I. Uzlaşma sağlama II. Yargı organlarını meşgul etmeme III. Zaman tasarrufu sağlama IV. İddianamenin ertelenmesi V. Adliyenin yükünü hafifletme Yukarıdakilerden hangileri ön ödeme kurumunun var olma nedenlerindendir?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: C) II-III-V
Yüklenen suçun hukuka aykırı fakat bağlayıcı emrin yerine getirilmesi suretiyle veya zorunluluk hâli ya da cebir veya tehdit etkisiyle işlenmesi halinde mahkemenin vermesi gereken karar aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: B) Ceza verilmesine yer olmadığı kararı
Aşağıdaki hallerden hangisinde yakalama ve göz altı tedbirleriyle ilgili olarak soruşturma veya kovuşturma sırasında maddi ve manevi tazminat istenemez?
Doğru Cevap: E) Yakalandıktan sonra ifade alma sürecinde yasak ifade alma usullerinin uygulanması
Duruşma hazırlığı devresinde yapılması gereken işlemler bir kararla belirlenir. Yapılması gereken işlemleri gösteren bu kararı içeren tutanağa ………………………………. denir. Yukarıdaki cümlede verilen boşluğu doldurunuz.
Doğru Cevap: A) tensiptutanağı
Temyiz süresi, hükmün açıklanmasından itibaren kaç gündür?
Doğru Cevap: C) 15
Özel elkoyma şekillerine ilişkin aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
Doğru Cevap: C) Zorlama amaçlı elkoyma tedbirine başvurulabilmesi için sanığın kaçaklığına karar verilmiş olmalıdır.
Geri bırakma kararının sonuçları hakkında aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
Doğru Cevap: A) Hüküm temyiz edilemez, infaz edilemez. B şıkkı yanlıştır.
..........., ceza muhakemesinde delil olabilecek ya da ileride müsadere edilebilecek eşya üzerinde zilyedin tasarruf yetkisinin kaldırılması demektir. Yukarıdaki boşluğa aşağıdaki kelimelerden hangisi gelmelidir?
Doğru Cevap: B) Elkoyma
I. Savcılık iddianameyi düzenler II. Kamu davası açılır III. İddianame ara muhakemeden geçer IV. Yetkili mahkemeye verir Aşağıdakilerden hangisinde soruşturma süreci doğru olarak sıralanmıştır?
Doğru Cevap: B) I-IV-III-II
Aşağıdakilerden hangisi tazminat istenebilecek hallerden biri değildir ?
Doğru Cevap: D) Yargılamanın iptali ile ilgili nedenler
Ceza muhakemesinde delil olabilecek ya da ileride müsadere edilebilecek eşya üzerinde zilyedin tasarruf yetkisinin kaldırılmasına ne denir?
Doğru Cevap: C) El koyma
I. İtiraz II. İstinaf III. Temyiz IV. Ret Yukarıdakilerden hangisi/hangileri hukuk sistemimizde kesinleşmemiş kararlara karşı kabul edilen olağan kanun yollarındandır?
Doğru Cevap: D) I, II ve III
Şüpheli kişi veya delillerin ya da müsadere edilecek eşyanın ele geçirilmesi amacıyla ev veya diğer yerlerde araştırma yapılmasına ne ad verilir?
Doğru Cevap: A) Arama
TCK'ya göre şikayet süresi ne zaman işlemeye başlar?
Doğru Cevap: D) Fiil ve failin öğrenilmesinden itibaren
Aşağıdakilerden hangileri temyiz isteminin kabul edilebilirlik yönünden Yargıtay tarafından incelenmesi ve temyiz talebinin reddetme sebeplerindendir?
Doğru Cevap: E) Süresi içinde temyiz başvurusunda bulunulmadığını, hükmün temyiz edilemez olduğunu, temyiz edenin buna hakkı olmadığını, temyiz dilekçesinin temyiz sebeplerini içermediğini saptarsa
Yargıtay ceza dairelerinden verilen kararlara karşı Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, re’sen veya istem üzerine itiraz yoluna gidebilir. Başvuru süresi kaç gündür?
Doğru Cevap: E) Otuz gün
Müzakere ve oy vermeyle ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
Doğru Cevap: C) Mahkemenin uyuşmazlığı çözen son kararına ara karar denir.
İşlenen fiilin suç olma özelliğini devam ettirmesine rağmen aşağıdaki hallerden hangisinin gerçeklemesi durumunda ceza verilmesine yer olmadığına karar verilmez ?
Doğru Cevap: A) Failin kastının bulunmaması
Kolluk tarafından ifadesi alınan şüphelinin aynı olayla ilgili olarak yeniden ifadesinin alınması gerekirse, ifadeyi alacak olan aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: C) Cumhuriyet savcısı
Soruşturma makamlarının basit suç şüphe si üzerine soruşturmayı başlatma yükümlülüğünü ifade eden özellik aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: B) Soruşturmanın mecburiliği