logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Memur Hukuku

Soru 1:

I. Zararın mevcut olması II. Zararın doğrudan doğruya memurun fiilinden doğması III. Zararın mücbir sebepten hasıl olmaması IV. Zararın memur tarafından kabul edilmesi Memurların zararları tazmin mükellefiyetinin doğması için yukarıdaki şartlardan hangilerinin bulunması gerekmektedir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi Memurların görevden ayrıldıktan sonra, memurluk yetki ve imkânlarının kişisel çıkar için kullanılmasının önlenmesi amacı ile almış olduğu önlemlerden biri değildir?

Soru 3:

Memurun ölümü halinde, ölüm yardımı aşağıdakilerden hangisine verilmez?

Soru 4:

Devlet memurlarının aşağıdaki ticari faaliyetlerden hangisini yapması yasaklanmamıştır ?

Soru 5:

Kamu yetkisi, kamu kudreti kullanarak hizmet görmek memur tanımlamalarındaki ortak yönleri belirleyen kriterlerden hangisidir?

Soru 6:

Memurların “sadakat” yemini etmeleri ve “yemin belgesi” imzalamaları  hangi ödev ve yükümlülükler kapsamındadır?

Soru 7:

Temel eğitim en az kaç gün olabilir?

Soru 8:

Soruşturma izni verilmesi veya verilmemesi kararları nihai kararlar değildir. Bu kararlara karşı itirazda bulunulabilir. Bu karara itiraz süresi bildirimden itibaren ne kadardır?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi memurları niteliklerine göre sınıflandırmanın sakıncalarındandır?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi Devlet Memurları Kanunun'a göre  tasfiye edici nitelikteki disiplin cezasıdır?

Soru 11:

Askerlik Kanunu'na göre askere giriş yaşı kural olarak kaçtır?

Soru 12:

"Yeniden veya yer değiştirme suretiyle yapılacak atamalarda; aile birimini muhafaza etmek bakımından kurumlar arasında gerekli koordinasyon sağlanarak memur olan diğer eşin de isteği halinde ataması, atamaya tabi tutulan memurun atandığı yere 74 ve 76 ncı maddelerde belirtilen esaslar çerçevesinde yapılır. Yer değiştirme suretiyle atanmaya tabi memurun atandığı yerde eşinin atanacağı teşkilatın bulunmaması ya da teşkilatı olmakla birlikte niteliğine uygun münhal bir görev bulunmaması ve ilgilinin de talebi halinde, bu personele eşinin görev süresi ile sınırlı olmak üzere (...) izin verilebilir." neyi ifade eder?

Soru 13:

I- Emeklilik ve malullük hollerinde kendilerinin, ölümleri halinde dul ve yetimlerinin sahip bulundukları haklar emeklilik kanunlarıyla düzenlenir. II- Devlet memurları için lüzum ve ihtiyaç görülen yerlerde çocuk bakım evi ve sosyal tesisler kurulabilir. III- Evli bulunan devlet memurlarına aile yardımı ödeneği verilir. IV- Ölüm yardımı ödeneği, hiçbir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın ve ödeme emri aranmaksızın saymanlarca derhal ödenir. Bu yardım borç için haczedilemez. Sosyal haklar ve yardımlar ile ilgili olarak yukarıdaki bilgilerin hangisi doğru olarak verilmiştir?

Soru 14:

Disipline yapıcı bir işlev yükleyen disiplin anlayışı hangisidir

Soru 15:

Yetkili disiplin amiri tarafından verilen ve disiplin soruşturmasını başlatan karara ne ad verilir?

Soru 16:

Memurun kademe ilerlemesinin yapılabilmesi için bulunduğu kademede en az kaç  yıl çalışmış olması gerekir?

Soru 17:

Hediye alma ve menfaat sağlama yasağına uymayan memurlara aşağıdaki yaptırımlardan hangisi uygulanabilir?

Soru 18:

Devlet Memurları Kanununun 12. maddesine göre devlet memurları kasıt, kusur, ihmal veya tedbirsizlikleri sonucu yönetime verdikleri zararların nevi, miktarlarının tespiti, takibi, amirlerin sorumlulukları ve yapılacak işlemlerle ilgili diğer hususlar kim tarafından çıkarılacak yönetmelikle belirlenir?

Soru 19:

Görevin ifası yönüyle aşağıdaki memur guruplarından hangisinde hiyerarşi bulunmamaktadır?

Soru 20:

İçsellik Öngörülemezlik Önlenemezlik Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri mücbir sebebin unsurlarındandır?