logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Memur Hukuku

Soru 1:

Hizmetiçi eğitim bağlamında seminer, kurs ve konferanslar aşağıdaki yöntemlerden hangisine örnektir?

Soru 2:

Bir memurun kanunda öngörülmüş koşulların gerçekleşmesi hâlinde idarenin yapacağı bir işlemle istifa etmiş sayılması aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi "Kollektif şirketlerde ortak veya komandit şirkette komandite ortak olamazlar" memurlar için konan yasaklara aittir?

Soru 4:

Eşleri, reşit olmayan veya mahcur olan çocukları, yasaklanan faaliyetlerde bulunan memurlar bu durumu ne kadar süre içerisinde bağlı oldukları kuruma bildirmek zorundadırlar?

Soru 5:

Dört yıllık bir lisans eğitiminden mezun olmuş bir devlet memuru ayrı bir düzenleme olmadığı sürece göreve başladığı ve yükselebileceği en yüksek aylık derece aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

"Mevcut kuruluş biçimine bakılmaksızın, Devlet ve diğer kamu tüzel kişiliklerince genel idare esaslarına göre yürütülen asli ve sürekli kamu hizmetlerini ifa ile görevlendirilenler"  olarak memur kavramını tanımlayan kanun hangisidir?

Soru 7:

Devlet Memurlarının Şikayet ve Müracaatları Hakkında Yönetmeliğin 4. maddesinde yer alan toplu şikayet yasağı hangi yıl kaldırılmıştır?

Soru 8:

Devlet memurları, kamu görevleri hakkında basına, haber ajanslarına veya radyo ve televizyon kurumlarına bilgi veya demeç veremez. Bu konuda gerekli bilgi ancak ... yetkili kılacağı görevli, illerde ... veya yetkili kılacağı görevli tarafından verilebilir. Boş bırakılan yere sırasıyla aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Soru 9:

Sayıştaya hesap vermekle yükümlü olan saymanlara, vezne açığından sorumlu veznedarlara ödenen paraya ne ad verilir?

Soru 10:

Belirli bir örgüt içerisinde bulunanlar arasındaki derecelenmeyi ifade eden aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Kamu görevlisinin aynı hizmet örgütü içindeki başka yere veya göreve naklen tayin edilmesinde göz önüne alınacak temel amaç aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Aynı kurumun farklı yerlerde bulunan aynı sınıftaki memurlarının kendi istekleri ve amirlerinin onayıyla karşılıklı olarak yer değiştirmelerine ne ad verilir?

Soru 13:

Yetkili disiplin amiri tarafından verilen ve disiplin soruşturmasını başlatan karara ne ad verilir?

Soru 14:

İdarenin tek yanlı iradesiyle hukuki sonuç doğuran işlemlere ne ad verilir?

Soru 15:

Disiplin fiillerinin kıyas yoluyla uygulanmasına ilişkin aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Soru 16:

Kamu yetkisi, kamu kudreti kullanarak hizmet görmek aşağıdaki hangi esasla ilişkilidir?

Soru 17:

Yurt dışında görevlendirilen güvenlik görevlileri hariç olmak üzere, memurun görevlendirileceği kurumda göreve ilişkin kaçıncı dereceden ve daha yukarı bir dereceden boş bir kadronun bulunması şarttır?

Soru 18:

Aşağıdaki suçlardan hangisi devlet memuru olmaya engel değildir?

Soru 19:

Devlet memuru aşağıdakilerden hangisinin can güvenliğinin tehdit altında olduğu gerekçesiyle yer değişikliği talep edebilir?

Soru 20:

Aşağıdaki açıklamalardan hangisi günümüzdeki uygulamalar için doğrudur?