logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Memur Hukuku

Soru 1:

Memurun görevini yaparken bütün dikkatini göstererek, mesleki bilgisini, fikri ve bedeni yeteneklerini gerektiği şekilde kullanması aşağıdakilerden hangisinin bir gereğidir?

Soru 2:

Aynı kurumun farklı yerlerde bulunan aynı sınıftaki memurlarının kendi istekleri ve amirlerinin onayıyla karşılıklı olarak yer değiştirmelerine verilen isim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

"Devlete ve Kişilere Memurlarca Verilen Zararların Nevi ve Miktarlarının Tespiti, Takibi, Amirlerinin Sorumlulukları, Yapılacak Diğer İşlemler Hakkında Yönetmelik"e  göre memurların zararları tazmin mükellefiyetinin doğması ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi/hangileri yanlıştır? I. Zararın mevcut olması gerekir. II. Zararın doğrudan doğruya ya da dolaylı olarak memurun fiilinden doğması gerekir. III. Zararın mücbir sebepten hasıl olmaması gerekir. IV. Memurun kasıt, ihmal veya tedbirsizliği sonucu idarenin malca uğradığı zararın rayiç bedel üzerinden ödenmesi esastır.

Soru 4:

Aşağıdaki şirket türlerinden hangisine bir memur ortak olamaz?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi devlet memurunun görevinin sona ermesini sağlayan sebeplerden biridir?

Soru 6:

I. Siyasi partiye üye olmak II. Görevini yaparken dil, ırk, cinsiyet ayrımı yapmak III. İdeolojik amaçlı eylemlere katılmak Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri devlet memurları için yasaklanmıştır?

Soru 7:

Mesleklerine ait hizmetlerde yetiştirilmek, eğitilmek, bilgilerini arttırmak veya stajlarını yapmak için yabancı ülkelere izinli olarak gönderilen memurlar, yol süresi dışında, izinlerinin bitiminde, kaç gün içinde görevlerine dönmek zorundadırlar?

Soru 8:

Memur normal olarak bir kadro işgal edebilir.' cümlesi aşağıdakilerden hangisiyle ilişkilidir?

Soru 9:

Kamu Görevlileri Etik Kurulunun sekretarya hizmetleri hangi kurum tarafından yerine getirilmektedir?

Soru 10:

Disiplin kurulu ve yüksek disiplin kurulunun memura verilen cezayı reddetmesi durumunda aşağıdakilerden hangisi olabilir?

Soru 11:

Memurların maaş rejimi hakkında hangisi söylenemez?

Soru 12:

I. Eşlerinin, reşit olmayan veya mahcur olan çocuklarının kazanç getiren sürekli faaliyetlerini belirlenen sürede kurumuna bildirmemek, II. Görev sırasında amire hâl ve hareketi ile saygısız davranmak, III. Hizmet dışında Devlet memurunun itibar ve güven duygusunu sarsacak nitelikte davranışlarda bulunmak IV. Devlete ait resmî araç, gereç ve ben zeri eşyayı özel işlerinde kullanmak Devlet Memurları Kanunu’ndaki Disiplin Yaptırımlarından kınama aşağıdaki durumlardan hangilerinde uygulanır?

Soru 13:

Devlet memurluğuna alınacaklarda aranacak genel ve özel şartlar Devlet Memurları Kanunun kaçıncı maddesine göre düzenlenmiştir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi memurluğun sona erme hâllerinden biri olarak kabul edilmemektedir ?

Soru 15:

Alman Memur Hukuku'nda haftalık çalışma süresi en fazla kaç saattir?

Soru 16:

Devlet memurlarının ölümü ha^linde cenaze giderleri kim tarafından karşılanır?

Soru 17:

Devlet Memurları Kanunu’na göre memur ücretlerinin tespitinde aşağıdaki faktörlerden hangisi dikkate alınmaz?

Soru 18:

Ülkemizde devlet memurlarının çalışma süresi kural olarak haftada kaç saattir?

Soru 19:

Ahmet bey'in eşi Samsun İli Çarşamba İlçesi N.Y. İlköğretim Okulu’nda öğretmen olarak görev yapmaktadır. Anayasanın bahsedilen hükmü nedeniyle hizmet gereği yapılan atama işleminde aile bütünlüğünün korunması gerekmektedir. Ayrı kurumda çalışan eşlerin birlikte görev yapabilecekleri yerlerin önceden belirlenmesi ve bu doğrultuda yapılan atama aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir?

Soru 20:

Türk Ticaret Kanunu’ na göre aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?