logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Ceza Muhakemesi Hukuku

Soru 1:

Tanık soruşturma evresinde kim tarafından dinlenir?

Soru 2:

Gözaltı süresi, bireysel olarak işlenen suçlarda, yakalama yerine en yakın hâkim veya mahkemeye gönderilme için zorunlu süre hariç, yakalama anından itibaren kaç saati geçemez?

Soru 3:

Hangi ilke delillerin duruşmada tartışılması sonucunda sanığın suçluluğu veya suçsuzluğu yönünde hâkimde vicdani kanaat uyanmaması hâlinde bu durumdan sanığın yararlandırılması ve beraat kararı verilmesi gerektiğini ifade eder?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi polisin silah kullanma yetkisine sahip olduğu durumlardan biri değildir ?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi koruma tedbirlerine başvurulabilmesi için aranan ön şartlar arasında değildir ?

Soru 6:

Suçlu olduğu konusunda henüz kesin hüküm bulunmayan ancak suç işlediği yönünde kuvvetli şüphe bulunan kişinin özgürlüğünün hâkim kararıyla geçici olarak kaldırılmasına ne ad verilir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisinin kişileri ve araçları durdurarak kimlik sorma yetkisi vardır?

Soru 8:

Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu m.5/10'a göre sisteme kayıtlı olan parmak izi ve fotoğraflar ne kadar süreyle sonra silinir?

Soru 9:

Aşağıdaki suçlardan hangisi Ağır Ceza Mahkemesinin madde yönünden yetkisi dahilinde değildir?

Soru 10:

Uzmanlarca olay yerinde ölünün dıştan muayene edilmesine ne ad verilir?

Soru 11:

Yaş küçüklüğü muhakeme engeli teşkil eder:  Fiil tarihinde ………. yaşını tamamlamamış çocukların kusur yeteneği ve dolayısıyla ceza ehliyeti yoktur. Bunlar hakkında, kovuşturma yasağı bulunmaktadır (TCK m.31/1). Yukarıda verilen cümledeki boşluğu doldurunuz.

Soru 12:

Çözümü özel ve teknik bilgiyi gerektiren bir konuda, kural olarak kovuşturma evresinde mahkeme veya hâkimin, soruşturma evresinde Cumhuriyet savcısının kararı ile görüsüne başvurulan ne ad verilir?

Soru 13:

Aşağıdaki şıklardan hangisi ceza muhakemesinin, bir suç işlendiği şüphesi ile başlayan ve bu şüphenin kesin bir hükümle yenmesine kadar devam eden süreçte hangi temel faaliyetleri söz konusudur? I-İddia-savunma II-İddia-yargılama III-İddia-savunma-yargılama

Soru 14:

I. Suç ortaklarının (şeriklerin) birbirleri hakkında tanıklık yapmaları mümkün değildir. II. Mağdur veya şikâyetçi de tanık olarak dinlenebilir, ancak yeminsiz dinlenemezler. III. Cumhurbaşkanı tanıklık yapmak zorunda değildir; kendi takdiriyle tanıklıktan çekinebilir. Tanıklıkla ilgili yukarıda verilen bilgilerden hangi ve/veya hangileri doğrudur?

Soru 15:

I. Süreklidir II. Geçicidir III. Araçtır IV. Amaçtır V. İstisnaidir Yukarıda verilenlerden hangisi ya da hangileri koruma tedbirlerinin özellikleri arasına yer alır?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi koruma tedbirlerinin ön şartları arasında yer almaz?

Soru 17:

Şüpheli veya sanığın, soruşturma veya kovuşturma konusu suçla ilgili olarak, hâkim veya mahkeme tarafından dinlenmesine en ad verilir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi tanık veya tanıklık ile ilgili verilen yanlış bir bilgidir?

Soru 19:

Tutuklamanın işlevini görecek alternatif tedbirlere ne ad verilir?

Soru 20:

I. İfade alma II. Sorgu III. Bilgi alma Yukarıdakilerden hangileri şüpheli ve sanık hakkında yapılan işlemlerden biridir?