Dava sırasında, asıl uyuşmazlık konusunda karar verebilmesi için davaya bakan mahkemenin öncelikle halletmesi gereken mesele, usul hukukunda nasıl adlandırılır?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: A) Ön sorun
Talep konusunun niteliği itibarıyla bölünebilir olduğu durumlarda, talebin sadece bir kısmının dava yoluyla ileri sürülmesi halinde aşağıdaki dava türlerinden hangisi söz konusu olur?
Doğru Cevap: C) Kısmi dava
Yargılamanın iadesi hakkında aşağıdaki önermelerden hangisi doğrudur?
Doğru Cevap: D) Geniş anlamda kanun yoludur.
Mahkemeden ihtiyatî tedbir kararı alan taraf, bu kararın uygulanması için, verildiği tarihten itibaren ne kadar süre içinde talepte bulunmak zorundadır?
Doğru Cevap: B) 1 hafta
Aday hâkim statüsünü kazanan ve meslek öncesi eğitim sonunda yapılan yazılı sınavdan başarılı olanları mesleğe kabul eden kurum hangisidir?
Doğru Cevap: C) Hâkimler ve Savcılar Kurulu
Özel hukuka ilişkin uyuşmazlıkların adli yargı kolunun medeni yargı alanında görev yapmak üzere kurulmuş bulunan mahkemelerce hangi usül ve esaslar çerçevesinde çözümleneceğini düzenleyen kuralların bütünü hangi hukuk dalını oluşturmaktadır?
Doğru Cevap: D) Medeni usül hukuku
Davayı ihbar hangi şekle uyularak yapılır?
Doğru Cevap: B) Yazılı şekil yeterlidir.
Hakem kararlarının tavzihi, düzeltilmesi veya tamamlanması, hakem veya hakem kurulu kararının verilmesinden kısa bir süre sonra, iptal davası açılmadan kararın düzeltilmesi veya tamamlanması yolunu açarak, tahkimde usûl ekonomisinin sağlanmasına ve yargılamanın hızla sonuçlandırılmasına katkıda bulunmaktadır. Bu bağlamda eğer tahkim yargılamasında taraflarca ileri sürülmüş olmasına rağmen karara bağlanmamış bir konu kalmışsa, taraflardan her biri, kararın kendilerine tebliğinden itibaren kaç ay içinde, karşı tarafa bilgi vermek kaydıyla, yargılama sırasında ileri sürülüp de karara bağlanmayan konular hakkında tamamlayıcı hakem kararı verilmesini talep edebilir?
Doğru Cevap: A) 1
Aşağıdakilerden hangisi olması halinde hakimin davaya bakmaktan yasaklanması gerekmez?
Doğru Cevap: E) Sevgilisinin davası
İspatın konusunu oluşturan bir vakıanın âdi yahut kesin olmayan bir kanunî karineye dayanılarak ispat edilmiş sayıldığı hallerde, o vakıanın söz konusu karinenin öngördüğü karine sonucunun aksine gerçekleştiğinin ispat yükü kendisine düşmeyen tarafça ispatlanmasına ne denir?
Doğru Cevap: C) Aksini ispat
Yabancılık unsuru taşımayan ve tahkim yerinin Türkiye olarak belirlendiği uyuşmazlıklarda, başka bir deyişle millî (iç) tahkimde hangi Kanun hükümleri uygulanır?
Doğru Cevap: A) Hukuk Muhakemeleri Kanunu
Tarafların iddia ve savunmalarını belirli bir usûl kesiti içinde ileri sürmeleriyle ilgili ilkeye ne ad verilir?
Doğru Cevap: C) Teksif ilkesi
Temyiz inceleemesini yapmakla görevli yetkili merci aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: D) Yargıtay
I- İddianın ve savunmanın genişletilmesi ve değiştirilmesi yasağı kamu düzenini ilgilendirmez. II- İddianın ve savunmanın genişletilmesi ve değiştirilmesi yasağı hakim tarafından resen gözetilir. III- İddianın ve savunmanın genişletilmesi ve değiştirilmesi yasağı, karşı tarafın açık muvafakati ve ıslah ile aşılabilir. İddia ve savunmanın genişletilmesi ve değiştirilmesi yasağı ile ilgili olarak yukarıdaki bilgilerin hangileri doğru olarak verilmiştir?
Doğru Cevap: E) I, II ve III
Derneklerin ve diğer tüzel kişilerin statülerine bağlı olarak üyelerinin ya da mensuplarını ve temsil ettikleri kesimleri ilgilendiren, grup davası olan davalar aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: E) Topluluk davası
I. Maddi hukuk kurallarına aykırılık II. Usul kurallarına aykırılık III. Maddi sorun hakkında yanlış sonuca varılması Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri istinaf sebepleri arasında yer alır?
Doğru Cevap: E) I-II-III
Oturum esnasında yapılan tahkikat işlemlerine genel olarak ne ad verilir?
Doğru Cevap: B) Duruşma
I. Hakkın elde edilmesinin önemli ölçüde zorlaşması, II. Hakkın elde edilmesinin imkânsız hale gelmesi, III. Gecikme sebebiyle bir sakıncanın veya ciddi bir zararın doğma ihtimalinin bulunması Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri genel ihtiyatî tedbir sebeplerindendir?
Doğru Cevap: A) I,II ve III.
Aşağıdakilerden hangisi bir dava ile ilgili yargılamanın iadesine başvurmak için kesinlikle gereklidir?
Doğru Cevap: A) Davanın kararına ilişkin ve maddi anlamda kesin hüküm oluşturmaya elverişli nihai bir karar olması
Mahkemeden ihtiyatî tedbir kararı alan taraf, bu kararın uygulanması için, verildiği tarihten itibaren hangi süre içinde talepte bulunmak zorundadır?
Doğru Cevap: B) Bir hafta