logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Ceza Muhakemesi Hukuku

Soru 1:

Ceza muhakemesinin, bir suç işlendiği şüphesi ile başlayan ve bu şüphenin kesin bir hükümle yenmesine kadar devam eden süreçte hangi temel faaliyetleri söz konusudur?

Soru 2:

Yöntemine uygun olarak çağrıldığı hâlde gelmeyen veya gelip de yeminden, oy ve görüş bildirmekten çekinen bilirkişilere en fazla kaç ay disiplin hapsi verilebilir?

Soru 3:

I. Cumhuriyet Savcısı II. Mahkeme hakimi ve kurulu III. Bilirkişi Kovuşturma evresinde, devlet sırrı niteliğinde bilgileri içeren belgeleri inceleme yetkisi yukarıdakilerden hangilerindedir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi, suç iddiasının kamu adına devlet tarafından hazırlanması ve yargılanmasını ifade eden ilkedir?

Soru 5:

Tanık beyanı ile ilgili konuda aşağıdaki cümlelerden hangisi yanlıştır?

Soru 6:

Herkesin suçu işlemeden önce yasayla kurulmuş bir mahkeme önünde yargılanma hakkını ifade eden ilke aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Savcılık, soruşturma evresinin sonunda elde edilen delillere göre ya kamu davasının açılması talebiyle iddianame düzenler ya da kamu davası açılması için gerekli koşullar oluşmamışsa hangi kararı verir?

Soru 8:

I. Yurt dışına çıkamama II. belirlenen yer veya bölgelere gitmeme III. belirli bir yerleşim bölgesini terk etme IV. konutunu terk etmeme V. silah ruhsatı alamama Yukarıdakilerden hangisi adli kontrol tedbirinin kapsayabileceği yükümlülükler arasında yer alır?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi genel kolluğa örnektir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi Derhâl uygulanma ilkesinin sonuçlarından değildir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi Anayasa Mahkemesinin yüce divan sıfatıyla yargılayabileceği kimselerden değildir?

Soru 12:

Soruşturma evresinde hâkim tarafından verilmesi gereken kararlar aşağıdakilerden hangisi tarafından verilir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi ceza muhakemesi hukukuna ilişkin doğru bir anlatım değildir?

Soru 14:

……………………………….., iddianamenin kabulü kararıyla başlayıp hükmün kesinleşmesine kadar geçen evreyi ifade eder. Yukarıda verilen cümledeki boşluğu doldurunuz.

Soru 15:

Ceza muhakemesi aşağıdakilerden hangisi ile başlar?

Soru 16:

Zincirleme suçlarda yer yönünden yetkili mahkeme aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi Cumhuriyet başsavcılığının göreviyle ilgili yanlış olan şıktır?

Soru 18:

Aşağıdaki şıklardan hangileri derhâl uygulanma ilkesinin sonuçlarıdır? I-Muhakeme işlemleri, daima o işlemin yapılacağı anda yürürlükte olan yasaya göre yapılmalıdır. II-Yeni muhakeme kuralının uygulanmasında o kuralın sanığın lehinde veya aleyhinde olması herhangi bir rol oynamaz. III-Yürürlükteki yasaya uygun olarak bir kez yapılmış olan işlemler, sonradan yasa değişse de geçersiz olmaz. IV- Eski yasaya göre henüz yapılmamış işlemler, artık yeni yasaya göre yapılır.

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi adli kontrol kapsamında söz konusu olabilecek yükümlülüklerden biri değildir?

Soru 20:

Aşağıdaki şıklardan hangileri bölge adliye (istinaf) mahkemesi Cumhuriyet başsavcısının görevlerindendir? I- Bölge adliye mahkemesi Cumhuriyet başsavcılığını temsil etmek, II-Bölge adliye mahkemesine gelen ceza davalarına ilişkin hüküm ve kararlara ait dosyaların incelenerek yazılı düşünce ile birlikte ilgili daireye gönderilmelerini ve duruşmalara katılmayı sağlamak, III- Bölge adliyi mahkemesinin ceza dairelerinin kararlarına karşı gerektiğinde kanun yollarına başvurmak, IV-Dairelerin benzer olaylarda kesin olarak verdikleri kararlar arasındaki uyuşmazlığın giderilmesi için başkanlar kuruluna başvurmak, V-Bölge adliye mahkemesi Cumhuriyet savcıları üzerinde gözetim ve denetim yetkisini kullanmak,