Yeni eklenen sınavlar ve güncel içerikler! Hemen keşfedin

Seçmeli Ara Sınav

Memur Hukuku

20
Soru
60
Dakika
0
Görüntülenme
0
Çözülme

Sınav Ayarları

Soru 1

Orta Zorluk

Konfederasyonlar, değişik hizmet kollarında, 4688 sayılı kanuna tabi olarak kurulmuş en az kaç sendikanın serbestçe bir araya gelmesiyle kurulabilmektedir?

Soru 2

Orta Zorluk

Devlet memurlarının grev haklarıyla ilgili hükmü içeren kanun maddesi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3

Orta Zorluk

Merkezde atamaya yetkili amir, ilde vali, ilçede kaymakam ve yurt dışında diplomatik misyon şefi tarafından, birim amirinin muvafakati ile bir yıl içinde toptan veya bölümler hâlinde mazeretleri sebebiyle memurlara ... izin verilebilir. Boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Soru 4

Orta Zorluk

Memur grevinin sosyal devlet ilkesiyle bağdaşmadığı ve belirli bir sosyal tabakayı daha da zayıflatacağı fikrinden yola çıkılarak, memur grevi yasağını destekleyen görüş aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5

Orta Zorluk

Memurluğa girişte uygulanan üç temel ilkeden biri olan serbestlik ilkesi ne anlama gelir?

Soru 6

Orta Zorluk

Aşağıdaki seçeneklerden hangisi devlet memurlarının haklarından birisi değildir?

Soru 7

Orta Zorluk

Aşağıdakilerden hangisi en doğru ifadedir?

Soru 8

Orta Zorluk

Aşağıdaki hizmet içi eğitim yöntemlerinden hangisi benzetim yöntemi kapsamına girer?

Soru 9

Orta Zorluk

I.  Devlet memurlarının görev mahallinde ikamet etme mecburiyeti bulunmamaktadır. II. Devlet memurları, ikamet ettikleri il hudutlarını tatillerde ancak yetkili amirin izniyle terkedebilirler. III. Hâkim ve savcı adaylığına atanabilmek için “yabancı ile evli olmamak” gerekiyor. Yukarıda verilen bilgilerden hangi/hangileri günümüzde geçerliliği devam eden düzenlemelerdir?

Soru 10

Orta Zorluk

I- Memurlara tanınan en önemli mali hak, memur aylığıdır. Memur aylığı hem adaletli hem de yeterli olmalıdır. II-Memurların aylıkları,( Devlet memurları ile diğer kamu görevlilerine ilişkin kanunlarda yer alan aybaşı ibareleri ayın 15’i olarak uygulanır.)  her ayın 15’inde peşin ödenir. III- Bir göreve açıktan aday veya asli memur olarak atananlar, göreve başladıkları günden itibaren aylığa hak kazanırlar. IV- Görev aylığı, kazanılmış hak aylığı ve emekli aylığı farklı kavramlardır. Görev aylığı kazanılmış hak aylığına esas teşkil etmez ve görev aylığı, ilgilinin aylık ödemelerine esas tutulur. Aylık hakkı ile ilgili olarak yukarıdaki bilgilerin hangisi doğru olarak verilmiştir?

Soru 11

Orta Zorluk

Devlet memurluğuna alınacaklarda aranacak genel şartlar Devlet Memurları Kanunun kaçıncı maddesinde düzenlenmiştir?

Soru 12

Orta Zorluk

Aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Soru 13

Orta Zorluk

Aşağıdakilerden hangisi bir devlet Üniversitesi kütüphanesinde işe başlayacak bir kütüphaneci için aranan özelliklerden özel koşullar içerisinde yer almaz ?

Soru 14

Orta Zorluk

DMK md.36’da belirtilen sınıflara, öğrenim durumlarına göre giriş derecesi ve kademesi, hangi  hak derecesi olarak kabul edilir?

Soru 15

Orta Zorluk

2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu’nun 18. maddesine göre seçime katılmak için genel ve ara seçimlerin başlangıcından bir ay önce, seçimin yenilenmesine karar verilmesi hâlinde yenileme kararının ilanından başlayarak yedi gün içinde hangi görevlilerin, görevlerinden ayrılmasına gerek yoktur?

Soru 16

Orta Zorluk

Aşağıdakilerden hangisi grev hakkını kabul eden gerekçelerdendir?

Soru 17

Orta Zorluk

I. Din Hizmetleri Sınıfı II. Ziraat Hizmetler Sınıfı III. Emniyet Hizmetleri Sınıfı Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri Devlet Memurları Kanunu’nda öngörülen memur sınıfları içinde yer almaktadır?

Soru 18

Orta Zorluk

Aşağıdakilerden hangisinde toplu sözleşme hükümlerinin uygulanmasında sendika üyesi olan ve sendika üyesi olmayan kamu görevlileri arasında ayrım söz konusu olur?

Soru 19

Orta Zorluk

Aşağıdaki hizmet içi eğitimlerinden hangisi benzetim yöntemlerinden biridir?

Soru 20

Orta Zorluk

Aşağıdaki anayasalardan hangisi döneminde işçi-memur ayrımı sorununun çözümlenmesi konusu gündeme gelmiştir?

Derse Dön