ilkesi gereğince örf ve adetler nasıl yer almaktadır?

Soru 5:

Tipikliğin manevi unsurunun gereği olarak fail her bir tipiklik unsuru bakımından kasten hareket etmelidir. Dolayısıyla kural olarak manevi unsurun temel iki başlığı aşağıdakilerden hangisidir

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi zarar suçudur?

Soru 7:

"Görevi kötüye kullanma" suçu TCK'nın hangi maddesinde yer almaktadır?

Soru 8:

İlgilinin rızasına ilişkin olarak aşağıda verilen bilgilerden hangisi doğrudur?

Soru 9:

Derhal uygulama kuralının geçerli olduğu hukuk dalı hangisidir?

Soru 10:

Suçun hukuka aykırılık unsurunu ortadan kaldıran ve dolayısıyla fiili tüm hukuk düzeni bakımından hukuka uygun hâle getiren nedenlere ne ad verilir?

Soru 11:

Ceza muhakemesi hukuku, suç teşkil eden bir fiilin işlenmesi ile başlar ve failin bulunması ile sona erer. Ceza muhakemesi hukuku, bu sürece katılan kişilerin hak, görev ve yetkilerini düzenler. Ceza muhakemesi hukuku, iddia, savunma ve yargılama niteliğindeki bir dizi faaliyetten oluşur. Yukarıda ceza muhakemesi hukuku ile ilgili olarak verilenlerden hangileri doğrudur?

Soru 12:

Ceza muhakemesi hukuku kurallarının zaman bakımından uygulanmasında geçerli olan ilke aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

A, bir trafik kazasında yaralanan B'yi görmüş ve fakat herhangi bir şey yapmadan yoluna devam etmiştir? Aşağıdakilerden hangisi A için söylenebilir?

Soru 14:

A, B’nin C’yi vurduğunu görmüştür. C’yi yakalamak için koşar ve C’nin üzerine atlayarak yakalar. Bu sırada C'nın kolu incinir A’nın fiili hangi hukuka uygunluk sebebi kapsamındadır?

Soru 15:

Hangi ilkeye göre suç teşkil eden fiillerin neler olduğunun kanunda açıkça tanımlanmasının kanun koyucu tarafından yapılması gerekmektedir?

Soru 16:

Meşru savunmanın şartlarına ilişkin aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi özgü suçlara örnek olarak gösterilemez?

Soru 18:

İşlendiği zaman yürürlükte bulunan kanuna göre suç teşkil etmeyen bir fiil gerçekleştiren kişi ceza hukuku kurallarının zaman bakımından uygulanmasına göre nasıl değerlendirilir?

Soru 19:

Özel belgede sahtecilik suçunun ( TCK m. 207) oluşumu için, failin hem sahte bir özel belge düzenlemesi hem de bu belgeyi kullanması gerekir. Buna göre özel belgede sahtecilik suçu fiilin kanuni tanımda düzenleniş biçimine göre nasıl bir suçtur?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisinde suçun konusuna ait bir özellik dolayısıyla nitelikli hal oluşmaktadır?