logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Memur Hukuku

Soru 1:

Adaylık süresi içinde temel, hazırlayıcı eğitim ve staj devrelerinin her birinde başarılı olan ve adaylığı kaldırılan memura ne ad verilir?

Soru 2:

Devlet memurları görev mahallinde ikamet etme mecburiyeti ne zaman kaldırılmıştır?

Soru 3:

Eşitlik Ehliyet Yarışma Tarafsızlık Yukarıdakilerden hangileri liyakat sisteminin temel ilkelerindendir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi hukuka aykırı emir ile ilgili doğru değildir ?

Soru 5:

Hiyerarşi nedir?

Soru 6:

Memurluğa girişte, bireyler arasında görevin gerektirdiği niteliklerin dışında bir ayırım yapılmayarak aynı hukuki durumda olanlara aynı hukuki muamelenin yapılması ilkesinin adı nedir?

Soru 7:

İl genel meclisi, belediye meclisi üyeleri gibi seçimle ve belirli bir süre kamu hizmetine katılan kimseler olup bunlar genellikle rızai olarak ve çoğunlukla seçimle işbaşına gelir. Kurul olarak idari bir hizmet görmeyip ferden görev yaparlar. Kamu hukukuna tabi olurlar ve bunun dışında iş serbestliklerini korurlar. Yukarıdakilerden hangisi/hangileri fahri ajanlar ile ilgili doğrudur?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi liyakat sisteminin sakıncalarından biridir?

Soru 9:

Devlet memurluğuna alınacaklarda aranacak genel şartlar Devlet Memurları Kanunun  hangi maddesinde düzenlenmiştir.

Soru 10:

Hiç kimsenin isteği dışında memur olmaya zorlanamamasını ve memur olmanın kişinin isteğine bağlı olmasını ifade eden ilke aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Memurlara tanınan en önemli mali hak aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırılık dolayısıyla, bir davranışın suçun kanuni tanımında belirtilen neticesi öngörülmeyerek gerçekleştirilmesine ne denir?

Soru 13:

Yabancı memleketlerin resmî kurumları veya uluslararası kuruluşlarda kurumlarının muvafakati ile görev alacak memurlara, memuriyeti süresince yabancı memleketlerin resmî kurumlarında kaç yıla kadar aylıksız izin verilebilir?

Soru 14:

Sendika kurma hakkını işçilere ve işverenlere hangi anayasa ile verilmiştir?

Soru 15:

Aday olarak atanmış devlet memurunun adaylık süresi hakkında aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Soru 16:

Aiağıdakilerden hangisi memurların haklarından biri değildir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi hizmet içi eğitimin temel amaçlarından biridir?

Soru 18:

Mazeret izinleriyle ilgili verilen bilgilerden hangisi ya da hangileri doğrudur? Kadın memura; doğumdan önce sekiz, doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam on altı hafta süreyle analık izni verilir. Memura, eşinin doğum yapması hâlinde isteği üzerine yedi gün babalık izni verilir. Kadın memura, çocuğunu emzirmesi için doğum sonrası analık izni süresinin bitim tarihinden itibaren ilk altı ayda günde üç saat, ikinci altı ayda günde birbuçuk saat süt izni verilir. Merkezde atamaya yetkili amir, ilde vali, ilçede kaymakam ve yurt dışında diplomatik misyon şefi tarafından, birim amirinin muvafakati ile bir yıl içinde toptan veya bölümler hâlinde mazeretleri sebebiyle memurlara on gün izin verilebilir.

Soru 19:

Memurun aylıksız izin süresinin bitiminden önce mazeretini gerektiren sebebin ortadan kalkması hâlinde kaç gün içinde göreve dönmesi zorunludur?

Soru 20:

DMK md. 125 uyarınca devlet memurunun grev yapması durumunda alacağı disiplin yaptırımı nedir?