logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Memur Hukuku

Soru 1:

5237 sayılı Türk Ceza Kanununun kamu görevinin terki veya yapılmaması başlıklı 260. maddesinde de, “Hukuka aykırı olarak ve toplu biçimde, görevlerini terk eden, görevlerine gelmeyen, görevlerini geçici de olsa kısmen veya tamamen yapmayan veya yavaşlatan kamu görevlilerinin ceza almaması için kaç kişiden fazla olmaması halinde cezaya hükmolunmaz?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi devlet memurlarının yükümlülükleri arasında değildir ?

Soru 3:

Hizmet zorunlu kılıyorsa özel memur grupları için (Örneğin; hastanedeki asistanlar gibi) fazla çalışma süresi yıllık kaç saatten fazla olamaz?

Soru 4:

Disiplin soruşturması ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Soru 5:

Devlet Memurları Kanununa göre kişiler kamu hukukuna tabi görevlerle ilgili olarak uğradıkları zararlar ile ilgili kime dava açmalıdırlar?

Soru 6:

Görevle ilgili konularda yükümlü olduğu kişilere yalan ve yanlış beyanda bulunmak, aşağıdaki cezalardan hangisini gerektirir?

Soru 7:

Görevden uzaklaştırma ile ilgili aşağıdaki önermelerden hangisi yanlıştır?

Soru 8:

Etik kurulu tarafından yapılan inceleme ve araştırmayı en geç kaç ay içinde sonuçlandırmak zorundadır?

Soru 9:

Kurumlar, görev ve unvan eşitliği gözetmeden kazanılmış hak aylık dereceleriyle memurları bu­lundukları kadro derecelerine eşit veya 68 inci maddedeki esaslar çerçevesinde daha üst, kurum içinde aynı veya başka yerlerdeki diğer kadrolara naklen atayabilirler. Aşağıdakilerden DMK’nın hangi maddesini içermektedir?

Soru 10:

I-İzinler; yıllık izin, mazeret izni, hastalık ve refakat izni, aylıksız izin olmak üzere dört ana başlık altında yer alır. II- Yıllık izin süresi, hizmeti bir yıldan on yıla kadar (on yıl dahil) olanlar için yirmi gün, hizmeti on yıldan fazla olanlar için 30 gündür. III- Yıllık izin ve mazeret izinleri sırasında fiili çalışmaya bağlı her türlü ödemeler hariç mali haklar ile sosyal yardımlara dokunulmaz. IV- Memurun, hastalığı sebebiyle yataklı tedavi kurumunda yatarak gördüğü tedavi süreleri, hastalık iznine ait sürenin hesabında dikkate alınır. İzin hakkı ile ilgili olarak yukarıdaki bilgilerin hangisi doğru olarak verilmiştir?

Soru 11:

Adaylık devresi içinde veya sonunda Devlet Memurları Kanunu madde 56. ve 57. hükümlerine göre sağlık nedenleri hariç memurluk ile ilişikleri kesilenler, kaç yıl süre ile devlet memurluğuna alınmazlar.

Soru 12:

Devlet memurları ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi memurluğa atama türlerinden değildir?

Soru 14:

DMK md 68/B’ye göre, Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfı ile Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfı hariç, sınıfların 1, 2, 3 ve 4. derecelerindeki kadrolarına, derece yükselmesindeki süre kaydı aranmaksızın, atanmasındaki usule göre daha aşağıdaki derecelerden atama yapılabilir. Buna göre, 1. ve 2. dereceli kadrolardan ek göstergesi 5300’den az olan birisinin yukarıda belirtildiği şekilde atanabilmesi için hizmet süresinin kaç yıl olması gerekir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi memurun bağlı olduğu kurumdaki disiplin kurulunun kararı alındıktan sonra, atamaya yetkili amirler il disiplin kurullarının kararlarına dayanan hallerde Valiler tarafından verilir?

Soru 16:

Ticaret yapan veya Devlet memurlarına yasaklanan diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunan devlet memurları için öngörülen disiplin yaptırımı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Önceden görülmesi ve önlenmesi mümkün olmayan, idarenin faaliyetleri içinde bulunan olaylara ne ad verilir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi memuriyeti sona erdiren durumlardan değildir ?

Soru 19:

I. Savunma hakkına saygı ilkesi II. Oranlılık ilkesi III. Çift disiplin yaptırımı uygulama yasağı Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri disiplin hukukuna hakim olan başlıca ilkelerdendir?

Soru 20:

Hukuksal olarak istenilmeyen bir fiilin sonucu olarak uygulanan yaptırıma ne ad verilir?