Yeni eklenen sınavlar ve güncel içerikler! Hemen keşfedin

Final Sınavı

Medeni Usul Hukuku

20
Soru
60
Dakika
0
Görüntülenme
0
Çözülme

Sınav Ayarları

Soru 1

Orta Zorluk

Tarafların aralarındaki mevcut veya muhtemel bir uyuşmazlığın hakemler tarafından çözülmesi için yaptıkları anlaşmaya ne ad verilir?

Soru 2

Orta Zorluk

Hakem veya hakem kurulu kararlarına karşı iptal davası hangi mahkemede açılır?

Soru 3

Orta Zorluk

Aşağıdakilerden hangisi tahkim yargılamasını sona erdiren sebeplerden biri değildir?

Soru 4

Orta Zorluk

Mahkemeden, yeni bir hukukî durum yaratılması veya mevcut bir hukukî durumun içeriğinin değiştirilmesi yahut onun ortadan kaldırılması talebiyle açılan dava türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5

Orta Zorluk

Davaya bakmakta olan mahkemenin yargı çevresi dışında yapılması gereken işler ve işlemler sözkonusu olduğunda, bu işlerin veya işlemlerin yapılacağı yer mahkemesinden hukukî yardım istemesine ne denir?

Soru 6

Orta Zorluk

I.Hukukun veya taraflar arasındaki sözleşmenin yanlış uygulanması II.Dava şartlarına aykırılık III.Tarafların iddia ve savunmalarını ispat için dayandıkları delillerin kanuni bir sebep olmaksızın reddedilmesi IV.Karara etki eden yargılama hatası veya eksikliklerin bulunması Yukarıdakilerden hangisi/hangileri temyiz sebebidir?

Soru 7

Orta Zorluk

Bir tarafın, kendisi aleyhine olan bir vakıa hakkında mahkemece özel bir usulle sorguya çekilmesi aşağıdakilerden hangisiyle ifade edilir?

Soru 8

Orta Zorluk

I- Dava şartları ve ilk itirazlar gibi, deliller de hiçbir dava türünde ve yargılama usulünde, iddianın ve savunmanın genişletilmesi ve değiştirilmesi yasağı kapsamında değildir. II- İkinci dilekçeler (davacı bakımından cevaba cevap, davalı bakımından ise ikinci cevap) verildikten sonra, artık taraflar taleplerini ve bunların dayanağı olan vakıaları, kural olarak değiştiremez ve attıramazlar. Bu yasağa, iddianın ve savunmanın genişletilmesi ve değiştirilmesi yasağı adı verilmektedir. III- Davacı, hüküm kesinleşinceye kadar, ancak davalının açık rızası ile davasını geri alabilir. İddia ve savunmanın genişletilmesi ve değiştirilmesi yasağının kapsamı ile ilgili olarak yukarıdaki bilgilerin hangileri doğru olarak verilmiştir?

Soru 9

Orta Zorluk

Bir karar vermesi için mahkeme önüne getirilen hususun maddi hukukun tanıdığı bir hak veya getirdiği bir yükümlüğe ilişkin bir uyuşmazlık olması durumunda, ortada bir “dava” söz konusudur. Buna karşılık, karar vermesi için mahkeme önüne getirilen diğer hususlara yönelik başvurular ise nasıl adlandırılır?

Soru 10

Orta Zorluk

İlk itirazlarla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

Soru 11

Orta Zorluk

Davanın açılmasından hükmün kesinleşmesine kadarki süreçte, yargılamanın ilerlemesi ve sonuçlandırılması amacıyla yapılan işlemlere verilen isim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12

Orta Zorluk

Aşağıda hakem seçimi ile ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

Soru 13

Orta Zorluk

Dava şartları ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Soru 14

Orta Zorluk

Aşağıdakilerden hangisi davanın açılmasının sonuçlarındandır?

Soru 15

Orta Zorluk

Aşağıdakilerden hangisi “UNCITRAL” özelliklerinden değildir?

Soru 16

Orta Zorluk

İstinaf kanun yoluna başvuru ile ilgili olarak verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

Soru 17

Orta Zorluk

I-Ehliyetsizlik, II-Geçerlik şekline riayetsizlik, III-Borcun ifası, IV-Zamanaşımı, Davalının esasa ilişkin savunma sebebi olarak cevap dilekçesinde ileri sürdüğü def ’i  ile ilgili olarak yukarıdaki bilgilerin hangileri doğru olarak verilmiştir?

Soru 18

Orta Zorluk

Tahkim sözleşmesinin hukuki niteliği hakkında hangisi söylenebilir?

Soru 19

Orta Zorluk

“İhlâlin giderilmesi, böylece ortaya çıkan uyuşmazlığın sona erdirilmesi ve bozulan sosyal barışın yeniden tesis edilebilmesi için düşünülebilecek iki yöntem mevcuttur. Bunlardan birincisi, ……………………………… diğeri ise güç kullanma yetkisini münhasıran kendi elinde bulunduran devlete başvurmak.” Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Soru 20

Orta Zorluk

Tahkim hakkında hangisi doğrudur?

Derse Dön